DIRECTOR: JOSEP MARIA CASTELLS BENABARRE
Dijous, 18 Octubre 2018 12:19

La Paeria de Balaguer ja és una realitat! Destacats

Escrit per

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­La proposta de recuperació d’aquesta antiga denominació ja fou aprovada per unanimitat en el ple municipal del mes de novembre de 2017.

Ara la proposta ha estat ratificada per la Direcció General d’Administració Local del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge de la Generalitat de Catalunya a través d’un informe elaborat per l’Institut d’Estudis Catalans.

­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­­La proposta de recuperació d’aquesta antiga denominació ja fou aprovada per unanimitat en el ple municipal del mes de novembre de 2017.

Ara la proposta ha estat ratificada per la Direcció General d’Administració Local del Departament de Governació, Administracions Públiques i Habitatge de la Generalitat de Catalunya a través d’un informe elaborat per l’Institut d’Estudis Catalans.

La nova Paeria de Balaguer inicia doncs una campanya d’informació als ciutadans sobre aquest canvi de nom, que no suposa cap transformació en el funcionament ni en l’estructura del govern municipal ni de l’administració local.

Balaguer va tenir un govern municipal propi des del segle XIII, però coneixem poc d’aquella primera Paeria, de la que no en tenim constància documental. Sabem però que l’any 1311 el comte d’Urgell Ermengol Xè va concedir als homes i dones de Balaguer una segona Paeria, que evidencia l’existència d’aquella primera del segle XIII que no sabem com ni perquè es va extingir. 

La segona Paheria estava formada per  quatre pahers i vint consellers:

“...Després de gran deliberació amb tot el poble congregat en assemblea extraordinària, els Pahers i Consellers, de comú consentiment de tota la universitat, acordaren que cada any, perpètuament, fossin elegits quatre Pahers i vint consellers, dignes i suficients, per al règim i govern de la ciutat, salvant el dret dels Senyors, i que la renovació, ordenació i elecció d'ells amb l'acabament de l'any anterior, siguin fetes el dia de sant Bartomeu apòstol..”  (extret del “Llibre Gros de Privilegis” de la ciutat de Balaguer, 25 de juliol de 1311)

Les seves funcions eren les d’ordenar els mercats, tenir cura dels terrenys comunals, vigilar els pesos i mesures, controlar les obres urbanes...  

La segona paeria es mantingué durant els anys amb algunes variacions fins al decret de Nova Planta que fou promulgat el 16 de gener de 1716, després de la Guerra de Successió. Bàsicament el règim de Nova Planta era un sistema de govern militar que aconseguí que la piràmide de poder borbònica implantada per la nova dinastia arribés fins a la seva base. Els municipis catalans foren destruïts i en el seu lloc es va instaurar un nou sistema institucional: els ayuntamientos compostos per regidors. Una institució que té els seus orígens al Regne de Castella al segle XIII.

La ciutat de Balaguer estava inclosa en el corregiment de Lleida i el rei nomenà el 1719  els sis regidors de la ciutat. Les ciutats eren governades per un alcalde o batlle (paraula que perdurà en alguns indrets ja que tenia el significat original de ser el delegat d'un poder superior) sempre nomenat pel corregidor.

L'alcalde havia de pertànyer forçosament als estaments socials més privilegiats. I amb el temps els càrrecs, també els dels regidors, esdevingueren vitalicis, o fins i tot en algun cas, hereditaris. No tenien uns grans sous, però en canvi donaven moltes possibilitats d'enriquiments il·lícits en base als cabals públics i, sobre tot, en l'abast dels productes de primera necessitat per via del monopoli o la subhasta.

Aquesta situació es perllongà fins a 1766, moment en que degut a  protestes i revoltes, Carles III emprengué una nova reforma que mantingué però les denominacions sorgides del Decret de Nova Planta de 1716  fins a l’actualitat.

Darrera modificació el Dimarts, 23 Octubre 2018 12:52
Josep Maria Castells

Tinc 30 anys. Lleidatà d'arrels balaguerines. Sóc persona de solucions, urbanita, entusiasta i amb ambició. La meva passió és el periodisme, la sociologia, la filosofia i les ciències polítiques. Sóc emprenedor i activista sociocultural. M'interessaria poder participar en esdeveniments i mitjans de comunicació.

M'agrada la informàtica, el màrqueting, la política, el personal branding, les relacions públiques i les empreses. Els meus hobbies són tenir cura meves amistats, la ràdio, els restaurants, les tecnologies i la moda.

✅Tinc aspiracions en la meva vida i els meus valors o aptituds principals en el treball són la persistència després de l'objectiu, la capacitat d'automotivar, l'empatia, el treball en equip, entusiasme, creativitat i el #optimisme

✅El meu lema a la vida és OPTIMISME. Sí, sóc optimista. No sembla útil ser qualsevol altra cosa.
Tinc una actitud positiva davant la vida que m'omple de valor al meu i als altres.

✅Compto amb el títol de "Digital Màrqueting i Community Manager". Em considero una persona creativa, sincera, sana, esportista, persistent, ambiciosa, empàtica, perfeccionista i filantròpica.

✅He participat en "Espejo Público" d'Antena3, a Onda Cero a "Nits de ràdio", a la taula rodona de «Els mitjans locals en l'era global» l'any 2016 a Lleida. Finalista VII edició de Premis Lleidatans de la Jove Cambra Internacional.
M'agradaria poder treballar en empreses audiovisuals i de periodisme com ara CCMA, Onda Cero, Grup Godó, CADENA SER, Grup Flaix, RTVE, Atresmedia, Mediaset, Grup Prisa i altres companyies d'humor, com El Terrat i Minoria Absoluta.

✅Em sento molt identificat amb multinacionals com Mediamarkt, Google, Facebook, Samsung, IBM, Amazon i Microsoft.

He estat vinculat en política però m'he adonat que el millor és la diversitat. És a dir: sé recollir la part bona de cada ideologia. He col·laborat amb entitats locals i ONG.

✅Las persones que més admiro són Bill Gates, Andreu Buenafuente, Pedro Sánchez, Sandra Golpe, Matías Prats, Marta Flich, Susanna Griso, Xavi Gabriel, Andreu Buenafuente, Sergi Domene, Marta López, Leo Garriga, Elon Musk i José Luis Cordeiro.
He publicat més de 500 articles en premsa de paper. Tinc 4 recomanacions professionals.


No ho dubti i contacti amb mi via MD o @oficialcastells des de Facebook, Twitter i Instagram. Acredito 4 recomanacions de professionals al meu perfil.
?WhatsApp de treball ➡️ 657.675.525
Estic actiu a Facebook, Twitter, Instagram i WhatsApp.

M' ajudes a fer realitat els meus somnis
Segueix-me @oficialcastells o contacta amb mi ara mateix!

www.elmercadal.cat

 

El temps a Balaguer

 

 

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre

@OFICIALCASTELLS

 Resultat d'imatges de TWITTER