EDICIÓ ESPECIAL COVID-19

DIRECTOR: JOSEP MARIA CASTELLS BENABARRE
EL PERIODISME OPTIMISTA DE CATALUNYA ®
Dijous, 10 Octubre 2019 16:11

Un grup de joves de la Generació Z aposta per les 'apps' i l'economia circular per a l'habitatge del futur Destacats

Escrit per ACN
Aina Martí Aina Martí

Estudiants de TeamLabs competeixen per trobar la 'comunitat de veïns ideal' per als joves en un concurs organitzat amb SmartFincas

Residències d'estudiants pensades com a 'coworkings', aplicacions per reaprofitar recursos entre veïns o pantalles a les entrades dels immobles amb anuncis de les necessitats dels seus habitants són algunes de les propostes que han sorgit d'una jornada de competició al laboratori d'aprenentatge universitari TeamLabs dedicada a pensar un habitatge per a joves. L'aprofitament de recursos, l'economia circular i l'ús d'aplicacions mòbils per organitzar el dia a dia d'un immoble són algunes de les solucions que pot fer servir la generació Z, immersa en la precarietat laboral i amb una capacitat adquisitiva inferior a la dels seus pares, que els allunya de convertir-se en propietaris tradicionals, han reflexionat els estudiants del grau LEINN (Lideratge, Emprenedoria i Innovació), associats en aquesta jornada amb l'empresa SmartFincas.

SmartFincas premia amb 300 euros el grup d'estudiants que aconsegueixi convèncer el jurat escollit per l'empresa que la seva és la idea "més viable" per adaptar les comunitats de veïns a la seva generació. La competició durarà sis hores sota el format 'hackató', una marató per a desenvolupar projectes en un temps limitat. Fruit d'aquest treball, Smartfincas elaborarà un estudi sectorial perquè els seus clients puguin adaptar-se a la demanda futura. A Espanya hi ha més de 2 milions de comunitats de veïns, de les quals aproximadament el 75% són gestionades per al voltant de 15.000 administradors de finques.

Pels administradors de finques és "important escoltar les veus dels clients del futur" i copsar la manera diferent de veure el món, encara que aquests joves es puguin convertir en llogaters i, per tant, no tindrien "veu ni vot" a les comunitats de propietaris, ha explicat Sonsoles Valero, responsable d'experiència de client d'SmartFincas.

Valero aposta perquè les comunitats s'organitzin de manera que tots els habitants d'un immoble puguin, per exemple, comunicar una incidència als administradors. "El món de l'habitatge està canviant, abans el nostre objectiu era comprar però ara estem plantejant noves maneres de viure. La generació del futur demanarà més transparència i una comunicació més àgil per resoldre els seus problemes i la tecnologia tindrà un paper important", ha afegit.

L'esdeveniment centrat en l'habitatge és el segon que organitza la consultoria Gen Z, una empresa creada per estudiants del centre, que busca revolucionar maneres de fer "obsoletes" amb idees de la generació emergent, ha explicat el seu fundador Víctor Rebollo, que ha animat als grups a deixar-se endur per la creativitat.

Els universitaris s'han apropat a una qüestió que de primeres veien allunyada del seu dia a dia amb un ventall d'idees com ara la de fundar residències d'estudiants que funcionin com espais de cotreball i on els joves puguin compartir pis amb persones amb els mateixos interessos professionals. És més, també s'ha plantejat que aquests edificis comptin amb espais purament professionals on els habitants puguin treballar col·lectivament. "El que ens passa quan estudiem és que arribem a casa i desconnectem totalment, no aprofitem el temps que tenim per seguir les nostres passions", ha explicat Alexander Fernández, membre del grup que ha pensat aquesta idea.

Tot plegat per canviar unes comunitats de veïns que no estan pensades per cobrir les necessitats d'un col·lectiu que es veu obligat a compartir molts espais amb altra gent. Unes circumstàncies que plantegen problemes de convivència: "No tenim recursos, per tant, apostem per ajuntar-nos i així tot s'abarateix. Ara bé, el problema és que en lloc d'una opinió, ara n'hi haurà més i llavors arriben els problemes", ha reflexionat Rebollo.

Un altre dels estudiants, Pablo Lechado, ha explicat que una bona manera de millorar la manca de recursos i la poca capacitat adquisitiva que tenen els joves en comparació amb els seus pares és la de crear interfícies on es podrien intercanviar tota classe d'eines i productes o buscar companys de feina entre els veïns.

Una altra de les opcions que s'ha plantejat durant la jornada és la de gestionar totes les decisions que ha de prendre una comunitat de veïns a través d'un portal i que cada persona tingués temps de marge per respondre a diverses preguntes sobre la vida a la comunitat. A més, les solucions que uneixen el joc amb la gestió de problemes també s'han repetit. Un grup de joves ha plantejat als administradors de finques elaborar un rànquing amb les comunitats que siguin més sostenibles amb compensacions econòmiques, per motivar els veïns a apostar per l'economia verda.

 

El temps a Balaguer

 

 

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre

@OFICIALCASTELLS

 Resultat d'imatges de TWITTER