SEGUIU-NOS

Actualitzat 12:21 PM CEST, Aug 19, 2018

BCN aposta per transformar la ciutat amb polítiques de drets humans que combatin les desigualtats

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest dimecres, 21 de setembre, l’informe “Reptes i perspectives de futur del programa ‘BCN Interculturalitat'”, que pretén desenvolupar una política municipal intercultural i transformadora que inclogui les diverses identitats que conviuen a la ciutat. L’objectiu és determinar les relacions de poder que s’estableixen entre aquestes identitats i desmuntar les causes de les dominacions.

La ciutat concentra un 16% de població estrangera, s’hi practiquen 20 religions o creences i s’hi parlen unes 200 llengües. “Davant d’aquesta diversitat, apostem per una ciutat amb un model intercultural”, ha explicat Jaume Asens, tinent d’alcaldia de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència. “En aquest mandat volem posar èmfasi en la capacitat transformadora de la interculturalitat. Apostem per un model que parteixi de la necessitat d’incidir en les estructures que generen vulneracions dels drets humans i desigualtats i en les formes de poder colonial”, ha manifestat Asens.

Amb aquest objectiu, durant els propers tres anys es duran a terme diverses accions. Entre les més destacades hi ha la revisió i actualització del pla “Barcelona Interculturalitat”, que data del 2010, des de l’enfocament dels drets; també es treballarà la transversalitat a l’Ajuntament de Barcelona perquè totes les àrees tinguin en compte la interculturalitat, i es desenvoluparà un pla de formació sobre drets humans i diversitat.

Potenciar un diàleg intercultural d’igual a igual

Des de la Xarxa BCN Antirumors es treballa des de fa anys per combatre la discriminació per raons d’origen o cultura. Ara, amb la revisió dels programes existents, es potenciarà la dinamització de la xarxa i s’hi incorporarà un sistema d’avaluació i seguiment.

A Barcelona es parlen unes 200 llengües. Aquesta riquesa lingüística és un valor que cal reconèixer i potenciar. En aquest sentit, s’atorgaran ajuts econòmics a projectes que facin valer aquesta riquesa i es treballarà conjuntament amb l’àmbit de l’educació per endegar iniciatives que revalorin les llengües d’origen.

A més, el 2017 s’augmentarà en un 40% la dotació econòmica de les subvencions adreçades a projectes interculturals i se’n revisaran els criteris de valoració perquè incloguin les noves orientacions. La voluntat de l’Ajuntament de Barcelona és fomentar la participació diversa per aconseguir que el 16% de la població d’origen estranger participi en les polítiques interculturals que s’aplicaran a la ciutat. De la mateixa manera, es vol incorporar la mirada dels fills de les persones immigrades.

Darrera modificació el K2_DicPMCESTE_Setembre+0200RSetPMCEST_1C1
Josep Maria Castells

27 anys.Emprenedor. Comunicador. Escriptor. Activista sociocultural. Filàntrop. Futurista. Fundador del portal web 'El Mercadal' , amb més de 8 anys d'experiència en el apassionant món del periodisme. Amb més de 130 artícles publicats a la premsa de Lleida desde 2009, porto anys intensos dedicats a la creació d'artícles d'opinió d'alta creativitat, he col·laborat amb més de 15 mitjans de comunicació de paper i digitals. He col·laborat en una desena de ràdios. També col·laboro en diversos programes de televisió amb els meus tuits.

També és Top30 Influencer a Klout de Lleida i un dels activistes culturals i socials més importants present i actiu a les xarxes socials, on aposto per aportar artícles reflexius que aportin coses positives a la nostra societat. El meu lema a la vida és "els defectes et fan real".

Lloc Web: www.elmercadal.cat