Oficial ®
Dissabte, 22 Octubre 2016 10:45

Si no hi hagués contaminació acústica no caldria prendre tants fàrmacs

Escrit per

Què s'entén per contaminació acústica

Realitzar qualsevol activitat humana comporta gairebé sempre un nivell de so més o menys elevat.

Segons el tipus, la durada, el lloc i el moment on es produeixen, els sons poden ser molestos, incòmodes i arribar a alterar el benestar fisiològic o psicològic dels éssers vius; llavors en diem soroll i es considera contaminació.

La contaminació acústica pot definir-se com l'increment significatiu dels nivells acústics del medi i és un dels factors importants de deteriorament de la qualitat ambiental del territori.

Què és el so?

El so és una vibració que es propaga en un medi, gas, líquid o sòlid, capaç de ser percebuda per l'oïda. En l'aire, l'energia de les ones sonores es propaga a una velocitat de 340 m/s, en líquids i sòlids, la velocitat és més gran, 1.500 m/s en l'aigua i 5.000 m/s en l'acer.

La magnitud que s'utilitza per avaluar la pertorbació de l'estat d'equilibri del medi on es propaga l'ona sonora és la pressió sonora, que és la variació de pressió per sobre i per sota de la pressió atmosfèrica i es mesura en pascals (Pa).

Les pressions sonores són molt petites comparades amb la pressió atmosfèrica que és de 101300 Pa. El llindar d'audició, és a dir, el nivell mínim de pressió sonora d'un so perquè sigui audible, és de 20 micropascals. El llindar de dolor, en què la pressió sonora és tan elevada que arriba a fer mal al timpà, és d'uns 20 pascals.

Atès que l'oïda humana no respon linealment als estímuls que rep, sinó que més aviat ho fa de manera logarítmica, és convenient expressar els paràmetres acústics com una relació logarítmica entre el valor que es mesura respecte a un valor de referència.

Aquesta relació s'anomena decibel (dB). Llavors l'escala lineal amb grans xifres es converteix en una escala molt més manejable des de 20 micropascals al llindar auditiu que corresponen a 0 dB, fins a 20 pascals, al llindar de dolor, que corresponen a 120 dB.

Percepció dels sons

El nombre de variacions de pressió per segon s'anomena la freqüència del so i es mesura en hertzs (Hz). La percepció auditiva d'una persona normal compren des de 20 Hz fins a 20.000 Hz, però la resposta de la nostra oïda no és lineal. L'oïda humana filtra o atenua més els tons greus o freqüències baixes que els aguts o freqüències altes.

Per simular una corba d'atenuació semblant a l'oïda humana, es va adoptar, internacionalment, una corba o filtre anomenat A que s'ajusta aproximadament a la resposta de l'oïda humana i que proporciona uns resultats que s'expressen com a decibels A, dB(A).

De manera subjectiva, el mínim canvi perceptible a l'oïda humana és d'1 dB i cal un augment d'entre 8 i 10 dB, perquè els sons semblin significativament més elevats.

Entre els problemes psicològics que pot causar la contaminació acústica es troben:

  • estrès
  • insomni
  • irritabilitat
  • símptomes depressius
  • Falta de concentració
  • Menor rendiment a la feina
  • Tendència a actituds agressives
  • Falta de desig sexual
  • Efectes sobre la memòria: alguns estudis indiquen que una persona sotmesa a soroll té un menor rendiment en aspectes relacionats amb la memòria que una persona que no està sotmesa a soroll

Aquests símptomes poden aguditzar-se en nens.

 

Darrera modificació el Dissabte, 22 Octubre 2016 10:56
Josep Maria Castells

Nascut a Lleida el 13/2/1989. Director i fundador del Mercadal de Balaguer desde fa 8 anys i actualment visc a Lleida. Sóc community manager d'empreses, entitats i partits polítics.

Sóc influencer i vaig ser autor de 5 blocs d'opinió. Activista sociocultural i filàntrop. Optimista. Durant l'adolescència ja apuntava maneres i vaig demostrar a la galeria tot el meu talent i vocació pel periodisme en ser el creador de la primera ràdio i televisió en streaming de la província i participant desinteressadament en programes radiofònics d'emissores de prestigi en aquells temps com ara Flip Flap Ràdio i RNE4.

Vaig ser locutor durant una temporada a Ràdio Artesa de Segre amb només 15 anys i desde llavors també vaig participar assiduament en diversos mitjans de comunicació.

Compto amb una trajectòria com activista sociocultural a  Balaguer de gairebé 15 anys i entre altres coses vaig impulsar una entitat juvenil a la capital de La Noguera i vaig ser impulsor i director de l'emissora Ràdio Connecta de Balaguer.

He participat puntualment en programes de televisió a nivell estatal com ara "Espejo Público" d'Antena3, i de ràdio a Onda Cero a "Nits de ràdio" i de forma molt puntual al Periódico de Catalunya i La Vanguardia.

A més he participat en diferents conferències i taules de debat; una sobre periodisme optimista al IEI de Lleida i a la taula rodona titulada «Els mitjans locals en l'era global» el 2016 a la Universitat de Lleida.


Vaig arribar a ser finalista de la VII edició dels Premis Lleidatans de la Jove Cambra Internacional.
Avui en dia estic intentant elaborar el meu primer llibre que inclourà un recull dels millors articles publicats a les diferents revistes i periòdics del territori. Actualment estic impulsant l’elitocràcia amb la recepta màgica de l’optimisme. El meu lema a la vida és OPTIMISME.

 Em considero una persona sincera, persistent, ambiciosa, empàtica, altruista, filantròpica, sana i esportista. Compto amb coneixements bàsics de cuina, serveis de restaurant. Em fascina la psicologia, sociologia,l' innovació, noves tecnologies, periodisme, màrqueting, comerç, política, democràcia, associacionisme, drets humans i pau, etc.

Al llarg de la meva vida aspiro a col·laborar i treballar a TV3, Flaix FM, RTVE, Zeta, Atresmedia, Mediaset i Grup Godó. 
Em sento molt identificat amb les marques i valors de Mediamarkt, Google, Facebook, IBM, Amazon i Microsoft on m'agradaria poder treballar en un futur. 

Sóc persona de cul inquiet que li agrada tocar moltes tecles a la vida, d'afany incansable, que persisteix i lluita fins al final.

La persona que més admiro del món és el professor i científic José Luis Cordeiro. 

www.elmercadal.cat

 

El temps a Balaguer

 

 

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre