Oficial ®
Dijous, 04 abril 2019 11:50

Rosa Peñafiel (Crida-CUP): " La societat que volem és possible, no renuncio a cap utopia"

Escrit per

La llista l’encapçala Rosa Peñafiel i Cantano, militant antifeixista, portaveu de la “Plataforma Lleida lliure de franquisme” i membre de l’associació feminista Dones Lleida.  Peñafiel remarca la necessitat de canvi a Lleida des del carrer, “cal recuperar dignitats, amb el fil de l’entusiasme com a capacitat transformadora, i determinades a no renunciar a la utopia”, afegint que “mai ens podran derrotar perquè mai ens rendirem”.

1.      Com es defineix? Lluitadora

2.      És vostè dels que veuen el got mig ple o mig buit? A vegades cal veure que està mig buit per omplir-lo 

3.      Per tant podríem dir que és optimista...millor intento no perdre la il.lusió.

4.      Quin és el seu tresor més preuat? La llibertat i la dignitat.

5.      Admira a algú?  Si i per sort cada dia a més gent.

6.      Què és el que més valora en una persona? Que sapiga inspirar il.lusió.

7.      Es penedeix d'alguna cosa a la vida? Convençuda li dic que no, no renuncio a res.

8.      Per quin motiu aspira a ser alcalde de Lleida? Per demostrar que la societat que volem és possible, no renuncio a cap utopia.

9.      A que es dedica professionalment? Directora comercial.

10.  Com és Lleida i com serà si vostè és elegit alcalde el proper mes de maig? Lleida   reivindica canvis, només será la Lleida que tots volem, el millor projecte és el col.lectiu, els programes són importants , però que la gent generi el canvi és imprescindible.

 

11.  Que n’opina de la gestió de l’actual govern a La Paeria de Lleida? Un retrocès democrátic a Lleida, s’està governant amb la dreta que intentar sesgar drets fonamentals.

12.  Pot avançar-nos quin serà l’eslògan de la seva campanya ? No! El de pre-campanya és Som Realistes.

13.  Quina és la filosofia i valors de la formació política que vostè lidera? Crear de baix a dalt una societat digna en un espai de coherència, però no lidero res, ho fem tot entre tots.

14.  Està a favor del POUM i de les grans superfícies que es volen instal·lar a la capital? No, hem de ser conscients que les grans superfícies eliminen el teixit comercial, desertitzen els nuclis urbans i precaritzen condicions laborals.

15.  Podria dir-nos breument en quins àmbits aprova lactual govern i en quins suspèn? suspèn en memòria històrica (per mantenir carrers franquistes), en transparència, en gestió de serveis públics perquè estan privatitzats, en serveis socials (entre d’altres perquè cada estiu veiem malvivint els temporers als carrers). En matèria feminista (per exemple perquè no comptem amb un centre públic d’urgència per a dones maltractades). En política cultural (per haver construït grans continents sense planificar i amb manca de continguts)… i un llarg etcètera.

16.  Quants nous llocs de treball té previst de contractar si guanya les eleccions daquest maig? Aquestes són mesures que publicarem amb el programa però t’avanço que no va de números! no va de llocs de treball temporals, precaris i de baixa qualitat. Explicarem les propostes sorgides dels 11 debats que hem empès els darrers 6 mesos amb l’objectiu d’obrir mires, transformar i construir un present i futur que escapi i burli al màxim l’estructura liberal capitalista. El que et podem avançar és que, tot i els límits que en aquesta qüestió té un ajuntament, les mesures tindran a veure amb empresa pública, en la creació de noves estructures per a l’impuls de l’ocupació, en posar el fre a la inestabilitat, la precarització i la fuga de cervells. La qüestió no són els números, sinó el projecte, la qualitat, els objectius i la predisposició a oferir a les classes populars les estructures per a la millora de l’ocupació.

17.  Lleida té un bon teixit associatiu. Que pensa fer de de nou per a que les entitats que no hagi fet cap govern? Què no ha fet cap govern? El que no ha fet cap govern és donar el protagonisme al teixit associatiu, no entenem la política a les institucions sense política al carrer, aquesta és la força i eina de la classe treballadora. I per primera vegada des d’aquest darrer mandat, les entitats, associacions i col·lectius poden presentar mocions al ple, i va ser a proposta nostra, hem trencat amb cert clientelisme molt arrelat a la ciutat. De vegades aquest teixit no ha estat prou conscient de la seva força i capacitat transformadora, i tenim clar el seu protagonisme social i polític. Nosaltres tirem endavant una candidatura que sorgeix de gent que forma part d’aquest teixit i s’uneix per presentar una força que vagi a les institucions. Per tant, sense aquesta reciprocitat el paper de la Crida-CUP no tindria sentit, de fet n’és la base. Quan parlem de transformació i la creació d’estructures anticapitalistes entenem que només poden venir per baix, i són l’agent que han de portar el canvi a les institucions. El poble mana, el govern obeeix. És la força que estem veient en defensa dels drets humans, l’antifeixisme, el feminisme, i el paradigma el trobem en el procés independentista i la construcció de la República.

18.  Quins canvis pensa fer en matèria de mobilitat? Els canvis que proposarem els presentarem al programa, t’avanço que tenen a veure amb el mediambient i els serveis públics.

19.  I que farà per els empresaris i els emprenedors? Torno de nou amb el tema de la transformació, la nostra opció serà sempre per a l’impuls a l’ocupació basada en els criteris d’economia social i solidària i en la defensa de les estructures públiques. Hi ha un gruix important de gent que pateix severament les conseqüències de l’economia capitalista i és un problema que afecta de forma intergeneracional. L’ajuntament pot aportar impuls.

20.  Vosté es partidari dintensificar la campanya “Més bon tracteimpulsada per lactual govern? Sóc partidaria però per qui ho impulsa només són paraules.

21.  Demani el vot a la ciutadania...prefereixo demanar la il.lusió i la corresponsabilitat de fer possible entre tots un canvi.

 


AUTOR DE L'ENTREVISTA: JOSEP MARIA CASTELLS BENABARRE @OficialCastells

Llegir 891 vegades Darrera modificació el Divendres, 12 abril 2019 18:48
Josep Maria Castells

Nascut a Lleida el 13/2/1989. Director i fundador del Mercadal de Balaguer desde fa 8 anys i actualment visc a Lleida. Sóc community manager d'empreses, entitats i partits polítics.

Sóc influencer i vaig ser autor de 5 blocs d'opinió. Activista sociocultural i filàntrop. Optimista. Durant l'adolescència ja apuntava maneres i vaig demostrar a la galeria tot el meu talent i vocació pel periodisme en ser el creador de la primera ràdio i televisió en streaming de la província i participant desinteressadament en programes radiofònics d'emissores de prestigi en aquells temps com ara Flip Flap Ràdio i RNE4.

Vaig ser locutor durant una temporada a Ràdio Artesa de Segre amb només 15 anys i desde llavors també vaig participar assiduament en diversos mitjans de comunicació.

Compto amb una trajectòria com activista sociocultural a  Balaguer de gairebé 15 anys i entre altres coses vaig impulsar una entitat juvenil a la capital de La Noguera i vaig ser impulsor i director de l'emissora Ràdio Connecta de Balaguer.

He participat puntualment en programes de televisió a nivell estatal com ara "Espejo Público" d'Antena3, i de ràdio a Onda Cero a "Nits de ràdio" i de forma molt puntual al Periódico de Catalunya i La Vanguardia.

A més he participat en diferents conferències i taules de debat; una sobre periodisme optimista al IEI de Lleida i a la taula rodona titulada «Els mitjans locals en l'era global» el 2016 a la Universitat de Lleida.


Vaig arribar a ser finalista de la VII edició dels Premis Lleidatans de la Jove Cambra Internacional.
Avui en dia estic intentant elaborar el meu primer llibre que inclourà un recull dels millors articles publicats a les diferents revistes i periòdics del territori. Actualment estic impulsant l’elitocràcia amb la recepta màgica de l’optimisme. El meu lema a la vida és OPTIMISME.

 Em considero una persona sincera, persistent, ambiciosa, empàtica, altruista, filantròpica, sana i esportista. Compto amb coneixements bàsics de cuina, serveis de restaurant. Em fascina la psicologia, sociologia,l' innovació, noves tecnologies, periodisme, màrqueting, comerç, política, democràcia, associacionisme, drets humans i pau, etc.

Al llarg de la meva vida aspiro a col·laborar i treballar a TV3, Flaix FM, RTVE, Zeta, Atresmedia, Mediaset i Grup Godó. 
Em sento molt identificat amb les marques i valors de Mediamarkt, Google, Facebook, IBM, Amazon i Microsoft on m'agradaria poder treballar en un futur. 

Sóc persona de cul inquiet que li agrada tocar moltes tecles a la vida, d'afany incansable, que persisteix i lluita fins al final.

La persona que més admiro del món és el professor i científic José Luis Cordeiro. 

www.elmercadal.cat

 

El temps a Balaguer

 

 

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre