SEGUIU-NOS

Actualitzat 7:32 PM CEST, May 16, 2018

VIDA - elMercadal

El carnet de bon ciutadà o crèdit social

La Xina fa pocs dies ha anunciat que serà el primer país a implantar un sistema avantguardista i alhora tecnològic per supervisar el comportament dels seus ciutadans i farà realitat la ficció del 1984 d'Orwell o més recentment d'alguns capítols de la sèrie BlackMirror.
A partir d'ara el foment del terrorisme, les discriminacions, viatjar amb documentació falsa, transportar objectes prohibits, els mals comportaments en els vols o dur bitllets caducats restaran punts. També hi haurà un control de delictes telemàtics, pels que no paguin impostos o multes, fumin en llocs prohibits, etc.

En definitiva: que els xinesos ja tenen una mesura de ciutadania en vigor i servirà perquè les persones "no confiables" siguin incloses en una mena de "llista negra". Com han comentat alguns mitjans de comunicació això serà un "Gran Germà".

Aquesta mesura és bastant probable que contribueixi en millorar el món tenim actualment i crec que s'hauria de prendre patró del gegant asiàtic i estendreaquestes mesures a la Unió Europea perquè aquestes en fomenten la millora de l'estat de dret, el respecte i el compromís de fer unes ciutats millors, fomentant la cultura de conductes correctes i del respecte.

Gràcies al big data i les tècniques d'intel·ligència que tenim, els governs tindran capacitat de recopilar informació de tots els ciutadans i un total de 1.400 milions de ciutadans es beneficiaran d'aquests sistemes de videovigilància que superen de llarg els 180 milions de càmeres de seguretat a Xina), en les quals pot monitorar fàcilment la població a fi de bé.

Crec que els xinesos són molt més intel·ligents que els europeus en aquest aspecte i haurien d'estar orgullosos del desenvolupament de la tecnologia d'identificació facial que han posat en marxa el seu govern i que estarà implantada a la totalitat l'any 2020.

Penso que molts dels ciutadans xinesos s'hi acostumaran i en reconeixeran els beneficis d'aquí a pocs anys, i com us deia abans crec que Europa haurà de fer el mateix en un futur no gaire llunyà. Hem de ser optimistes i creure que junts podem fer possible aquesta regeneració moral i contribuir en la millora del nostre estimat planeta terra.
 

Nèix el projecte "Il·lusió per la vida"

Un grup de 5 persones amb problemes de salut mental i amb la col·laboració de El Mercadal s'han agrupat per donar a conèixer tot tipus d’informació relacionada amb la salut mental, ja que hem detectat que hi havia una mancança respecte al coneixement dels serveis en la província de Lleida, el que representa tenir una malaltia mental, les eines que s’estan duent avui en dia, etc. que calia cobrir.

El col·lectiu format per 5 persones pretén arribar a molta gent i així transmetre’ls a través del que anem publicant una visió positiva i esperançadora, minimitzant l’estigma que hi ha avui en dia envers les malalties mentals. 

https://illusioperlavida.wordpress.com/

Tot comença, tot acaba

Tot comença i tot acaba. I us comunico que em prenc un respir després  de 8 anys a la xarxa. A partir d'ara El Mercadal treurà una nova pàgina on s'abordaran temes de salut mental i el diari conservarà la seva hemeroteca per a que pogueu gaudir dels 8 anys de periodisme optimista. 

La nova plataforma que farem servir s'anomena Wordpress i ens dedicarem a la temàtica de la salut mental, i comptarà amb el suport de nombroses entitats de salut per a fer possible un projecte renovat on es potenciarà el feedback amb l'usuari de la pàgina.

Esperem doncs que 'El Mercadal de la Salut Mental' tingui una bona rebuda per part dels lleidatans i lleidatanes, i que poc a poc la salut mental no sigui un tabú per les persones 

El professor i psicòleg Carles Alsinet ha participat en una xerrada sobre psicologia positiva al SRC

Avui el Servei de Rehabilitació Comunitari de Lleida ha comptat amb una interessant conferència del professor de la Universitat de Lleida el Sr. Carles Alsinet Mora, on ha fet una pinzellada sobre l'importància de la Psicologia Positiva que es centra a donar suport i treballar el potencial i les qualitats positives de les persones, assolint objectius beneficiosos que augmenten el seu estat de benestar.

Aquest enfocament ajuda a millorar la nostra qualitat de vida i a incrementar el nostre grau de felicitat. Una vintena de persones d'aquest servei de rehabilitació han conegut un punt de vista diferent dins del món de la psicologia moderna.

Alsinet ha explicat que les persones que experimenten de forma constant emocions positives generalment es mostren més satisfetes, tendeixen a ser exitoses en diverses àrees de la vida -com el treball, la salut, les relacions, el suport social o els ingressos econòmics- i aprofiten el temps, en aquest estat d'emocions positives, per poder buscar nous objectius. Cada vegada més, la felicitat es considera una mesura adequada pel progrés social i, per tant, objecte de les polítiques públiques que podrien permetre a les persones viure una vida millor. La felicitat és una demanda actual que té cada cop més importància, especialment en contextos pel desenvolupament d’organitzacions saludables. Alsinet ha explicat que aquesta tendència va cada vegada a més i canviarà la societat i les persones.

Els usuaris del SRC han valorat aquesta xerrada com "una xerrada molt interessant i positiva que cal que s'apliqui ben aviat a tots els recursos de salut mental" . D'altres han dit que "Aquesta xerrada m'ha servit per a molt perquè mai havia sentit que un psicòleg cregués tant amb els potencials de les persones enlloc de les limitacions". 

Ja era hora que que algun psicòleg fos optimista!

El Mercadal obrirà properament un bloc participatiu sobre salut mental

El Mercadal, el pioner en periodisme optimista a Catalunya està treballant per a que el proper mes de maig estigui enllestit un bloc especialitzat en salut mental, concretament de l'àrea de Lleida. El bloc es titularà 'El Mercadal de la salut mental' .

Allí hi podreu trobar tota mena d'informació, notícies, curiositats, tendències, i podreu fer-nos les consultes que necessiteu i molt més!

Si voleu formar part d'aquest projecte i sou d'alguna entitat de salut mental, fundació, empresa solidària,ONG o Fundació i voleu participar d'aquest bonic projecte  poseu-vos en contacte amb Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.  

 

 

El Govern demana la complicitat dels mitjans de comunicació per a la superació dels estereotips sexistes

La presidenta de l’Institut Català de les Dones (ICD), Núria Balada, ha llegit aquest vespre la Declaració Institucional del Dia Internacional de les Dones Veus que no veus. Per la visibilitat de les dones als mitjans de comunicació, que demana la implicació i la complicitat dels mitjans de comunicació per a la normalització de la representació de les dones i l’eliminació d’imaginaris que reprodueixen rols i estereotips sexistes.
Aquest és també l’objectiu de la campanya de sensibilització #Veusquenoveus que difon l’ICD aquest 8 de març i el tema de la taula rodona amb dones rellevants del món de la comunicació a Catalunya que ha tingut lloc aquesta tarda en l’acte institucional del Dia Internacional de les Dones al Palau de la Generalitat.
 
Pla estratègic de polítiques de gènere 2018-2021
La visibilització de les dones és un dels eixos de les actuacions del Pla estratègic de polítiques de gènere 2018-2021. L’ICD ha iniciat un procés de participació per a l’elaboració d’aquest Pla i aquest mes de març s’ha convidat a les entitats i els agents socials implicats a incorporar la seva expertesa en la seva elaboració. L’objectiu és fer polítiques el màxim d’eficaces i que donin la millor resposta possible a les necessitats de les dones.
Intervenen en aquest procés tots els departaments de la Generalitat, el Consell Nacional de les Dones de Catalunya, Grups d’Expertes, la Comissió Nacional per a una Intervenció Coordinada contra la Violència masclista, els Serveis d’Informació i Atenció a les Dones, els Serveis especialitzats i els Circuits territorials de violència masclista. Un cop l’ICD elabori la proposta amb totes les aportacions passarà un procés de validació a través de la Comissió Interdepartamental per a la Igualtat Efectiva de Dones i Homes i les entitats municipalistes de Catalunya fins a la seva aprovació per Acord de Govern.
 
Les polítiques públiques que desenvolupa el Govern en aquest camp incorporen  dues novetats:
 
·         Plans anuals de millora de la transversalitat: per enfortir la incorporació de la perspectiva de gènere a tots els nivells i actuacions de l’administració de la Generalitat
·         Actuacions que s’executaran i avaluaran per períodes de 2 anys.
 
El Pla,  a més de la Visibilització de les dones i la comunicació no sexista aborda els següents eixos:
·         Educació i promoció del valors i models igualitaris
·         Promoció de l’equitat de gènere en el treball i la coresponsabilitat en els usos dels temps
·         Prevenció i eradicació de la violència masclista
·         Participació política i social i apoderament personal i comunitari de les dones
·         Millora de la qualitat i de l’abast de la perspectiva de gènere sectorial ( esports, universitats, món rural, justícia)
·         Transversalització de la perspectiva de gènere en les polítiques públiques
 
Nou Postgrau en Polítiques d’Igualtat de Gènere a la Gestió Pública
 
Per poder incorporar la perspectiva de gènere a totes les actuacions de l’administració, el Govern ha dissenyat el Pla Director de Formació en equitat de gènere de Catalunya 2017-2020. És en aquest marc que l’ICD i l’Escola d’Administració Pública de Catalunya inicien aquest any el Postgrau en Polítiques d’Igualtat de Gènere a la Gestió Pública (PIGGP).
 
Aquest curs de tercer cicle  aportarà coneixements, competències i habilitats per a la construcció d’una gestió pública amb perspectiva de gènere. El postgrau condensa tota l’experiència docent, professional i investigadora de les millors persones especialistes en antropologia, ciència política, dret, economia, història, psicologia i sociologia, entre d’altres especialitats.
La seva realització dóna compliment a la Llei 17/2015,  de 21 de juliol, d’igualtat efectiva entre dones i homes (LIEDH), respecte a l’obligació de formació bàsica, progressiva i permanent en matèria d’igualtat i perspectiva de gènere impartida per personal expert.

La Paeria dedica un carrer al restaurador gastronòmic Àngel Moncusí

L’Ajuntament de Lleida ha dedicat un carrer de la ciutat al restaurador gastronòmic Àngel Concusí. El tinent d’alcalde Fèlix Larrosa i els familiars del reconegut cuiner han inaugurat aquesta tarda el carrer, ubicat entre els carrers Miquel Batllori i Ramon Rubial, la costat del Decathlon.

Fèlix Larrosa ha remarcat que amb el nom de Moncusí apareix el sector turístic als carrers de Lleida i ha posat en relleu el treball que va fer per la gastronomia lleidatana, entre altres, amb la posada en marxa del Molí de la Nora, reconegut amb un estel Michelin. El tinent d’alcalde ha apuntat també el concurs de Joves Cuiners Àngel Monscusí amb què es promou la creativitat culinària i les possibilitats dels productes locals lleidatans.

En representació de la família, els fills Ivan i Laura han agraït aquest reconeixement, que mantindrà viu el llegat del seu pare, qui va tenir una curta però prolífica vida professional. Igualment la seva vídua, Rachel Metznen, ha agraït l’esforç que s’ha fet per aquesta iniciativa.

El president de l’AV Copa d’Or, David Melè, ha indicat que les ciutats creixen i canvien i que amb reconeixements com aquest es manté el llegat de les persones.

La proposta de dedicar un carrer a Àngel Moncusí va néixer de la Federació d’Hostaleria de Lleida i ha comptat amb el suport de Turisme de Lleida. El president de la Federació, Josep Castellarnau, ha assegurat que és un orgull, ja que és un dels primers cuiners que tenen un carrer a les terres de Lleida i que s’ha de distingir les persones que han deixat petjada en aquest sector, perquè han ajudat la gastronomia lleidatana a arribar on és ara.

Durant l’acte, al qual han assistit els fills i els i les netes del cuiner, així com els regidors Paco Cerdà, José Luis Osorio, Josep Maria Baiget i Joan Vilella.

Àngel Moncusí va ser un dels cuiners més rellevants de la ciutat i de les terres de Lleida. Era un restaurador amb una presència múltiple, entrava i sortia de la cuina, amb la mateixa freqüència que visitava les taules del seu excel·lent museu gastronòmic, un museu dels millors productes gastronòmics i vins de Catalunya.

Va fundar el Molí de la Nora, convertint el seu local, especialitzat en peixos i mariscs, en un dels projectes de restauració amb més presència a la ciutat, fins el 1994, quan va tancar portes. El 1977 el Molí de la Nora va ser el primer establiment de Lleida a obtenir un estel Michelin, que va mantenir fins al final dels darrers dies.

El seu nom dóna nom als guardons culinaris més destacats que se celebren a la ciutat, per reconèixer nous talents en el món de la gastronomia i que enguany arriben a la 29a edició.

Balaguer vol recuperar i promoure l'activitat comercial en la setmana del comerç amb el suport de l'Ajuntament

L’Ajuntament de Balaguer i l’Associació de comerciants de Balaguer se sumen a la Setmana del Comerç, que se celebra arreu del país, a través d’un programa d’activitats que combina la formació, la festa, el debat i la reflexió al voltant d’un sector fonamental per l’economia i la vitalitat de la nostra ciutat i en la que els protagonistes han de ser els comerciants i els professionals vinculats a l’activitat comercial.

L’ajuntament de Balaguer i l’associació de Comerciants de la ciutat han volgut esmerçar esforços participant en aquesta edició d’una forma conjunta i activa per tal d’incentivar el Comerç local i de proximitat.

De fet es tracta d’una iniciativa que te com a objectiu apropar al sector comercial eines per millorar la seva competivitat i també esdevenir un espai de debat i intercanvi de coneixement.

És per aquest motiu que amb la col.laboració de la Cambra de Comerç de lleida i la Fecom, tindran lloc unes càpsules formatives el dimarts dia 20 sota el títol “Tinc un estand… i ara què? Una fira, una oportunitat. Aprofita-la!” Consells i propostes perquè els expositors treguin el màxim profit de la seva participació a les fires, a càrrec de la Sra. Blanca Siurana, economista, formadora i consultora especialista del sector del comerç de la Cambra de Comerç de Lleida, i el dijous dia 22, “Com usar bé el whatsapp amb els clients” El whatsapp és l’aplicació de missatgeria instantània per excel·lència en la vida personal. Però sabem fer-ne un bon ús en l’àmbit comercial entre empresa i clients? A càrrec de la Sra. Laura Estadella Llicenciada en Publicitat i Relacions Públiques i especialitzada en Community Management.

El divendres i com a a acte de cloenda de la Setmana del Comerç tindrà lloc la Festa del Comerç amb un Sopar – col.loqui amb la participació del Sr. Oriol Cesena, que parlarà sobre “Nous models de dinamització comercial”.

La xerrada tractarà sobre els nous reptes que el comerç de proximitat haurà d’afrontar en els propers anys.

Des de la necessitat d’implementar noves fórmules de dinamització no només comercials sinó també econòmiques i culturals, fins a les eines necessàries per disposar d’un teixit associatiu fort i sòlid que incentivi la professionalització i la visibilitat del comerç de Balaguer.

Oriol Cesena és economista, professor universitari i expert en màrqueting i comercialització. És director de l’empresa FOCALIZZA, consultora especialitzada en estratègies de desenvolupament de comerç urbà i economia urbana.

També és autor de diferents publicacions i llibres vinculats al món del comerç urbà i dels que destaca el “Manual de comerç urbà: un enfocament des de l’òptica del màrqueting”, que es pot descarregar a la mateixa web de la seva empresa.

Lloc de celebració i preu del sopar: Restaurant del Santuari. 25 €

Les dues xerrades formatives tindràn lloc al CEI Balaguer i són gratuïtes, però caldrà inscriure’s prèviament a qualsevol de les activitats per telèfon/ correu a:

ACB: 973 446 713 o Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

CEI: 973 445 884 Aquesta adreça de correu-e està protegida dels robots de spam.Necessites Javascript habilitat per veure-la.

 

El Mercadal oferirà serveis de publicitat per a empreses, particulars i institucions

El Mercadal, el portal líder optimista a Cataluya i el pioner en aquesta temàtica ja té les seves tarifes de preus de robapàgines. Les tarifes seran a un cost alt, i a una relació qualitat-preu increïbles, però molt més barat que la premsa de paper.

Anunciar-te a El Mercadal és garantia d'èxit per incrementar les ventes del teu negoci! No ho dubtis. Optimisme és negoci rodó!

BÀNNER PETIT: 100 EUROS/MES

BANNER MITJÀ:140 EUROS/MES

BANNER GRAN: 210 EUROS/MES

PUBLIREPORTATGE:180 EUROS

Interessats/des en els nostres productes heu de contactar al 657.675.525 en horari d'oficina

 Aquests preus són fixes i tenen vigència tot l'any 2018

Si voleu un banner gran durant un any et fem el 50% de descompte! *

***Fins al 23 d'Abril

 

Els Pensionistes: cada vegada més pobres

Milers de pensionistes, que són probablement el col·lectiu més nombrós d'aquest país (aproximadament 9 milions de persones), s'han manifestat en diferents ciutats espanyoles reclamant el manteniment del poder adquisitiu de les seves pagues . Un col·lectiu amb molt poder , però que fins ara mai ho havia utilitzat. Per què? Per què els sindicats sempre han prioritzat als treballadors actius sobre els passius? Per què sempre han estat un sector social amb una falta de lideratge, dispers, desunit i massa resignat i conformista? Per què han estat centrades les seves energies econòmiques i físiques, durant aquest temps de crisi, en ajudar i col·laborar amb els seus fills i néts a tirar endavant? Pel motiu que sigui, la veritat és que mai han causat cap problema als poders polítics, esperant resignats la paga de final de mes. Però ja han dit prou. Ha explotat el seu malestar. Ja no aguanten més. Els pensionistes s'estan empobrint. Convé prendre's seriosament la dimensió política d'aquesta marea humana i que evidentment continuarà amb les seves reivindicacions en un futur.
Cal saber que en els últims 5 anys el Govern Central ha buidat els 66.000 milions d'euros del Fons de reserva de la Seguretat Social(anomenada guardiola de les pensions), obligant al Tresor a emetre deute extra per a finançar el sistema. Cal recordar que les pensions de jubilació, únicament han pujat un testimonial 0,25 anual , quantitat notablement inferior de l'increment del cost de la vida. Quan ha pujat el gas, la llum, l'aigua....?
Per aquest motiu ,els pensionistes estan cansats de què no es prenguin solucions o que aquestes siguin molt insuficients. Estan cansats dels globus sondes (l'últim el de la Ministra de Treball Fàtima Bañezconforme els futurs jubilats podran elegir els 25 anys que vulguin per al còmput de la seva pensió i que no siguin els últims de la seva vida laboral com succeeix fins ara). Les dades macroeconòmiques són bones, però el pensionista no veu aquesta millora en la seva butxaca. No veu cap increment en el seu poder adquisitiu.
El sosteniment i la solvència d'un sistema públic de pensions,és potser el principal desafiament social en el qual s'enfronta aquest país. No desconeixem, que l'increment de les pensions, pot posar en perill no solament la sostenibilitat del sistema, sinó també els comptes públiques i el compliment de dèficit públic . Peròés evident que s'ha de buscar una solució, que no és fàcil trobar-la i per diferents motius:crisi demogràfica, l'atur, precarietat laboral, la despoblació, menor nombre de cotitzants i els salaris més baixos que dificulten el manteniment de les pensions presents i futures. El model actual necessita un canvi que possibiliti el sosteniment de les prestacions públiques.
Aquest país té un problema damunt de la taula. La solució no pot basar-se a condemnar a tots els pensionistes actuals a una creixent pèrdua de poder adquisitiu com fa la reforma en curs ni tampoc reduir més les pensions futures , ja que suposaria deixar als jubilats al llindar de la pobresa el dia de demà. Els experts exposen moltes propostes fomentar la natalitat, apujar els salaris, jubilar-se més tard, creació d'un impost específic per complimentar les aportacions a la S. Social, pujar cotitzacions socials, perllongar l'edat de jubilació, canviar el caràcter contributiu de les partides de viudetat i orfandat i assumir-les via pressupostària, deduccions fiscals- fa poc dies el Sr. Montoro ha anunciat unes deduccions de quota de l'IRPF als més grans-, etc), però aquestes s'han de debatre i implementar-les i encara no s'ha pres cap acord ni hi ha cap consens. Hauria de ser un acord d'estat.
No és pot traslladar el problema al ciutadà i demanar-li que estalvií , fent-se un estalvi privat per la jubilació, com ha proposat el Govern Central, reconeixent de forma implícita que el nostre sistema de pensions no està preparat per afrontar el cost de les pensions futures i desnaturalitzant l'objectiu per al qual van ser creats els plans de pensions privats, que és el de servir de complement de la pública. La idea seria, que els joves s'animin a contractar plans de pensions . Però els joves i tots els ciutadans d'aquest país, tenen molt poca capacitat d'estalvi, no només per l'elevada taxa d'atur juvenil, sinó també per la intensa devaluació salarial que s'ha produït per la crisi econòmica.
Crec sincerament, que un problema tan important com el que tenim en aquest país, no es pot convertir en una arma electoral , en el que cada partit diu la seva, amb propostes a vegades absurdes i entrant en una lluita partidista dels partits polítics, trencant un principi sagrat fins ara, com és el de la no politització de les pensions, contemplat en el Pacte de Toledo.
És obligació del Govern velar per protegir el sistema i per garantir que els actuals pensionistes tinguin un nivell de vida digna i que les generacions futures percebin una paga justa quan arribi el moment de la seva jubilació.
Les pensions són un dels pilars fonamentals de la nostra societat, un eix de solidaritat Inter-generacional i Inter-territorial. És un dret fonamental , un símbol de progrés i una conquesta democràtica que s'ha de protegir i garantir la seva viabilitat. Els poders públics han de respectar el pacte social en el qual s'assenta la nostra democràcia i el nostre estat de benestar. Cal ressaltar que les pensions, recollides en l'article 50 de la CE que per cert prohibeix la privatitzar-les), són una obligació i un mandat constitucional inexcusable per les Institucions Públiques

En dades pròximes hi haurà un ple monogràfic sobre les pensions en el Congrés dels Diputats, forçat per les pressions socials. Esperem que pugui servir d'alguna cosa.

Subscripció a aquest canal RSS