EDICIÓ ESPECIAL COVID-19

DIRECTOR: JOSEP MARIA CASTELLS BENABARRE
EL PERIODISME OPTIMISTA DE CATALUNYA ®
Dimecres, 21 Febrer 2018 06:54

Comencen els preparatius del dia de l’Orgull Boig o Mad Pride

Escrit per Redacció/Fonts

 

La Federació Veus i Activament s’han sumat des de Catalunya al grup de persones de diverses associacions de salut mental, grups de suport mutu i l’activisme en general, que han decidit posar-se mans a l’obra per a celebrar, per primera vegada arreu de l’Estat, el Dia de l’Orgull Boig o Mad Pride.

Aquesta celebració serà el diumenge 20 de maig quan es duran a terme marxes, concentracions o festes en espais tancats per diferents capitals de la geografia espanyola on no faltaran les performances o el teatre de carrer, les disfresses i la música. Sota el lema comú compartit ‘El Orgullo Lo Cura‘ serà una jornada reivindicativa de la bogeria. De reivindicar una paraula utilitzada de manera despectiva i nociva contra aquest col·lectiu, per a donar-li un sentit nou, lliure de connotacions negatives. De fer de l’insult bandera. De combatre l’estigma amb la seva pròpia medicina.

Amb aquesta iniciativa volen sumar-se a una reivindicació que ja és tradició en països com ara Canadà, on va tenir lloc per primera vegada a Toronto el 1993, Estats Units o el Regne Unit. Altres països com Sud-àfrica, França, Brasil, Bèlgica, Alemanya, Ghana, Austràlia, Itàlia i Xile celebren també el seu Dia de l’Orgull Boig. A Espanya, fins al moment, només Astúries s’havia sumat a la iniciativa. .

Les persones ‘boges’ (el 9% de la població espanyola) estan classificades per la psiquiatria amb diagnòstics de trastorns als que s’atribueixen un origen químic o genètic, i que deslliguen de l’entorn social i psicològic, establint un criteri exclusivament biologicista que cronifica i limita en gran mesura la seva capacitat de recuperació.

Mitjançant la reapropiació de la injúria, les persones amb diversitat mental i les ‘supervivents de la psiquiatria’ han decidit a través d’aquesta iniciativa sortir de l’armari per a treballar pel  empoderament del col·lectiu i per a defensar amb orgull la seva condició i les seves vides.

Volen reivindicar el dret a consensuar els seus propis tractaments, També volen modificar la percepció que té la societat del patiment psíquic; acabar amb l’estigma, els prejudicis i la discriminació; posar en valor la pròpia identitat, i dignificar la bogeria com a pas previ per a reivindicar un canvi en la forma en què s’afronta la salut mental a l’Estat espanyol.

Juntament amb aquestes activitats, també es lliurarà a la ministra de Sanitat, Dolors Montserrat, les signatures que estan recollint per a demanar el respecte als drets humans en psiquiatria a través de la plataforma change.org.

 

Darrera modificació el Dimecres, 21 Febrer 2018 07:04

 

El temps a Balaguer

 

 

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre

@OFICIALCASTELLS

 Resultat d'imatges de TWITTER