SEGUIU-NOS

Actualitzat 7:32 PM CEST, May 16, 2018

Proposen ampliar l'educació obligatòria dels 5 als 18 anys

El Departament d'Ensenyament ha encarregat unes ponències per repensar el futur de l'educació a Catalunya. Una d'aquestes ponències planteja que l'educació obligatòria sigui dels 5 als 18 anys. El text, al qual ha tingut accés Catalunya Ràdio, proposa que la Primària comenci als 5 anys, i no als 6 com fins ara, i que els dos primers cursos de l'Educació Secundària Obligatòria es facin a les escoles i no pas als instituts. 

Joan Mateo, president del Consell Superior d'Avaluació i autor de la proposta, planteja que als 14 anys els alumnes triïn entre Batxillerat i Formació Professional, però amb continguts compartits, de manera que el pas d'una via a l'altra sigui fàcil. 

"La Formació Professional i el Batxillerat, tal com estan dissenyats, tenen dues terceres parts comunes de formació. A més a més, són intercanviables i amb passarel·les per passar d'un lloc a l'altre. Fins i tot, facin el que facin, Batxillerat o FP, la Selectivitat la poden fer."

S'evitaria així l'abandonament escolar als 16, una edat molt vulnerable.

A la ponència de Mateo, la durada dels cicles inicials d'FP i de Batxillerat passa de 2 a 3 anys, de manera que s'acaben als 18. Pel que fa a l'escola bressol, Joan Mateo creu que hauria de ser només per a infants de zero a dos anys i que hi hauria d'haver propostes i horaris més flexibles que els actuals.

"L'escola de 0 a 2 anys no és una escola de 9 a 5. Pot ser una escola de 7 a 9. Que els pares puguin entrar a l'escola i participar en activitats. I que puguin tenir els nens quatre hores al matí o sis hores a la tarda."

Més requisits per ser docent 

Una altra de les propostes és que, per ser docent a Catalunya, sigui necessari un grau i un màster per a tothom, des dels mestres d'Infantil fins als professors de Secundària. I una avaluació favorable després dels dos primers anys exercint.

Aquestes idees s'emmarquen en el projecte "Ara és demà", un debat obert al qual estan convidades més de cent mil persones de la comunitat educativa, per definir, durant aquest curs, l'horitzó a les aules.

Josep Maria Castells

27 anys.Emprenedor. Comunicador. Escriptor. Activista sociocultural. Filàntrop. Futurista. Fundador del portal web 'El Mercadal' , amb més de 8 anys d'experiència en el apassionant món del periodisme. Amb més de 130 artícles publicats a la premsa de Lleida desde 2009, porto anys intensos dedicats a la creació d'artícles d'opinió d'alta creativitat, he col·laborat amb més de 15 mitjans de comunicació de paper i digitals. He col·laborat en una desena de ràdios. També col·laboro en diversos programes de televisió amb els meus tuits.

També és Top30 Influencer a Klout de Lleida i un dels activistes culturals i socials més importants present i actiu a les xarxes socials, on aposto per aportar artícles reflexius que aportin coses positives a la nostra societat. El meu lema a la vida és "els defectes et fan real".

Lloc Web: www.elmercadal.cat