EDICIÓ ESPECIAL COVID-19

DIRECTOR: JOSEP MARIA CASTELLS BENABARRE
EL PERIODISME OPTIMISTA DE CATALUNYA ®
Dilluns, 05 Agost 2019 18:44

El sector turístic espera una ocupació al voltant del 90% a la costa i confia fregar el ple al Pirineu durant l'agost Destacats

Escrit per ACN
Foto:Aleix Freixas Foto:Aleix Freixas

El ritme de les reserves a les zones rurals de la Catalunya Central superava el 75% a finals de juliol

El sector turístic espera una ocupació al voltant del 90% a les destinacions de costa durant l'agost, el mes més fort de les vacances d'estiu. A les comarques de Tarragona, els hotelers alerten que la temporada no serà "per tirar coets" i signen acabar amb les xifres de l'any passat, d'un 90%. La Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT) ho atribueix al creixement de Turquia i al repunt d'Egipte i Tunísia. En canvi, al Maresme preveuen xifres similars a la del 2018, amb ocupacions del 93% i una recuperació del turista rus, mentre que a Sitges del 90% després que l'any passat no s'hi arribés. Pel que fa a les comarques centrals el ritme de reserves era molt positiu, amb més d'un 75% a finals de juliol, i al Pirineu de Lleida calculen arribar a xifres properes a la plena ocupació, després d'un juliol marcat, en el cas de les comarques de l'Alt Pirineu pels efectes de la cancel·lació del Doctor Music Festival. A les comarques gironines, el 70% dels hotelers confien repetir els números de l'any passat. La resta, però, no són tant optimistes. A la demarcació, sobretot, els pics d'ocupació es preveuen registrar al litoral i durant la primera quinzena d'agost. Arreu de la Costa Brava, els hotels ompliran entre el 85 i el 90% dels llits.

A la demarcació de Tarragona els empresaris es mostren prudents i apunten que hi pot haver una lleugera baixada de l’ocupació. “Les dades que tenim fins ara ens diuen que no serà una temporada per tirar coets”, explica Eduard Farriol, president de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de Tarragona (FEHT). Farriol creu que és un estiu “difícil” i signa acabar amb les xifres de l’any passat, que considera que no va ser una mala temporada.

La valoració la fa de manera conjunta per les tres àrees turístiques de la demarcació: la Costa Daurada, la zona d’interior i les Terres de l’Ebre. De tota manera reconeix que la que menys pateix és la Costa Daurada perquè rep turistes de més països diferents, cosa que fa que si falla un mercat, es noti menys.

Amb tot, apunta que les reserves s’estan fent força a última hora i espera que això ajudi a mantenir les xifres a l'agost. Com és habitual, els principals mercats són el català i l’espanyol, seguits del britànic, el francès i el rus. Des de la FEHT, el lleuger descens que preveuen en part l’atribueixen al creixement turístic de Turquia, però també al repunt de Tunísia i Egipte. La demarcació de Tarragona l’any passat va rebre 6 milions de turistes, que van fer 20 milions de pernoctacions.

El Maresme preveu xifres similars al 2018, amb auge del turista rus

Al Maresme, els allotjaments aspiren a igualar l’ocupació de l’agost de l’any passat, quan el sector va tancar el mes amb una mitjana del 92%. Els hotels de la zona alta, situats a municipis com Pineda de Mar, Santa Susanna, Canet i Calella, són els que registren un nombre més elevat de reserves a les portes de començar el mes, i el Gremi d’Hostaleria no descarta acabar tancant la campanya amb prop del 95% de places ocupades.

“El 2017 vam tenir un any extraordinari, mentre que el 2018 no va ser tant bo però també vam tancar una bona campanya que esperem mantenir aquest any”, resumeix a l’ACN el president del Gremi, Jordi Noguera, que celebra que els efectes dels atemptats de Barcelona i Cambrils de fa dos anys “ja s’han superat”. Noguera es mostra satisfet per les ocupacions superiors al 90%, que atribueix a una “millora social, política i econòmica al conjunt de l’estat espanyol”. Malgrat el fracàs en la formació de govern, creu que això no suposarà cap “daltabaix desestabilitzador”.

Pel que fa al perfil de visitants que preveu rebre el Maresme aquest agost, les famílies i parelles concentren el 76% de les reserves. En relació a la procedència, domina el visitant de Catalunya i de la resta de l’estat espanyol, seguit del turista francès, belga, holandès, alemany i anglès. Al mateix temps, el sector destaca l’auge del mercat rus. Després d’una davallada registrada estius enrere, es va començar a refer durant l’estiu passat i ara està mantenint “una molt bona recuperació”.

Sitges confia en millorar els registres de l’estiu passat

Al Garraf, Sitges afronta el mes d’agost amb previsió de fregar el màxim històric assolit ara fa dos anys. Si el 2017 l’ocupació als allotjaments va arribar al 93% de mitjana, aquest cop confien que les reserves se situaran al voltant del 92% de les places ofertades. Així ho assenyala el Gremi d’Hostaleria, que celebra que tot apunti que superaran els registres d’un un 2018 on la demanda va caure lleugerament –l’any passat no es va arribar al 90%-.

Del conjunt del mes d’agost, però, el Gremi destaca que entre els dies 2 i 23 preveuen arribar al 100% de places ocupades, coincidint amb les dates en què bona part dels visitants catalans i espanyols tenen vacances. El president del Gremi, Oskar Stöber, atribueix les bones dades a “una recuperació general del turisme al conjunt de l’estat espanyol” i a la “bona resposta de la resta de mercats emissors, com el britànic”.

El visitant de proximitat i l’estranger ocupen a parts iguals les reserves d’aquest agost a Sitges. En el cas dels estrangers, dominen els francesos, alemanys i anglesos, mentre els visitants nòrdics van a l’alça.

Fins al 90% a la Costa Brava

Els hotels de les comarques gironines afronten el punt àlgid de la temporada durant aquesta primera quinzena d'agost. Segons dades de la Federació d'Hostaleria, les ocupacions més altes es registraran arreu de la Costa Brava (tant a l'Alt i Baix Empordà com a la Selva) on els percentatges oscil·laran entre el 85% i el 90%.

A Girona ciutat i rodalies, els hotels preveuen omplir entre el 70% i el 75% dels llits. Són els mateixos percentatges que, grosso modo, s'esperen també tant a les zones d'interior com a les comarques més de muntanya (Ripollès i Cerdanya). 

L'arribada de turistes, però, com ja és habitual, començarà a anar de baixa durant la segona quinzena d'agost. La Federació calcula que tant a la Costa Brava com a Girona, aleshores, l'ocupació baixarà al voltant d'un 5%. I que aquest percentatge s'enfilarà fins al 10% en el cas de les comarques d'interior i muntanya.

Sobretot, els turistes que s'allotjaran a la demarcació aquest agost seran parelles de mitjana edat i famílies catalanes, seguides de franceses i de visitants d'arreu de l'estat espanyol. A les zones costaneres, la mitjana de l'estada varia entre les quatre i les cinc nits.

Per últim, la Federació d'Hostaleria també copsa quina és l'opinió de l'empresariat gironí, a partir del ritme de reserves. I aquí hi ha disparitats: mentre el 70% dels hotelers confien que la temporada serà similar a la del 2018, el 30% asseguren que s'anirà a la baixa.

L'any passat, els hotels de la marca Costa Brava van atraure 3,5 milions de turistes. Van ser un 5,1% més en comparació amb el 2017, i suposen el gran gruix de tots els visitants que van passar per la demarcació (3,9 milions). També va créixer lleugerament el nombre de pernoctacions en establiments hotelers. En aquest cas, un 0,5%, fins a més d'11,5 milions. L'estada mitjana dels turistes a la Costa Brava es va situar en els 3,2 dies.

Ocupació a la baixa als càmpings de Barcelona

Les previsions d'ocupació als càmpings de la demarcació de Barcelona són menys optimistes que l'any passat. Segons ha explicat Francesc José Caballé, president de l'Associació de Càmpings de Barcelona, l'ocupació als bungalows serà lleugerament inferior, i se situarà en el 80% i a les parcel·les es mantindrà entre el 60% i el 70%. Amb tot, Caballé confia que la meteorologia afavoreixi les reserves de darrera hora, especialment en les zones de costa.

Pel que fa al perfil del visitant, assegura que aquest estiu s'experimentarà un ascens del turisme procedent d'altres punts de l'Estat. "Altres anys se'n veia molt poc, però enguany estem tenint reserves del País Basc, Andalusia, o Madrid per exemple", detalla.

Per contra, s'està produint una "retracció" molt important dels visitants que arriben d'altres punts d'Europa. "Es nota que econòmicament no estan com abans, els francesos per exemple han anat molt a la baixa, igual que els holandesos, que sempre havien tingut molt pes aquí, o els italians", indica el president de l'entitat que apunta que "els únics que es mantenen són els alemanys".

El sector espera recuperar els efectes de l'anul·lació del festival Doctor Music

L'agost, com ja és habitual, serà el mes que registrarà una demanda turística més important, amb una mitjana d'ocupació que oscil·larà entre el 80% i el 95%, tot i que en algunes dates i destinacions, i d'acord amb la tipologia d'allotjament, els percentatges poden arribar a la plena ocupació la setmana del 15 d'agost que enguany s'escau el dijous a meitat de setmana facilitant diferents combinacions. El sector espera així compensar els efectes de l'anul·lació del festival Doctor Music, que es va cancel·lar, fet que va implicar l'anul·lació de totes les reserves i que els establiments no poguessin recuperar alguns dels clients.

El president de la Federació d'Hostaleria a Lleida, Josep Castellarnau, ha explicat que l'ocupació al juliol va ser bona durant els caps de setmana gràcies a la celebració d'esdeveniments el Danàneu, l'Esbaiola't o la Copa del Món de caiac, però que entre setmana "hem punxat".

El Patronat de Turisme de la Diputació de Lleida preveu poder repetir aquest estiu els bons resultats de l'any 2018 i consolidar d'aquesta manera els increments d'ocupació que estan registrant les comarques del Pirineu i les Terres de Lleida des de l'estiu de l'any 2013. 

Les cases rurals esperen la plena ocupació

El sector turístic de la Catalunya Central espera poder penjar el cartell de complert aquest mes d'agost. Després d'una segona quinzena de juliol majoritàriament a l'alça, especialment a les zones més rurals, el sector confia en un agost molt bo. De mitjana, a finals de juliol les reserves per al mes d'agost arribaven al 75% a les zones rurals, pel que confien en les d'última hora per arribar a omplir. Els majors registres se situen a les cases rurals del Berguedà, l'Anoia i Solsona, mentre que en els establiments hotelers del Bages i Osona, estan reservades aproximadament la meitat de les habitacions. Pel que fa al perfil, a l'entorn rural predominen les famílies europees, principalment de països com França, el Regne Unit, Alemanya o Bèlgica que busquen allunyar-se de les grans ciutats. En el cas dels hotels, el perfil és més de client nacional.

Darrera modificació el Dilluns, 05 Agost 2019 19:16

 

El temps a Balaguer

 

 

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre

@OFICIALCASTELLS

 Resultat d'imatges de TWITTER