Oficial ®
Dilluns, 27 Novembre 2017 14:12

Arrenca el repte del #GivingTuesday: 100 donants de plasma el 28 de novembre

Escrit per EM

Demà viurem una nova edició del moviment #GivingTuesday, en el qual durant tot un dia 131 entitats i empreses posaran en marxa el seu repte solidari.

Enguany, el repte del Banc de Sang és aconseguir 100 donacions de plasma durant el dia, la quantitat de donacions mitjana que necessitem per assolir l’autosuficiència en plasma a Catalunya.

L’acte principal del repte es realitzarà, de 10h a 14h, a les Cotxeres del Palau Robert de Barcelona, amb un espai de donació de plasma que concentrarà el gruix de donacions del dia. A més, els hospitals amb Banc de Sang de Catalunya rebran també més donacions de plasma per arribar a la xifra del repte. Totes les donacions necessiten cita prèvia, tant al Palau Robert com als hospitals.

Les entitats promotores del Giving Tuesday a Catalunya també participaran a l’acte del Palau Robert amb la visita dels seus representants i la presentació d’alguns dels projectes.

El moviment #GivingTuesday és global, amb la participació de més de 71 països, i vol incentivar i multiplicar les bones accions. L'objectiu és dedicar un dia a l'acció de donar, ja siguin aliments, diners, temps (voluntariat), objectes de segona mà, sang, etcètera.

Les entitats promotores del #GivingTuesday són: Acción contra el Hambre, ACNUR, Asociación Española contra Cáncer, Asociación Española de Fundaciones, Anesvad, Banc de Sang, Creu Roja, Educo, Fundación Josep Carreras contra la Leucemia, Fundación Telefónica, Médicos del Mundo, Médicos sin Fronteras, Obra Social ”la Caixa”, Oxfam Intermón, Plan España, Vall d’Hebron Institut de Recerca, Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya, World Vision i WWF.

Podeu veure tots els reptes a www.Givingtuesday.cat

El plasma, el gran desconegut

La diferència amb donar sang és que la donació de plasma és una mica més llarga,  dura uns 45 minuts i per això cal reservar hora prèviament. Es pot fer qualsevol dels hospitals amb Banc de Sang de tot Catalunyahttps://www.donarsang.gencat.cat/ca/donacio-plasma/.

Per ser donant de plasma són necessaris els mateixos requisits que per ser donant de sang: tenir entre 18 i 70 anys, pesar més de 50 quilos i trobar-se bé de salut.

És per això que els donants de sang, també ho poden ser de plasma. Aquest és un fet que moltes vegades és desconegut per a la majoria de ciutadans.

Per a què és necessita plasma?

La gran part del plasma que s’extreu, el 85%, s’usa per a l’elaboració d’hemoderivats, medicaments que s’utilitzen per al tractament de persones amb problemes de coagulació de la sang, com ara els hemofílics o els pacients amb malalties autoimmunes. També són necessaris en el cas de trasplantaments i malalties del fetge.

El 15% del plasma s’usa també per a les necessitats de transfusió als hospitals com en el cas de grans cremades o quan hi ha hemorràgies en accidents greus.

A Catalunya es necessita el doble de plasma del què es recull actualment i això vol dir que calen un mínim de 20.000 donacions anuals per a ser autosuficients.

Darrera modificació el Dilluns, 27 Novembre 2017 14:17

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre