Oficial ®
Dissabte, 16 Juliol 2016 11:10

Que en farem de la plaça del Mercadal de Balaguer?

Escrit per

Molts dels contenidors d’escombraries soterrats de Balaguer estan a vessar per falta de manteniment. Segons l’alcalde en funcions, Carlos Garcia, la solució passar ara per ara perquè el Consell Comarcal substitueixi els contenidors soterrats pels convencionals.

La majoria de contenidors soterrats d’escombraries orgàniques i selectives (paper, vidre i envasos) de la capital de la Noguera estan plenes a vessar i altres han quedat anul·lats o simplement no es poden obrir. Els motius d’aquesta degradació van des del pas del temps fins a la falta de manteniment, especialment arran de la fallida de la firma que els va instal·lar. El primer tinent d’alcalde de Balaguer i alcalde en funcions, Carlos García reconeix aquesta problemàtica però no hi posa solució a curt termini. També els veïns es queixen de la brutícia que hi ha als carrers d'Avall, Major i els de l'entorn de la Plaça Sant Salvador, on hi ha una de les zones més degradades de la ciutat. Els ciutadans que hi viuen reconeixen estar molestos per el mal estat dels carrers i un seguit de coses que s'acumulen desde fa temps i no tenen respostes polítiques.

Segons el fundador d'aquest mateix diari "cal donar a conèixer Balaguer a tot el territori català, dinamitzar, donar ajudes a tots els emprenedors i fer un atractiu referent internacional la capital de La Noguera" , i que també demana la convocatòria d'un referèndum sobre la peatonalització de la plaça del Mercadal i "fer un pàrquing al nucli antic de la ciutat". De moment per a que tot això sigui així han habilitat un espai a Lapallavacara de reunions per a convertir la plaça en el que els ciutadans vulguin, sense pressions dels més poderosos de la ciutat.

Cal recordar que l'ex-alcalde Roigé (PDC) ja ho va intentar sense èxit després que perdés les eleccions després d'un vot de càstig que va anar a parar a Ara Sí Balaguer. 

Un dels debats més controvertits sobre la gestió municipal ha estat la possible posada en marxa d’unes obres per convertir la plaça del Mercadal en un espai totalment peatonal que segons els debats a les xarxes socials,sembla agradar a molta gent, especialment comerciants de la petita i mitjana empresa de Balaguer. Segonament i el tema més complicat de tractar i decidir és el soterrament del Mercadal per ubicar-hi un pàrquing de gran capacitat per a cotxes i motocicletes.
Segons les parts més favorables a la construcció del pàrking del Mercadal, diuen que es podria soterrar ja que no hi ha cap motiu ni cap resta arqueològica que faci aturar el projecte del aparcament soterrat.
D’altra banda i segons els més conservadors pel que fa aquest tema, diuen que és de poca ética deixar el pas del Mercadal durant 2 anys aproximadament, tenint en compte que allí hi ha entrerrades persones, i s’hi ubica un cementiri que remuntava a l’epoca medieval.

Es preveu que l'Ajuntament faci públic un estudi a fons dels ventatges i inconvenients que comportaria tirar endavant unes obres d’aquesta magnitud, i fer-ho conèixer a la ciutadania, i el més important; consultar-ho en un referèndum.

"Cal fomentar la democràcia que ha fallat en valors i participació.", explica algun dels activistes. "Construir un pàrquing al nucli històric esdevindrà sens dubte la potenciació de les ventes del petit comerç, el reng, i l'activitat social.", reiteren.

Mentres l'oposició es queixa del immobilisme de l'alcalde Jordi Ignasi Vidal tot segueix igual i no es descarta que hi hagi una ruptura del actual tripartit quan casualment l'alcalde en funcions torna a ser un socialista.

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre