EDICIÓ ESPECIAL COVID-19

DIRECTOR: JOSEP MARIA CASTELLS BENABARRE
EL PERIODISME OPTIMISTA DE CATALUNYA ®
Dijous, 22 Agost 2019 17:10

L’hospital Joan XXIII supera les 50 intervencions quirúrgiques amb el nou robot da Vinci Xi

Escrit per ACN

Incorporat a l’abril, és la plataforma més evolucionada per a la realització de cirurgia mínimament invasiva. Els experts en robòtica creuen que en un futur totes les malalties seran curables

L’hospital Joan XXIII de Tarragona ha superat les 50 intervencions quirúrgiques amb el nou robot da Vinci Xi, la plataforma més evolucionada per a la realització de cirurgia mínimament invasiva. Segons informa l’Institut Català de la Salut (ICS), durant el primer semestre de l’any s’han fet prop d’un centenar d’intervencions amb aquest sistema –la meitat amb el nou model. Aquest robot d’última generació es va incorporar a l’hospital tarragoní l’abril passat. Està dotat d’una tecnologia innovadora i precisa, i té adaptabilitat i versatilitat per a diverses especialitats: cirurgia toràcica, urologia, ginecologia, otorinolaringologia i cirurgia general.

Des de la consola quirúrgica mitjançant pedals i manipuladors, el cirurgià controla i maneja l'endoscopi 3D i els braços articulats que són característics del da Vinci Xi. Permet passar d'una vista de camp complet a múltiples imatges facilitant maniobres més segures i precises. 

Per la seva banda, el carro del pacient disposa de quatre braços quirúrgics mòbils i intercanviables que el cirurgià controla des de la consola. Els instruments i l'endoscopi es mouen reduint al mínim la força sobre el cos del pacient. 

La quarta generació del da Vinci, l’Xi (IS4000) presenta millores notables respecte a l’anterior. Així, ofereix una visió del camp operatori augmentada fins a deu vegades, amb resolució detallada i visió en 3D; anul.la la possible tremolor de mans del cirurgià i impedeix moviments involuntaris. També permet interactuar amb altres tecnologies presents en sales d’operacions de tot el món. A més, disposa d’un simulador virtual per aprendre l'ús del sistema da Vinci.

Aquest és l'únic sistema robòtic que tradueix els moviments del cirurgià de manera intuïtiva, cosa que permet un control de l'òptica i de les pinces, evitant els moviments complexos de la laparoscòpia. Facilita una visió tridimensional del camp quirúrgic i el cirurgià pot, sense ulleres o altres ajuts, “viure” la intervenció gairebé com si estigués dins del cos del pacient, segons assenyala l’ICS. 

La cirurgia robòtica és més precisa que la cirurgia convencional, comporta menys sagnat i menys risc d'infecció post quirúrgica, disminueix el temps d’hospitalització i facilita la recuperació dels pacients

Darrera modificació el Divendres, 23 Agost 2019 14:32

 

El temps a Balaguer

 

 

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre

@OFICIALCASTELLS

 Resultat d'imatges de TWITTER