Oficial ®
Dissabte, 19 Novembre 2016 18:16

Proposen ampliar l'educació obligatòria dels 5 als 18 anys

Escrit per

El Departament d'Ensenyament ha encarregat unes ponències per repensar el futur de l'educació a Catalunya. Una d'aquestes ponències planteja que l'educació obligatòria sigui dels 5 als 18 anys. El text, al qual ha tingut accés Catalunya Ràdio, proposa que la Primària comenci als 5 anys, i no als 6 com fins ara, i que els dos primers cursos de l'Educació Secundària Obligatòria es facin a les escoles i no pas als instituts. 

Joan Mateo, president del Consell Superior d'Avaluació i autor de la proposta, planteja que als 14 anys els alumnes triïn entre Batxillerat i Formació Professional, però amb continguts compartits, de manera que el pas d'una via a l'altra sigui fàcil. 

"La Formació Professional i el Batxillerat, tal com estan dissenyats, tenen dues terceres parts comunes de formació. A més a més, són intercanviables i amb passarel·les per passar d'un lloc a l'altre. Fins i tot, facin el que facin, Batxillerat o FP, la Selectivitat la poden fer."

S'evitaria així l'abandonament escolar als 16, una edat molt vulnerable.

A la ponència de Mateo, la durada dels cicles inicials d'FP i de Batxillerat passa de 2 a 3 anys, de manera que s'acaben als 18. Pel que fa a l'escola bressol, Joan Mateo creu que hauria de ser només per a infants de zero a dos anys i que hi hauria d'haver propostes i horaris més flexibles que els actuals.

"L'escola de 0 a 2 anys no és una escola de 9 a 5. Pot ser una escola de 7 a 9. Que els pares puguin entrar a l'escola i participar en activitats. I que puguin tenir els nens quatre hores al matí o sis hores a la tarda."

Més requisits per ser docent 

Una altra de les propostes és que, per ser docent a Catalunya, sigui necessari un grau i un màster per a tothom, des dels mestres d'Infantil fins als professors de Secundària. I una avaluació favorable després dels dos primers anys exercint.

Aquestes idees s'emmarquen en el projecte "Ara és demà", un debat obert al qual estan convidades més de cent mil persones de la comunitat educativa, per definir, durant aquest curs, l'horitzó a les aules.

Josep Maria Castells

Nascut a Lleida el 13/2/1989. Director i fundador del Mercadal de Balaguer desde fa 8 anys i actualment visc a Lleida. Sóc community manager d'empreses, entitats i partits polítics.

Sóc influencer i vaig ser autor de 5 blocs d'opinió. Activista sociocultural i filàntrop. Optimista. Durant l'adolescència ja apuntava maneres i vaig demostrar a la galeria tot el meu talent i vocació pel periodisme en ser el creador de la primera ràdio i televisió en streaming de la província i participant desinteressadament en programes radiofònics d'emissores de prestigi en aquells temps com ara Flip Flap Ràdio i RNE4.

Vaig ser locutor durant una temporada a Ràdio Artesa de Segre amb només 15 anys i desde llavors també vaig participar assiduament en diversos mitjans de comunicació.

Compto amb una trajectòria com activista sociocultural a  Balaguer de gairebé 15 anys i entre altres coses vaig impulsar una entitat juvenil a la capital de La Noguera i vaig ser impulsor i director de l'emissora Ràdio Connecta de Balaguer.

He participat puntualment en programes de televisió a nivell estatal com ara "Espejo Público" d'Antena3, i de ràdio a Onda Cero a "Nits de ràdio" i de forma molt puntual al Periódico de Catalunya i La Vanguardia.

A més he participat en diferents conferències i taules de debat; una sobre periodisme optimista al IEI de Lleida i a la taula rodona titulada «Els mitjans locals en l'era global» el 2016 a la Universitat de Lleida.


Vaig arribar a ser finalista de la VII edició dels Premis Lleidatans de la Jove Cambra Internacional.
Avui en dia estic intentant elaborar el meu primer llibre que inclourà un recull dels millors articles publicats a les diferents revistes i periòdics del territori. Actualment estic impulsant l’elitocràcia amb la recepta màgica de l’optimisme. El meu lema a la vida és OPTIMISME.

 Em considero una persona sincera, persistent, ambiciosa, empàtica, altruista, filantròpica, sana i esportista. Compto amb coneixements bàsics de cuina, serveis de restaurant. Em fascina la psicologia, sociologia,l' innovació, noves tecnologies, periodisme, màrqueting, comerç, política, democràcia, associacionisme, drets humans i pau, etc.

Al llarg de la meva vida aspiro a col·laborar i treballar a TV3, Flaix FM, RTVE, Zeta, Atresmedia, Mediaset i Grup Godó. 
Em sento molt identificat amb les marques i valors de Mediamarkt, Google, Facebook, IBM, Amazon i Microsoft on m'agradaria poder treballar en un futur. 

Sóc persona de cul inquiet que li agrada tocar moltes tecles a la vida, d'afany incansable, que persisteix i lluita fins al final.

La persona que més admiro del món és el professor i científic José Luis Cordeiro. 

www.elmercadal.cat

 

El temps a Balaguer

 

 

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre