Oficial ®
Dissabte, 08 Octubre 2016 19:21

Àngel Ros i el conseller Toni Comín es comprometen fermament a aportar solucions amb immediatesa en l'àmbit de la salut mental

Escrit per

L’alcalde de Lleida, Àngel Ros, ha reafirmat el compromís de la Paeria amb els problemes de la salut dels ciutadans i ha manifestat, que malgrat no tenir competències en l’àmbit sanitari, se senten responsables.

El paer en cap ha fet aquestes declaracions durant la celebració del Dia Mundial de la Salut Mental, que s’ha realitzat avui a la Seu Vella, aplegant a representants de més de 60 entitats catalanes que treballen en aquest àmbit sanitari.L’alcalde, que ha assenyalat la necessitat de treballar amb transversalitat, perquè les solucions no es troben només un sol sector, sinó que n’estan implicats altres, com l’assistencial, el preventiu, el laboral i el pedagògic, ha implicat la participació dels consistoris. “Aquesta transversalitat ens fa encara més responsables.

Responsables de facilitar a les Administracions competents en l’àmbit de la Salut, que tinguin les infraestructures necessàries per poder atendre; col·laboració amb el Departament de Benestar i Afers Socials en l’àmbit dels serveis bàsics d’atenció social, en el qual els ajuntaments en som una peça bàsica en el país, i col·laboració en el terreny educatiu de la prevenció. Els ajuntaments hem de ser una peça més en la solució dels problemes”, ha dit. Tall de veu A. Ros 1.Ros ha recordat que a Lleida, en l’àmbit assistencial, aviat serà una realitat el nou centre de Sant Joan de Déu, però també ha demanat a les entitats associades a Salut Mental de Catalunya que segueixin reivindicant els equipaments i l’assistència mèdica i social necessaris, i que no defalleixin. “Catalunya es caracteritza per tenir una societat civil forta, capaç de reivindicar a qui té la responsabilitat en les administracions i governs allò que és just per aquesta societat, que s’articula i constitueix en una xarxa que dóna força al nostre país”, I és que segons l’alcalde, “la força del nostre país és la força de la seva societat civil”. Tall de veu A. Ros 2El Baluart de la Reina de la Seu Vella ha estat l’escenari on s’han desenvolupat els principals actes del Dia Mundial de la Salut Mental, que enguany ha tingut com a lema “Prevenció, la clau de l’equilibri”.L’acte, que ha estat presidit pel conseller de Salut, Antoni Comín, ha tingut com a conductors els periodistes Lluís Caelles i Txe Arana, que han llegit el manifest de la diada, així com la participació especial de la cantant Lorena.

El manifest, que du el lema de la diada, destaca “la prevenció i promoció en salut mental com a elements fonamentals per prevenir a temps i detectar millor i amb rapidesa les situacions”, perquè encara s’actua massa tard, “quan les dificultats s’han agreujat i ja fa temps que provoquen malestar i patiment”. Tot això és fruit de manca de recursos i suports adequats “en salut, educació, habitatge, ocupació i en tots els àmbits de la vida”.Segons el manifest, tenim un deute històric com a país amb la salut mental, “que cal resoldre amb celeritat i valentia”. Després d’enumerar la llista de temes assistencial i preventius a resoldre, el text afirma que la persona “ha de ser l’eix i la recuperació, la fita a assolir”, per tot seguit donar pas a les reivindicacions d’un impuls al Pla Integral de Salut Mental, la revisió del copagament, un major reconeixement per la xarxa associativa, entre altres assumptes.El conseller Comín ha tancat l’acte oficial anunciant que en els propers pressupostos hi haurà la inversió més gran que mai s’ha fet en el Departament en matèria de Salut Mental.La diada també ha comptat amb la participació del Ball de la Moixiganga del Sícoris Club i del Ball dels Cavallets de Lleida, que han anat rebent als assistents a l’acte a la porta del Pont Llevadís, així com del grup de circ Trapetelando. Després del dinar popular, hi ha hagut l’actuació musical de Ruta 66, amb el qual s’ha clos la jornada.

Cal recordar que els problemes de salut mental són problemes que es podrien curar si l'administració i les elits hi destinessin una partida pressupostària alta pel que fa a la investigació, per la qual cosa no hi haurien ingressos hospitalaris per aquesta causa. 

 

Josep Maria Castells

Nascut a Lleida el 13/2/1989. Director i fundador del Mercadal de Balaguer desde fa 8 anys i actualment visc a Lleida. Sóc community manager d'empreses, entitats i partits polítics.

Sóc influencer i vaig ser autor de 5 blocs d'opinió. Activista sociocultural i filàntrop. Optimista. Durant l'adolescència ja apuntava maneres i vaig demostrar a la galeria tot el meu talent i vocació pel periodisme en ser el creador de la primera ràdio i televisió en streaming de la província i participant desinteressadament en programes radiofònics d'emissores de prestigi en aquells temps com ara Flip Flap Ràdio i RNE4.

Vaig ser locutor durant una temporada a Ràdio Artesa de Segre amb només 15 anys i desde llavors també vaig participar assiduament en diversos mitjans de comunicació.

Compto amb una trajectòria com activista sociocultural a  Balaguer de gairebé 15 anys i entre altres coses vaig impulsar una entitat juvenil a la capital de La Noguera i vaig ser impulsor i director de l'emissora Ràdio Connecta de Balaguer.

He participat puntualment en programes de televisió a nivell estatal com ara "Espejo Público" d'Antena3, i de ràdio a Onda Cero a "Nits de ràdio" i de forma molt puntual al Periódico de Catalunya i La Vanguardia.

A més he participat en diferents conferències i taules de debat; una sobre periodisme optimista al IEI de Lleida i a la taula rodona titulada «Els mitjans locals en l'era global» el 2016 a la Universitat de Lleida.


Vaig arribar a ser finalista de la VII edició dels Premis Lleidatans de la Jove Cambra Internacional.
Avui en dia estic intentant elaborar el meu primer llibre que inclourà un recull dels millors articles publicats a les diferents revistes i periòdics del territori. Actualment estic impulsant l’elitocràcia amb la recepta màgica de l’optimisme. El meu lema a la vida és OPTIMISME.

 Em considero una persona sincera, persistent, ambiciosa, empàtica, altruista, filantròpica, sana i esportista. Compto amb coneixements bàsics de cuina, serveis de restaurant. Em fascina la psicologia, sociologia,l' innovació, noves tecnologies, periodisme, màrqueting, comerç, política, democràcia, associacionisme, drets humans i pau, etc.

Al llarg de la meva vida aspiro a col·laborar i treballar a TV3, Flaix FM, RTVE, Zeta, Atresmedia, Mediaset i Grup Godó. 
Em sento molt identificat amb les marques i valors de Mediamarkt, Google, Facebook, IBM, Amazon i Microsoft on m'agradaria poder treballar en un futur. 

Sóc persona de cul inquiet que li agrada tocar moltes tecles a la vida, d'afany incansable, que persisteix i lluita fins al final.

La persona que més admiro del món és el professor i científic José Luis Cordeiro. 

www.elmercadal.cat

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre