Oficial ®
Dissabte, 15 abril 2017 09:43

Optimisme contra pessimisme

Escrit per

Darrerament s'està posant de moda el periodisme pessimista-realista, una forma de periodisme que només veu la part negativa de les coses i que fomenta la psicosi entre els lectors que paguen per llegir aquests articles. Des de aquesta editorial volem alertar que la premsa tradicional (de paper) està cometent un error molt gran de donar protagonisme als que volen fer el mal i que amb les seves accions diàries pretenen estendre'l encara més amb l'ajuda d'ells. Doncs nosaltres no caurem en el parany de publicar notícies que puguin ferir la sensibilitat dels nostres lectors. Actualment amb les notícies que surten sobre Donald Trump i les seves accions militars ens sentim amenaçats per les bombes però també per la premsa, que els hi dóna titulars.

El Mercadal està reinventant-se i ben aviat sabreu més sobre nosaltres i que pretenem fer. Estem segurs que tard o d'hora serem un referent a Catalunya i el món per haver apostat des de bon principi per un periodisme ètic i responsable, compromès amb els seus lectors i la seva salut emocional. Creiem que aquesta fórmula que plantegem (periodisme optimista) ,hauria de ser molt més ben valorada per les respectives institucions.

La importància del periodisme optimista

Desde que el Papa Francesc va declarar que fan falta bones notícies, i no sembrar l'odi i la por al món, sembla que el periodisme en general ha respost d'una manera contundent a la demanda del pontífex. Fins ara s'havia pensat que les bones notícies no venien i que feien perdre lectors, fins al punt que alguns periodistes han arribat a criticar durament als portals optimistes com el nostre per ingenuïtat.

Precisament havia de ser a Balaguer on creix un petit imperi de bones notícies. Nosaltres ho hem tingut molt clar des de el principi, i en som el principal referent i impulsor: les desgràcies haurien de tractar-se d'una forma més objectiva i optimista. Pensem que el fet d'enfocar el món des d'una perspectiva de la por i donant protagonisme als terroristes condueix cap a nous conflictes. Per això instem al govern a què faci una llei que promogui uns mitjans de comunicació més ètics i responsables, on les notícies tràgiques que fomenten l'odi i la por siguin tractades amb molta delicadesa, ja que si seguim així podem arribar a un tercer conflicte mundial. I els seus responsables no només seran els terroristes sinó els qui els hi donen ales i cobertura a les ràdios, televisions, revistes, diaris, etc.

 

Darrera modificació el Dissabte, 15 abril 2017 12:26
Josep Maria Castells

Nascut a Lleida el 13/2/1989. Director i fundador del Mercadal de Balaguer desde fa 8 anys i actualment visc a Lleida. Sóc community manager d'empreses, entitats i partits polítics.

Sóc influencer i vaig ser autor de 5 blocs d'opinió. Activista sociocultural i filàntrop. Optimista. Durant l'adolescència ja apuntava maneres i vaig demostrar a la galeria tot el meu talent i vocació pel periodisme en ser el creador de la primera ràdio i televisió en streaming de la província i participant desinteressadament en programes radiofònics d'emissores de prestigi en aquells temps com ara Flip Flap Ràdio i RNE4.

Vaig ser locutor durant una temporada a Ràdio Artesa de Segre amb només 15 anys i desde llavors també vaig participar assiduament en diversos mitjans de comunicació.

Compto amb una trajectòria com activista sociocultural a  Balaguer de gairebé 15 anys i entre altres coses vaig impulsar una entitat juvenil a la capital de La Noguera i vaig ser impulsor i director de l'emissora Ràdio Connecta de Balaguer.

He participat puntualment en programes de televisió a nivell estatal com ara "Espejo Público" d'Antena3, i de ràdio a Onda Cero a "Nits de ràdio" i de forma molt puntual al Periódico de Catalunya i La Vanguardia.

A més he participat en diferents conferències i taules de debat; una sobre periodisme optimista al IEI de Lleida i a la taula rodona titulada «Els mitjans locals en l'era global» el 2016 a la Universitat de Lleida.


Vaig arribar a ser finalista de la VII edició dels Premis Lleidatans de la Jove Cambra Internacional.
Avui en dia estic intentant elaborar el meu primer llibre que inclourà un recull dels millors articles publicats a les diferents revistes i periòdics del territori. Actualment estic impulsant l’elitocràcia amb la recepta màgica de l’optimisme. El meu lema a la vida és OPTIMISME.

 Em considero una persona sincera, persistent, ambiciosa, empàtica, altruista, filantròpica, sana i esportista. Compto amb coneixements bàsics de cuina, serveis de restaurant. Em fascina la psicologia, sociologia,l' innovació, noves tecnologies, periodisme, màrqueting, comerç, política, democràcia, associacionisme, drets humans i pau, etc.

Al llarg de la meva vida aspiro a col·laborar i treballar a TV3, Flaix FM, RTVE, Zeta, Atresmedia, Mediaset i Grup Godó. 
Em sento molt identificat amb les marques i valors de Mediamarkt, Google, Facebook, IBM, Amazon i Microsoft on m'agradaria poder treballar en un futur. 

Sóc persona de cul inquiet que li agrada tocar moltes tecles a la vida, d'afany incansable, que persisteix i lluita fins al final.

La persona que més admiro del món és el professor i científic José Luis Cordeiro. 

www.elmercadal.cat

 

El temps a Balaguer

 

 

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre