DIRECTOR: JOSEP MARIA CASTELLS BENABARRE
Dijous, 11 Octubre 2018 11:45

Un grup d'experts en salut mental es mostren optimistes sobre el futur d'aquest col·lectiu Destacats

Escrit per

Eva Barta (presidenta de Salut Mental Ponent), Josep Pifarré (el cap de psiquiatria del Hospital Universitari de Santa Maria de Lleida), el president de la comunitat de veïns de Sant Ignasi de Lleida, les psicòlogues Montse Caballero i Carme Sarret van participar ahir en un col·loqui a l'Orfeó Lleidatà organitzat per Sant Joan de Déu. En l'acte van ser presents tres usuaris de la llar-residència on van explicar el passat i el present en un debat on no hi va faltar l'optimisme i l'esperança.

 

Ahir, prop D'una vuitantena de persones amb trastorn mental van viure un dia molt emotiu en motiu de la celebració del dia mundial de la salut mental a l'Orfeó Lleidatà. Per aquest motiu Sant Joan de Déu Terres de Lleida va organitzar un col·loqui on el veinat va explicar que estan molt satisfets d'acollir a un grup de persones que segons ells necessita més recursos socials i laborals.

Durant el debat es va insistir en que les empreses han de fer autocrítica i han d'admetre que no han de ser les persones les que s'adaptin a les empreses sinó les empreses han d'adaptar-se a cada persona a la seva realitat ja que les limitacions que presenten aquestes persones són un factor a tenir en compte.

El col·loqui que va durar més d'una hora, va comptar amb la presència de Carme Sarret que actualment és la coordinadora del Servei de Rehabilitació Comunitària i es va mostrar optimista sobre el futur de la salut mental.

Segons Carme Sarret és molt important que hi hagi gran varietat de recursos per aquestes persones no només farmacològics i terapèutics, i va insistir que per a que aquestes persones es sentin esperançades de que tot els hi anirà bé cal l'ajuda dels mitjans de comunicació.

Els diferents professionals van insistir en que cal dotar de més ajuda institucional per aquestes persones puguin decidir i definir el seu projecte de vida per desenvolupar-lo juntament amb les institucions o entitats. En el debat es va parlar de la necessitat de transmetre notícies positives al nostre territori.

La presidenta de ASMP  va demanar a les institucions que impulsin i desenvolupin més polítiques destinades a aquestes persones ja que hi ha una mancança de serveis, sobretot en l'àrea d'habitatge on s'està negociant amb les institucions de posar en marxa un servei d'acompanyament a la llar més intensiu per persones que necessiten més ajuda que ja està en marxa en altres municipis catalans.

En el col·loqui d'ahir tots els invitats van fer un discurs integrador i positiu, van remarcar que les persones amb problemàtica de salut mental han de poder accedir a treballs en entorns normalitzats i empreses ja que tots som persones. El psiquiatra Josep Pifarré va explicar la necessitat de crear aviat un centre de salut mental als pirineus per a que aquestes persones no hagin de desplaçar-se cap a Lleida, degut als centralismes que no són bons.

Els tres usuaris de la llar residència van agraïr la bona acollida per part del veinat i van poder explicar les seves vivències davant un públic expectant.

Darrera modificació el Dissabte, 13 Octubre 2018 07:23

 

El temps a Balaguer

 

 

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre

@OFICIALCASTELLS

 Resultat d'imatges de TWITTER