Dincat denuncia la triple discriminació de les persones amb discapacitat intel·lectual per accedir al mercat de treball
- Escrit per Josep Maria Castells
- Publicat a Catalunya
A més dels problemes de formació, les persones amb discapacitat intel·lectual tenen greus dificultats per accedir al treball. Els únics dispositius d’inserció laboral, pensats específicament per a ells, segueixen saturats i no hi ha prou recursos per pagar els suports que necessiten per treballar en igualtats de condicions que la resta de ciutadans. Els Centres Especials de Treball i els programes de treball amb suport en l’empresa ordinària continuen afectats per les retallades dels últims anys en polítiques actives d’ocupació. Per falta de pressupost, hi ha un topall als CET que no permet incorporar nous treballadors i els serveis de treball amb suport no poden atendre tota la demanda. Només 2 de cada 10 persones amb discapacitat intel·lectual treballa (en concret 17%).
A casa, sense ocupació A les dificultats de formació i d’accés al treball, se suma que les persones amb discapacitat intel·lectual tenen una oferta ocupacional pràcticament inexistent. “Si una persona sense discapacitat busca feina i no en troba, mentre espera aconseguir-ne té opcions de mantenir-se ocupada. Les persones amb discapacitat intel·lectual no tenen les mateixes possibilitats. Es queden a casa i les seves famílies són les que busquen la manera de què estigui activa. La societat encara no està preparada per donar resposta a aquestes necessitats” afirma Cadenas. Solucions Dincat reclama al Departament d’Ensenyament que acceleri el desplegament dels Itineraris Formatius Específics (IFE) per a alumnes amb necessitats educatives especials entre els 16 i els 21 anys. Aquests itineraris tenen una durada de 4 anys i inclouen continguts que permeten l’especialització, així com l’aprenentatge d’habilitats personals i socials necessàries per al seu desenvolupament. La Federació Catalana de la Discapacitat Intel·lectual demana al Departament de Treball que es permeti fer contractacions noves en els Centres Especials de Treball i que es recuperin els recursos destinats a la inserció a l’empresa ordinària, d’abans de les retallades, perquè aquests són els 2 únics dispositius que asseguren l’accés al treball del col·lectiu. Dincat també recorda que s’ha de garantir que les persones amb discapacitat intel·lectual, com qualsevol altre ciutadà, puguin reciclar-se i disposin d’una formació permanent, més enllà dels 21 anys, que les prepari millor per al món laboral.
Dincat neix l’any 2010 de la fusió d'organitzacions històriques amb prop de 40 anys de trajectòria al servei del col·lectiu. La unió va ser possible gràcies a la constatació que hi havia uns valors i una missió compartida.
APPS-Federació catalana pro persones amb discapacitat intel·lectual
La Federació Catalana pro persones amb discapacitat intel·lectual (APPS) té els seus orígens al març de l'any 1973, quan es va constituir una petita agrupació provincial dedicada a la promoció de les persones amb discapacitat intel·lectual, formada per vuit associacions de pares i altres entitats de caire social, ubicades a la província de Barcelona. L'any 1978 va esdevenir Federació per acord de l'Assemblea General, estenent el seu àmbit d'actuació a tot Catalunya.
L'APPS s’ha caracteritzat per la proximitat amb les entitats membres i el treball conjunt. Els principis de solidaritat, transparència, agilitat, dinamització, eficàcia i participació han estat sempre presents al dia a dia de les seves actuacions.
En total, l’APPS ha arribat a estar integrada per més de 260 entitats federades d'arreu Catalunya, amb diverses personalitats jurídiques (associacions, fundacions, cooperatives...) que presten serveis al col·lectiu de les persones amb discapacitat intel·lectual.
La Federació APPS va ser declarada d'Utilitat Pública l’any 1983 i va rebre la Creu de Sant Jordi l’any 1990.
Coordinadora de Tallers per a Persones amb Discapacitat Psíquica de Catalunya
Coordinadora de Tallers per a Persones amb Discapacitat Psíquica de Catalunya va ser creada l’any 1978, tot i que la seva tasca es va iniciar a principis de 1974. En tots aquests anys ha representat i aglutinat un bon col·lectiu d’entitats sense afany de lucre d’arreu de Catalunya que gestionen serveis laborals i d’atenció per a persones amb discapacitat psíquica.
Els objectius bàsics de Coordinadora han estat la defensa dels drets de les persones amb discapacitat psíquica, la seva promoció personal i social, la seva integració laboral i la millora de la seva qualitat de vida i independència.
En total, han format part de Coordinadora de Tallers per a Persones amb Discapacitat Psíquica de Catalunya 73 entitats associades que gestionen 318 serveis d’atenció a persones amb discapacitat psíquica per a 12.534 persones amb discapacitat.
Ha estat guardonada per la Generalitat de Catalunya amb la Placa Francesc Macià, l’any 1991 i amb la Creu de Sant Jordi, l’any 1999.
APPS- Associació empresarial d’economia social
Es va crear el 1994 per tal de negociar i signar els convenis col·lectius del sector. La van constituir 12 entitats federades a l’APPS i la pròpia Federació APPS. Durant els primers mesos va tenir una comissió gestora fins a la celebració de les primeres eleccions a Junta Directiva.
L’any 2007, els presidents de Federació APPS i d’APPS Associació empresarial d’economia social van signar un document de coordinació de les seves actuacions per tal de treballar d’una forma més propera i complementària amb vistes a una futura integració, que va tenir lloc el 28 d’abril de 2010.

Josep Maria Castells
27 anys.Emprenedor. Comunicador. Escriptor. Activista sociocultural. Filàntrop. Futurista. Fundador del portal web 'El Mercadal' , amb més de 8 anys d'experiència en el apassionant món del periodisme. Amb més de 130 artícles publicats a la premsa de Lleida desde 2009, porto anys intensos dedicats a la creació d'artícles d'opinió d'alta creativitat, he col·laborat amb més de 15 mitjans de comunicació de paper i digitals. He col·laborat en una desena de ràdios. També col·laboro en diversos programes de televisió amb els meus tuits.
També és Top30 Influencer a Klout de Lleida i un dels activistes culturals i socials més importants present i actiu a les xarxes socials, on aposto per aportar artícles reflexius que aportin coses positives a la nostra societat. El meu lema a la vida és "els defectes et fan real".
Lloc Web: www.elmercadal.catArticles relacionats (per etiqueta)
- Les dones amb trastorn mental pateixen més discriminació que els homes
- El 80,1% dels catalans amb trastorn mental encara estan discriminats
- Els municipis es comprometen en fomentar el civisme i les relacions entre persones
- La província de Lleida suspèn amb serveis de pisos amb suport
- Vivos: la verdadera assegurança de vida