Oficial ®
Dimecres, 21 Setembre 2016 12:46

BCN aposta per transformar la ciutat amb polítiques de drets humans que combatin les desigualtats

Escrit per

L’Ajuntament de Barcelona ha presentat aquest dimecres, 21 de setembre, l’informe “Reptes i perspectives de futur del programa ‘BCN Interculturalitat'”, que pretén desenvolupar una política municipal intercultural i transformadora que inclogui les diverses identitats que conviuen a la ciutat. L’objectiu és determinar les relacions de poder que s’estableixen entre aquestes identitats i desmuntar les causes de les dominacions.

La ciutat concentra un 16% de població estrangera, s’hi practiquen 20 religions o creences i s’hi parlen unes 200 llengües. “Davant d’aquesta diversitat, apostem per una ciutat amb un model intercultural”, ha explicat Jaume Asens, tinent d’alcaldia de Drets de Ciutadania, Participació i Transparència. “En aquest mandat volem posar èmfasi en la capacitat transformadora de la interculturalitat. Apostem per un model que parteixi de la necessitat d’incidir en les estructures que generen vulneracions dels drets humans i desigualtats i en les formes de poder colonial”, ha manifestat Asens.

Amb aquest objectiu, durant els propers tres anys es duran a terme diverses accions. Entre les més destacades hi ha la revisió i actualització del pla “Barcelona Interculturalitat”, que data del 2010, des de l’enfocament dels drets; també es treballarà la transversalitat a l’Ajuntament de Barcelona perquè totes les àrees tinguin en compte la interculturalitat, i es desenvoluparà un pla de formació sobre drets humans i diversitat.

Potenciar un diàleg intercultural d’igual a igual

Des de la Xarxa BCN Antirumors es treballa des de fa anys per combatre la discriminació per raons d’origen o cultura. Ara, amb la revisió dels programes existents, es potenciarà la dinamització de la xarxa i s’hi incorporarà un sistema d’avaluació i seguiment.

A Barcelona es parlen unes 200 llengües. Aquesta riquesa lingüística és un valor que cal reconèixer i potenciar. En aquest sentit, s’atorgaran ajuts econòmics a projectes que facin valer aquesta riquesa i es treballarà conjuntament amb l’àmbit de l’educació per endegar iniciatives que revalorin les llengües d’origen.

A més, el 2017 s’augmentarà en un 40% la dotació econòmica de les subvencions adreçades a projectes interculturals i se’n revisaran els criteris de valoració perquè incloguin les noves orientacions. La voluntat de l’Ajuntament de Barcelona és fomentar la participació diversa per aconseguir que el 16% de la població d’origen estranger participi en les polítiques interculturals que s’aplicaran a la ciutat. De la mateixa manera, es vol incorporar la mirada dels fills de les persones immigrades.

Darrera modificació el Dimecres, 21 Setembre 2016 12:49
Josep Maria Castells

Nascut a Lleida el 13/2/1989. Director i fundador del Mercadal de Balaguer desde fa 8 anys i actualment visc a Lleida. Sóc community manager d'empreses, entitats i partits polítics.

Sóc influencer i vaig ser autor de 5 blocs d'opinió. Activista sociocultural i filàntrop. Optimista. Durant l'adolescència ja apuntava maneres i vaig demostrar a la galeria tot el meu talent i vocació pel periodisme en ser el creador de la primera ràdio i televisió en streaming de la província i participant desinteressadament en programes radiofònics d'emissores de prestigi en aquells temps com ara Flip Flap Ràdio i RNE4.

Vaig ser locutor durant una temporada a Ràdio Artesa de Segre amb només 15 anys i desde llavors també vaig participar assiduament en diversos mitjans de comunicació.

Compto amb una trajectòria com activista sociocultural a  Balaguer de gairebé 15 anys i entre altres coses vaig impulsar una entitat juvenil a la capital de La Noguera i vaig ser impulsor i director de l'emissora Ràdio Connecta de Balaguer.

He participat puntualment en programes de televisió a nivell estatal com ara "Espejo Público" d'Antena3, i de ràdio a Onda Cero a "Nits de ràdio" i de forma molt puntual al Periódico de Catalunya i La Vanguardia.

A més he participat en diferents conferències i taules de debat; una sobre periodisme optimista al IEI de Lleida i a la taula rodona titulada «Els mitjans locals en l'era global» el 2016 a la Universitat de Lleida.


Vaig arribar a ser finalista de la VII edició dels Premis Lleidatans de la Jove Cambra Internacional.
Avui en dia estic intentant elaborar el meu primer llibre que inclourà un recull dels millors articles publicats a les diferents revistes i periòdics del territori. Actualment estic impulsant l’elitocràcia amb la recepta màgica de l’optimisme. El meu lema a la vida és OPTIMISME.

 Em considero una persona sincera, persistent, ambiciosa, empàtica, altruista, filantròpica, sana i esportista. Compto amb coneixements bàsics de cuina, serveis de restaurant. Em fascina la psicologia, sociologia,l' innovació, noves tecnologies, periodisme, màrqueting, comerç, política, democràcia, associacionisme, drets humans i pau, etc.

Al llarg de la meva vida aspiro a col·laborar i treballar a TV3, Flaix FM, RTVE, Zeta, Atresmedia, Mediaset i Grup Godó. 
Em sento molt identificat amb les marques i valors de Mediamarkt, Google, Facebook, IBM, Amazon i Microsoft on m'agradaria poder treballar en un futur. 

Sóc persona de cul inquiet que li agrada tocar moltes tecles a la vida, d'afany incansable, que persisteix i lluita fins al final.

La persona que més admiro del món és el professor i científic José Luis Cordeiro. 

www.elmercadal.cat

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre