EDICIÓ ESPECIAL COVID-19

DIRECTOR: JOSEP MARIA CASTELLS BENABARRE
EL PERIODISME OPTIMISTA DE CATALUNYA ®
Divendres, 01 Febrer 2019 12:49

La guerra del taxi Destacats

Escrit per Emma Zurita (Barcelona)

Ni tot és blanc ni tot és negre. Hi ha una infinitat de tonalitats grises que conviuen entre elles. El problema dels taxi i dels VTC és una realitat en la qual directa o indirectament tota la societat catalana, espanyola i fins i tot mundial estem immersos. 

La competència entre aquestes empreses pel control (o convivència) del sector de la mobilitat és una pugna que està tenint molt ressò durant aquests últims mesos però que aquests darreres dies ha esclatat ja d’una manera punyent a Barcelona i també a Madrid.

El problema, però, rau en l’accés a la informació, l’accés a la veritat. Com a qualsevol altre conflicte, la guerra de la comunicació, empesa pels mitjans de comunicació de masses, són la clau per controlar la informació i, per tant, la opinió pública. Aquest control psicològic i aparentment imperceptible per l’espectador/lector no es basa en mentir-lo, sinó en el simple fet d’ocultar-li informació, amagar certes cares del dau, no mostrar-ho tot. Això afegit al bombardeig massiu de les mateixes imatges, en aquest cas, actes violents i vandàlics dels taxistes, fan que tota una comunitat tingui la mateixa opinió envers aquest col·lectiu. Però, i si això no és tot? I si hi ha més? Ambos serveis de transport comparteixen característiques però tenen diverses diferències; mentre que els taxis són individus autònoms que tenen els seu propi vehicle, les empreses que utilitzen llicències VTC tenen a treballadors assalariats.

De fet, les empreses Uber i Cabify són empreses intermediàries, és a dir que depenen de que les grans empreses, que són les que posseeixen aquestes llicències, els hi lloguin. Per entendre una mica les protestes i les reclamacions del sector del taxi ens hem de remuntar a l’any 2015 on Mariano Rajoy va introduir el Reglamento de Ordenación de Transporte Terrestre que fixava una relació de 30 taxis per 1 vehicle VTC. La gran protesta dels taxis és originada degut a que la vigent normativa no és complerta pel sector VTC ja que es calcula que a Espanya hi ha 1 VTC per cada 7 taxis, molt lluny de legislació vigent. Una altra queixa que fan efectiva és que consideren que la llicència dels VTC no supera els 50 euros i és infinitament més barata que la dels taxis.

Segons un estudi del programa de TV3 Tot es Mou, el màxim que una llicència de taxi et pot costar són 130.000 euros, en canvi la dels VTC uns 60.000 euros.

Tota aquesta inflació de preus és degut a l’especulació que s’ha fet de les llicències que ha provocat que molts conductors, especialment de taxi, s’han vist en les circumstàncies d’haver d’hipotecarse per poder accedir a una llicència de taxi. Amb el decret llei aprovat des de dijous per la Generalitat, d’una manera aparentment definitiva, que imposa una restricció pels VTC d’una pre contractació de 15 minuts d’antelació del servei, ha precipitat la marxa d’aquestes dues empreses de Barcelona. Es neguen a assumir aquest nova legalitat imposada ja que consideren que això priva la immediatesa característica del seu servei.

La convivència pacífica entre ambdós serveis de transports no és una utopia, s’ha dut a terme en nombrosos països europeus ja que cada sector ofereix un servei diferent que s’adequa a les necessitats del consumidor. El que no pot passar i hem d’evitar els ciutadans és la liberalització dels taxis com ja va passar amb empreses com Endesa, hem de protegir els servei públic.

Darrera modificació el Divendres, 01 Febrer 2019 13:00

 

El temps a Balaguer

 

 

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre

@OFICIALCASTELLS

 Resultat d'imatges de TWITTER