EDICIÓ ESPECIAL COVID-19

DIRECTOR: JOSEP MARIA CASTELLS BENABARRE
EL PERIODISME OPTIMISTA DE CATALUNYA ®
Dijous, 20 Juliol 2017 18:32

Alcoletge serà pioner mundial en crear una consulta ciutadana basada en la tecnologia del Bitcoin

Escrit per Sic Comunicació

Votar amb papereta, sobre i urna comença a tocar a la seva fi, i els primers símptomes els veurem pròximament a la localitat d'Alcoletge (Segrià). L'Ajuntament ha arribat a un acord per poder organitzar consultes ciutadanes en format digital, garantint la seguretat i l’anonimat del vot. Per fer-ho ha arribat a un acord amb l'empresa lleidatana RicCat, especialista en treballar amb BlockChain, una tecnologia distribuïda que fa possibles processos participatius més transparents, més segurs i amb més baixos costos. Aquesta eina actualment s'està utilitzant en molts camps. Entre alguns exemples destaquen monedes digitals com el conegut Bitcoin.

Per portar-ho a terme, caldrà que els habitants d'Alcoletge amb dret a vot es registrin al consistori, per tal de poder tenir accés a l'aplicació necessària per votar. Un cop fet, i arribats els dies de la consulta, el vot es podrà exercir des del telèfon mòbil, l'ordinador o la tauleta. Per aquelles persones que no disposin d'aquests dispositius, el mateix ajuntament posarà al seu abast eines digitals (com tablets o PC's) als locals municipals per fer-ho presencialment.

Els resultats de la consulta seran automàtics un cop finalitzi la mateixa. Però el més important és que aquests seran públics i poden ser auditats. Alhora, a diferència del vell format d'eleccions, aquesta nova eina dóna informació estadística del vot, com el sexe, l'edat, la situació laboral, etc.

L'alcaldessa del municipi, Maria Lluïsa Prat, ha explicat que "Alcoletge serà el primer lloc del món on s'utilitzarà aquesta tecnologia per fomentar la participació ciutadana. Estem acabant de decidir els temes a consultar, però volem portar a terme la primera votació a finals d'aquesta pròxima tardor, sense que suposi cap despesa per a la ciutadania del municipi"

Per la seva banda, el responsable de RigCat, Albert Clivillé ha afirmat que "El fet que estigui basada en BlockChain, la fa pionera arreu del món i garanteix una total transParència i anonimat en les votacions. Alhora fa més còmode anar a votar, ja que ho pots fer des de qualsevol lloc i qualsevol hora. Creiem que dóna moltes facilitats per crear noves consultes ciutadanes quan sigui necessari" alhora que ha afegit per finalitzar que  “ens fa molta il·lusió portar aquest projecte a altres municipis que vulguin fomentar la participació ciutadana basada en les tecnologies que estan revolucionant el món”.

Darrera modificació el Dijous, 20 Juliol 2017 18:49

 

El temps a Balaguer

 

 

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre

@OFICIALCASTELLS

 Resultat d'imatges de TWITTER