Oficial ®
Dimarts, 19 abril 2016 16:42

Cinc remeis contra l'astènia primaveral

Escrit per

 Estem en primavera i encara que molts de nosaltres enfrontem aquesta estació amb optimisme , no seran menys els que se senten cansats o decaiguts . Aquesta sensació de cansament (tant físic com mental) i la falta de forces i vitalitat és el que s'ha denominat popularment amb el terme astènia primaveral . Aquí et donarem 5 claus per superar aquests canvis, tant físics com psicològics, vinculats a l'estrena estacional.

Tot i que el fred , les pluges i fins i tot la neu han estat els que han donat la benvinguda a aquesta primavera , en breu començarà a canviar el temps de nou i és probable que moltes persones pateixin el que s'ha anomenat astènia primaveral , vinculat a la pujada de les temperatures i el increment d'hores de llum que provoquen alteracions físiques i anímiques .

De fet, aquestes noves condicions ambientals que van arrelades a l'arribada de la primavera alteren els nostres ritmes circadians , el que es podria considerar com el nostre " rellotge biològic " que prepara al nostre organisme per al començament del dia i de la nit. Aquests canvis poden causar diferents símptomes com somnolència , irritabilitat i cansament , també acompanyats per la falta de forces o decaïment , segons afirma la Societat Espanyola de Medicina de Família i Comunitària (semFYC).

  1.  Somni i descansos : el millor remei contra la fatiga segueix sent el descans .Els experts subratllen la importància de permetre almenys set hores de son ja que dormir té un efecte reparador sobre l'organisme. Així mateix, un descans de tan sols cinc minuts cada hora ajuda a fer que la jornada laboral sigui més relaxada.
  2.  Exercici físic : amb l'objectiu d'alliberar endorfines , es recomana una mitjana d'una hora de exercici moderat al dia. Activitats com nedar, ballar, anar en bicicleta o fer ioga són remeis a l'abast de tots per mantenir al teu cos en un bon to vital .
  3.  Horaris : els experts apunten la importància de mantenir un horari fix per a les menjars . En comptes de menjar grans quantitats només poques vegades al llarg del dia, es recomana repartir les menjars en cinc preses , sempre que passin més de quatre hores d'una a una altra. Sobretot és important no saltar-se l'esmorzar per aportar la energia suficient per mantenir el ritme durant el matí. El sopar s'hauria de prendre com a mínim dues hores abans de dormir.
  4. Hidratació : beure prou és la clau per mantenir l'organisme hidratat i assegurar una bona funció renal i intestinal. Tenir sempre a l'abast una ampolla d'aigua mineral natural al lloc de treball o al costat del llit és un delstrucs senzills per assegurar una hidratació adequada. Un plus: un bon equilibri hídric també millorarà l' aspecte de la teva pell .
  5. Dieta : per combatre el cansament i un baix estat vital , un dieta equilibradai variada és fonamental. Es recomana, sobretot llegums, fruits secs i productes integrals, rics en fibres i vitamines del grup B. Les fruites i verdures de temporada són un altre dels pilars d'una dieta sana i les trobaràs, per exemple a la pàgina web de l' Fundació dieta Mediterrània . A més, recorda que un bon nivell de triptòfan en l'organisme ens ajudarà a tenir un estat d'ànim adequat, de manera que un complement alimentari amb triptòfan ens ajudarà a millorar el humor ja trobar-nos millor, tant físicament com mentalment.
Darrera modificació el Dimarts, 19 abril 2016 16:51
Josep Maria Castells

Nascut a Lleida el 13/2/1989. Director i fundador del Mercadal de Balaguer desde fa 8 anys i actualment visc a Lleida. Sóc community manager d'empreses, entitats i partits polítics.

Sóc influencer i vaig ser autor de 5 blocs d'opinió. Activista sociocultural i filàntrop. Optimista. Durant l'adolescència ja apuntava maneres i vaig demostrar a la galeria tot el meu talent i vocació pel periodisme en ser el creador de la primera ràdio i televisió en streaming de la província i participant desinteressadament en programes radiofònics d'emissores de prestigi en aquells temps com ara Flip Flap Ràdio i RNE4.

Vaig ser locutor durant una temporada a Ràdio Artesa de Segre amb només 15 anys i desde llavors també vaig participar assiduament en diversos mitjans de comunicació.

Compto amb una trajectòria com activista sociocultural a  Balaguer de gairebé 15 anys i entre altres coses vaig impulsar una entitat juvenil a la capital de La Noguera i vaig ser impulsor i director de l'emissora Ràdio Connecta de Balaguer.

He participat puntualment en programes de televisió a nivell estatal com ara "Espejo Público" d'Antena3, i de ràdio a Onda Cero a "Nits de ràdio" i de forma molt puntual al Periódico de Catalunya i La Vanguardia.

A més he participat en diferents conferències i taules de debat; una sobre periodisme optimista al IEI de Lleida i a la taula rodona titulada «Els mitjans locals en l'era global» el 2016 a la Universitat de Lleida.


Vaig arribar a ser finalista de la VII edició dels Premis Lleidatans de la Jove Cambra Internacional.
Avui en dia estic intentant elaborar el meu primer llibre que inclourà un recull dels millors articles publicats a les diferents revistes i periòdics del territori. Actualment estic impulsant l’elitocràcia amb la recepta màgica de l’optimisme. El meu lema a la vida és OPTIMISME.

 Em considero una persona sincera, persistent, ambiciosa, empàtica, altruista, filantròpica, sana i esportista. Compto amb coneixements bàsics de cuina, serveis de restaurant. Em fascina la psicologia, sociologia,l' innovació, noves tecnologies, periodisme, màrqueting, comerç, política, democràcia, associacionisme, drets humans i pau, etc.

Al llarg de la meva vida aspiro a col·laborar i treballar a TV3, Flaix FM, RTVE, Zeta, Atresmedia, Mediaset i Grup Godó. 
Em sento molt identificat amb les marques i valors de Mediamarkt, Google, Facebook, IBM, Amazon i Microsoft on m'agradaria poder treballar en un futur. 

Sóc persona de cul inquiet que li agrada tocar moltes tecles a la vida, d'afany incansable, que persisteix i lluita fins al final.

La persona que més admiro del món és el professor i científic José Luis Cordeiro. 

www.elmercadal.cat

Articles relacionats (per etiqueta)

 

El temps a Balaguer

 

 

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre