Oficial ®
Dimecres, 07 Setembre 2016 14:20

120 persones participen en el Programa Pacient Expert Catalunya® a Lleida durant el 2015

Escrit per
El programa de salut comunitària Pacient Expert Catalunya® va comptar al llarg del 2015 amb 120 participants en la Regió Sanitària Lleida, dels quals 7 van actuar com a pacients experts conductors de grup per primera vegada. Aquesta actuació forma part del Programa de prevenció i atenció a la cronicitat de Catalunya i és una de les línies estratègiques d’actuació del Pla de Salut territorial de Lleida, dins el projecte de potenciar l’autoresponsabilització dels pacients i dels cuidadors amb la seva salut i fomentar l’autocura.
El programa permet, mitjançant l’intercanvi de coneixements i experiències entre els anomenats pacients experts i la resta de pacients, promoure canvis d’hàbits i estils de vida que millorin la qualitat de vida i la convivència amb la malaltia com una part més del procés assistencial.
Al llarg del darrer any, a la RS Lleida han participat al programa un total de 12 Equips d’Atenció Primària (EAP) i l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova, que s’ha incorporat per primera vegada el 2015 amb una prova pilot sobre obesitat. Les malalties i processos crònics sobre els que s’han dut a terme els grups del Programa Pacient Expert Catalunya® són: les següents: 1 grup d’insuficiència cardíaca a l’EAP Bordeta; 4 grups de malaltia pulmonar obstructiva crònica als EAP Balàfia, Primer de Maig, Cappont i Tàrrega; 3 grups de tractament anticoagulant oral als EAP Borges Blanques, Agramunt i Cervera; 3 grups de diabetis mellitus 2 als EAP Eixample, Agramunt i Almenar; i, finalment, 1 grup de deshabituació tabàquica a l’EAP Almacelles i obesitat (1 grup).
L’actuació és una activitat comunitària d’aprenentatge entre iguals útil per millorar l’autocura i la qualitat de vida de les persones amb malalties cròniques. A més s’observa un ús més adequat dels serveis sanitaris per part del participants de grup amb la reducció del consum de recursos en forma de visites a atenció primària, a urgències i ingressos hospitalaris per descompensació de la malaltia. Tanmateix, aquest programa dota als pacients d’un rol més actiu i de coresponsabilitat, alhora que fomenta el pas d’un model de relació paternalista dels professionals de la salut amb els pacients a un model deliberatiu.
Més de 240 pacients des del 2010
 
Des del 2010, any en els que es va posar per primer cop en marxa el Programa Pacient Expert Catalunya® al Territori de Lleida,  han participat un total de 242 pacients, 14 dels quals han actuat com a pacients experts conductors de grup en els diferents grups realitzats. S’han constituït un total de 40 grups: 16 de TAO, 8 de MPOC, 10 de DM2, 2 ICC, 2 de deshabituació tabàquica i 2 de fibromiàlgia.
Com funciona el programa?
 
La persona a la que es denomina pacient expert es tria entre el grup de pacients afectats d’una determinada malaltia o procés crònica i ha de complir criteris de voluntarietat, capacitat d’autocura i absència de discapacitats psicofísiques. Així mateix, es valoren les seves capacitats d’empatia, interès per ajudar, motivació i habilitats comunicatives. Aquesta valoració es duu a terme mitjançant una entrevista estructurada, seguida d’un qüestionari dissenyat per a la valoració de perfils personals, coneixements sobre la malaltia i habilitats en el seu maneig. La formació inicial del pacient expert la realitzen els professionals sanitaris del propi equip d’atenció primària, que actuaran després com a observadors.
Per a cada patologia, el Programa Pacient Expert Catalunya® consta de 9 sessions d’una hora i trenta minuts de durada, al llarg d’uns dos mesos i mig. Les sessions inclouen una part teòrica i una altra de pràctica. El nombre de participants s’ha limitat a 10-12, amb la finalitat de garantir una comunicació fluida i efectiva entre els participants del grup.
Un dels aspectes nuclears i diferenciadors d’aquest model és el fet que el pacient expert conductor de les sessions ha viscut en primera persona els símptomes i els problemes que es tracten, la qual cosa el col·loca en una posició de privilegi per parlar a altres persones que han patit les mateixes experiències.
Durant les sessions, el professional sanitari -metge, infermera o treballador social- passa a desenvolupar un paper d’observador i que pot actuar com a reconductor de la sessió només en el cas que sigui necessari.
Finalment, a finals de 2015, des de la Direcció del programa, i com a reconeixement i agraïment a la tasca que de forma voluntària realitzen les persones que actuen com a pacients experts de grup, es va realitzar a Lleida el primer Taller de formador de formadors per a pacients experts del Programa Pacient Expert Catalunya®, impartit per la Universitat dels Pacients-Fundació Salut i Envelliment UAB, amb una durada de 15 hores lectives estructurat en 3 mòduls al llarg de 3 setmanes.
Josep Maria Castells

Nascut a Lleida el 13/2/1989. Director i fundador del Mercadal de Balaguer desde fa 8 anys i actualment visc a Lleida. Sóc community manager d'empreses, entitats i partits polítics.

Sóc influencer i vaig ser autor de 5 blocs d'opinió. Activista sociocultural i filàntrop. Optimista. Durant l'adolescència ja apuntava maneres i vaig demostrar a la galeria tot el meu talent i vocació pel periodisme en ser el creador de la primera ràdio i televisió en streaming de la província i participant desinteressadament en programes radiofònics d'emissores de prestigi en aquells temps com ara Flip Flap Ràdio i RNE4.

Vaig ser locutor durant una temporada a Ràdio Artesa de Segre amb només 15 anys i desde llavors també vaig participar assiduament en diversos mitjans de comunicació.

Compto amb una trajectòria com activista sociocultural a  Balaguer de gairebé 15 anys i entre altres coses vaig impulsar una entitat juvenil a la capital de La Noguera i vaig ser impulsor i director de l'emissora Ràdio Connecta de Balaguer.

He participat puntualment en programes de televisió a nivell estatal com ara "Espejo Público" d'Antena3, i de ràdio a Onda Cero a "Nits de ràdio" i de forma molt puntual al Periódico de Catalunya i La Vanguardia.

A més he participat en diferents conferències i taules de debat; una sobre periodisme optimista al IEI de Lleida i a la taula rodona titulada «Els mitjans locals en l'era global» el 2016 a la Universitat de Lleida.


Vaig arribar a ser finalista de la VII edició dels Premis Lleidatans de la Jove Cambra Internacional.
Avui en dia estic intentant elaborar el meu primer llibre que inclourà un recull dels millors articles publicats a les diferents revistes i periòdics del territori. Actualment estic impulsant l’elitocràcia amb la recepta màgica de l’optimisme. El meu lema a la vida és OPTIMISME.

 Em considero una persona sincera, persistent, ambiciosa, empàtica, altruista, filantròpica, sana i esportista. Compto amb coneixements bàsics de cuina, serveis de restaurant. Em fascina la psicologia, sociologia,l' innovació, noves tecnologies, periodisme, màrqueting, comerç, política, democràcia, associacionisme, drets humans i pau, etc.

Al llarg de la meva vida aspiro a col·laborar i treballar a TV3, Flaix FM, RTVE, Zeta, Atresmedia, Mediaset i Grup Godó. 
Em sento molt identificat amb les marques i valors de Mediamarkt, Google, Facebook, IBM, Amazon i Microsoft on m'agradaria poder treballar en un futur. 

Sóc persona de cul inquiet que li agrada tocar moltes tecles a la vida, d'afany incansable, que persisteix i lluita fins al final.

La persona que més admiro del món és el professor i científic José Luis Cordeiro. 

www.elmercadal.cat

 

El temps a Balaguer

 

 

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre