Oficial ®
Dilluns, 24 Octubre 2016 09:13

L'edat mitjana al matrimoni se segueix endarrerint i se situa en 34 anys

Escrit per

L’any 2015 el nombre de matrimonis amb residència a Catalunya i inscrits en els registres civils de Catalunya és de 26.873, xifra molt similar a la de l’any anterior, segons dades provisionals de l’Institut d’Estadística de Catalunya (Idescat). Els matrimonis exclusivament civils (22.883) han augmentat el 2,7% i representen 85 de cada 100 matrimonis; en canvi, els celebrats segons el ritus catòlic (3.798) i d’altres religions (192), han disminuït un 12,1% en conjunt.

 
L’edat mitjana al primer matrimoni s’ha endarrerit 3 anys des del 2005 i se situa en 34,7 anys per als homes i en 32,7 per a les dones a l’any 2015. Les edats mitjanes més tardanes es registren a l’àmbit de l’Alt Pirineu i Aran (36 anys els homes i 33,3 anys les dones); mentre que les edats en casar-se més joves són, en el cas dels homes, a les Terres de l’Ebre i a Ponent (tots dos per sota dels 34 anys), i en el cas de les dones a les Terres de l’Ebre (30,9 anys).
 
Dels 26.873 matrimonis registrats a Catalunya, 26.033 corresponen a parelles de diferent sexe (que representen el 96,9% dels matrimonis) i 840 són matrimonis entre persones del mateix sexe (un 3,1%). D’aquests últims, el 53,6% són entre homes (450 matrimonis) i el 46,4% ho són entre dones (390).
 
Quant a l’evolució del nombre de matrimonis, les unions de persones de diferent sexe presenten una xifra molt similar a la de l’any passat, que va ser de 26.114 (dades definitives) i mostren una disminució del 0,3%. Quant als matrimonis entre persones del mateix sexe, el nombre ha augmentat, tant entre homes com entre dones (en 94 i 37 respectivament), respecte de l’any 2014.
 

En el 70,3% dels matrimonis, ambdós cònjuges són solters; en el 19,1% dels matrimonis, un dels cònjuges és solter i l’altre ha estat casat anteriorment; i en el 10,6% dels matrimonis, ambdós cònjuges han estat casats anteriorment.

Josep Maria Castells

Nascut a Lleida el 13/2/1989. Director i fundador del Mercadal de Balaguer desde fa 8 anys i actualment visc a Lleida. Sóc community manager d'empreses, entitats i partits polítics.

Sóc influencer i vaig ser autor de 5 blocs d'opinió. Activista sociocultural i filàntrop. Optimista. Durant l'adolescència ja apuntava maneres i vaig demostrar a la galeria tot el meu talent i vocació pel periodisme en ser el creador de la primera ràdio i televisió en streaming de la província i participant desinteressadament en programes radiofònics d'emissores de prestigi en aquells temps com ara Flip Flap Ràdio i RNE4.

Vaig ser locutor durant una temporada a Ràdio Artesa de Segre amb només 15 anys i desde llavors també vaig participar assiduament en diversos mitjans de comunicació.

Compto amb una trajectòria com activista sociocultural a  Balaguer de gairebé 15 anys i entre altres coses vaig impulsar una entitat juvenil a la capital de La Noguera i vaig ser impulsor i director de l'emissora Ràdio Connecta de Balaguer.

He participat puntualment en programes de televisió a nivell estatal com ara "Espejo Público" d'Antena3, i de ràdio a Onda Cero a "Nits de ràdio" i de forma molt puntual al Periódico de Catalunya i La Vanguardia.

A més he participat en diferents conferències i taules de debat; una sobre periodisme optimista al IEI de Lleida i a la taula rodona titulada «Els mitjans locals en l'era global» el 2016 a la Universitat de Lleida.


Vaig arribar a ser finalista de la VII edició dels Premis Lleidatans de la Jove Cambra Internacional.
Avui en dia estic intentant elaborar el meu primer llibre que inclourà un recull dels millors articles publicats a les diferents revistes i periòdics del territori. Actualment estic impulsant l’elitocràcia amb la recepta màgica de l’optimisme. El meu lema a la vida és OPTIMISME.

 Em considero una persona sincera, persistent, ambiciosa, empàtica, altruista, filantròpica, sana i esportista. Compto amb coneixements bàsics de cuina, serveis de restaurant. Em fascina la psicologia, sociologia,l' innovació, noves tecnologies, periodisme, màrqueting, comerç, política, democràcia, associacionisme, drets humans i pau, etc.

Al llarg de la meva vida aspiro a col·laborar i treballar a TV3, Flaix FM, RTVE, Zeta, Atresmedia, Mediaset i Grup Godó. 
Em sento molt identificat amb les marques i valors de Mediamarkt, Google, Facebook, IBM, Amazon i Microsoft on m'agradaria poder treballar en un futur. 

Sóc persona de cul inquiet que li agrada tocar moltes tecles a la vida, d'afany incansable, que persisteix i lluita fins al final.

La persona que més admiro del món és el professor i científic José Luis Cordeiro. 

www.elmercadal.cat

 

El temps a Balaguer

 

 

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre