Oficial ®
Divendres, 26 Agost 2016 11:02

Déu ha jubilat Joaquim Barraquer, una eminència de l'oftamologia a nivell mundial

Escrit per

Joaquim Barraquer, eminent oftalmòleg, era nét, fill i pare d'oftalmòlegs. Va néixer a Barcelona l'any 1927, i va tenir el primer contacte amb la professió de ben petit: als 11 anys ja acompanyava el seu pare a les intervencions, i als 13 el va ajudar en una operació de cataractes. Ho va explicar ell mateix en un programa de TV3:

"Amb el meu pare, que va ser el meu mestre i el meu millor amic,  jugàvem junts amb un mecano, per 'apretar' bé un cargol i posar-li una femella perquè no s'afluixés, requereix una habilitat manual que s'agafa amb la pràctica."

Catedràtic de Cirurgia Ocular de la Universitat Autònoma de Barcelona, era fundador i director del banc d'ulls per a tractaments de la ceguesa, i dirigia la seva pròpia clínica, fundada pel seu pare el 1941, on també tenia casa seva.

Actiu fins a l'últim moment, el doctor Barraquer, va ser fidel a la seva màxima: "no em penso jubilar, em jubilarà Déu". Prioritzava el tracte amb el malalt i potenciava la investigació. Va dissenyar tot tipus d'instruments, i el 1957 va desenvolupar la zonulolisis enzimàtica, una tècnica per extreure el cristal·lí en l'operació de cataractes.

La seva vocació i dedicació han estat reconegudes en moltes ocasions, i ha rebut distincions a tot el món. Era doctor "honoris causa" en 11 universitats. El 1999 va rebre la Creu de Sant Jordi de la Generalitat, i el 2000 va ser nomenat Oftalmòleg del Mil·lenni a la Conferència Internacional d'Avenços en Oftalmologia.

Era fill adoptiu de Castelló d'Empúries, on estiuejava des de petit i on té una plaça al seu nom. Els cotxes i la música eren dues de les grans passions d'un doctor que sempre portava guants i vestia de blanc. La nissaga Barraquer d'oftalmòlegs continua, ara de la mà dels seu fills Elena i Rafael.

Darrera modificació el Divendres, 26 Agost 2016 11:08
Josep Maria Castells

Nascut a Lleida el 13/2/1989. Director i fundador del Mercadal de Balaguer desde fa 8 anys i actualment visc a Lleida. Sóc community manager d'empreses, entitats i partits polítics.

Sóc influencer i vaig ser autor de 5 blocs d'opinió. Activista sociocultural i filàntrop. Optimista. Durant l'adolescència ja apuntava maneres i vaig demostrar a la galeria tot el meu talent i vocació pel periodisme en ser el creador de la primera ràdio i televisió en streaming de la província i participant desinteressadament en programes radiofònics d'emissores de prestigi en aquells temps com ara Flip Flap Ràdio i RNE4.

Vaig ser locutor durant una temporada a Ràdio Artesa de Segre amb només 15 anys i desde llavors també vaig participar assiduament en diversos mitjans de comunicació.

Compto amb una trajectòria com activista sociocultural a  Balaguer de gairebé 15 anys i entre altres coses vaig impulsar una entitat juvenil a la capital de La Noguera i vaig ser impulsor i director de l'emissora Ràdio Connecta de Balaguer.

He participat puntualment en programes de televisió a nivell estatal com ara "Espejo Público" d'Antena3, i de ràdio a Onda Cero a "Nits de ràdio" i de forma molt puntual al Periódico de Catalunya i La Vanguardia.

A més he participat en diferents conferències i taules de debat; una sobre periodisme optimista al IEI de Lleida i a la taula rodona titulada «Els mitjans locals en l'era global» el 2016 a la Universitat de Lleida.


Vaig arribar a ser finalista de la VII edició dels Premis Lleidatans de la Jove Cambra Internacional.
Avui en dia estic intentant elaborar el meu primer llibre que inclourà un recull dels millors articles publicats a les diferents revistes i periòdics del territori. Actualment estic impulsant l’elitocràcia amb la recepta màgica de l’optimisme. El meu lema a la vida és OPTIMISME.

 Em considero una persona sincera, persistent, ambiciosa, empàtica, altruista, filantròpica, sana i esportista. Compto amb coneixements bàsics de cuina, serveis de restaurant. Em fascina la psicologia, sociologia,l' innovació, noves tecnologies, periodisme, màrqueting, comerç, política, democràcia, associacionisme, drets humans i pau, etc.

Al llarg de la meva vida aspiro a col·laborar i treballar a TV3, Flaix FM, RTVE, Zeta, Atresmedia, Mediaset i Grup Godó. 
Em sento molt identificat amb les marques i valors de Mediamarkt, Google, Facebook, IBM, Amazon i Microsoft on m'agradaria poder treballar en un futur. 

Sóc persona de cul inquiet que li agrada tocar moltes tecles a la vida, d'afany incansable, que persisteix i lluita fins al final.

La persona que més admiro del món és el professor i científic José Luis Cordeiro. 

www.elmercadal.cat

 

El temps a Balaguer

 

 

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre