EDICIÓ ESPECIAL COVID-19

DIRECTOR: JOSEP MARIA CASTELLS BENABARRE
EL PERIODISME OPTIMISTA DE CATALUNYA ®
Dimarts, 16 Agost 2016 17:37

La ment en forma: clau per a l’or olímpic

Escrit per

La nedadora Mireia Belmonte i el tenista Novak Djokovic són un exemple de la cara i la creu dels Jocs Olímpics de Rio. El talent i les condicions físiques dels dos esportistes són inqüestionables, però la primera ha sabut gestionar la pressió psicològica d’una competició que només se celebra cada quatre anys, mentre que el segon, el gran favorit per a guanyar l’or, deia adéu entre llàgrimes a l’únic títol que se li resisteix. Com s’aconsegueix entrenar la ment per a una competició d'aquest tipus? Hi ha un perfil d’esportista que té més facilitat per a fer-ho? Ho analitza la professora dels estudis de Psicologia i Ciències de l’Educació de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Mireia Cabero.

«Els esportistes d’elit ho són pel seu alt rendiment esportiu, que es produeix quan s’executa un alt rendiment físic, el que es coneix com el jo exterior. Ara bé, en aquest vessant físic té un paper clau l’alt rendiment psicològic, el jo interior», explica Cabero. «Per a aconseguir-lo –afegeix–, cal aplicar totes les eines de la psicologia i, tal com es fa amb el cos, també s'ha entrenar la ment.

Segons la professora de la UOC, els esportistes d’elit tenen trets psicològics similars, però per a treballar-los cadascun d’ells utilitza les seves pròpies fórmules. A tall d’exemple, hi ha estudis que demostren que els més optimistes tenen més possibilitats de millorar les seves marques personals que els que no ho són. «Hi ha moltes tècniques que permeten a l’esportista, per una banda, prendre consciència del que li està passant interiorment i dels efectes que això té en el seu rendiment i, per l’altra, regular-se per dins de manera positiva», explica Cabero. Entre aquestes tècniques hi ha l’autoobservació interior, la gestió ràpida d’allò que no funciona o el control del pensament.

Adversitat i capacitat de resiliència
Durant els Jocs s’ha vist com esportistes que han tingut una infància complicada han sabut gestionar a la perfecció la pressió psicològica. És el cas de la judoka Rafaela Silva –la primera brasilera que ha aconseguit una medalla d’or– o la gimnasta nord-americana Simone Biles. La primera es va criar en una favela i la segona va patir l’abandonament de la seva mare, que era drogoaddicta.

El fet d’haver tingut una infantesa dura, però, fa que suportin millor aquesta pressió? «Una infantesa difícil no fa que els trets psicològics d’aquestes esportistes permetin l’èxit. En aquests casos la sevacapacitat de resiliència quan eren petites (la capacitat de resistir a les adversitats traumàtiques sortint-ne reforçades interiorment i amb més fortalesa emocional) els ha ajudat a tenir trets de personalitat resilient», concreta. És a dir, a tenir capacitat d’afrontament, gestió emocional positiva del dolor, actitud assertiva, optimisme, esperança, confiança en un mateix i en la vida, tolerància a la frustració o una bona gestió del dol.

Altres esportistes, però, no tenen tan interioritzats aquests trets de personalitat i davant les dificultats per a suportar la pressió psicològica poden, en els casos més extrems, acabar caient en el dopatge, tal com ha passat amb part de la delegació russa. «Quan un no respecta el codi ètic de l’esport és perquè no pot aconseguir rebaixar les marques o puntuacions», diu l’experta en psicologia emocional.

L’assignatura pendent a l’escola
La psicologia de l’alt rendiment no només s'ha d'entrenar en l’àmbit esportiu. També és clau per a assolir reptes en altres àmbits, com l’acadèmic o l’econòmic. És per això que l’experta fa una crida perquè el sistema educatiu i les administracions impulsin l’aprenentatge d’aquest tipus de psicologia, que té com a objectiu final l’autorealització. «Un país amb gent autorealitzada seria un país amb més riquesa econòmica, més emprenedoria, més creativitat, talent visible i útil, més atreviment i, en definitiva, més feliç», conclou.

Darrera modificació el Dimarts, 16 Agost 2016 17:40
Josep Maria Castells

Tinc 30 anys. Lleidatà d'arrels balaguerines. Sóc persona de solucions, urbanita, entusiasta i amb ambició. La meva passió és el periodisme, la sociologia, la filosofia i les ciències polítiques. Sóc emprenedor i activista sociocultural. M'interessaria poder participar en esdeveniments i mitjans de comunicació.

M'agrada la informàtica, el màrqueting, la política, el personal branding, les relacions públiques i les empreses. Els meus hobbies són tenir cura meves amistats, la ràdio, els restaurants, les tecnologies i la moda.

✅Tinc aspiracions en la meva vida i els meus valors o aptituds principals en el treball són la persistència després de l'objectiu, la capacitat d'automotivar, l'empatia, el treball en equip, entusiasme, creativitat i el #optimisme

✅El meu lema a la vida és OPTIMISME. Sí, sóc optimista. No sembla útil ser qualsevol altra cosa.
Tinc una actitud positiva davant la vida que m'omple de valor al meu i als altres.

✅Compto amb el títol de "Digital Màrqueting i Community Manager". Em considero una persona creativa, sincera, sana, esportista, persistent, ambiciosa, empàtica, perfeccionista i filantròpica.

✅He participat en "Espejo Público" d'Antena3, a Onda Cero a "Nits de ràdio", a la taula rodona de «Els mitjans locals en l'era global» l'any 2016 a Lleida. Finalista VII edició de Premis Lleidatans de la Jove Cambra Internacional.
M'agradaria poder treballar en empreses audiovisuals i de periodisme com ara CCMA, Onda Cero, Grup Godó, CADENA SER, Grup Flaix, RTVE, Atresmedia, Mediaset, Grup Prisa i altres companyies d'humor, com El Terrat i Minoria Absoluta.

✅Em sento molt identificat amb multinacionals com Mediamarkt, Google, Facebook, Samsung, IBM, Amazon i Microsoft.

He estat vinculat en política però m'he adonat que el millor és la diversitat. És a dir: sé recollir la part bona de cada ideologia. He col·laborat amb entitats locals i ONG.

✅Las persones que més admiro són Bill Gates, Andreu Buenafuente, Pedro Sánchez, Sandra Golpe, Matías Prats, Marta Flich, Susanna Griso, Xavi Gabriel, Andreu Buenafuente, Sergi Domene, Marta López, Leo Garriga, Elon Musk i José Luis Cordeiro.
He publicat més de 500 articles en premsa de paper. Tinc 4 recomanacions professionals.


No ho dubti i contacti amb mi via MD o @oficialcastells des de Facebook, Twitter i Instagram. Acredito 4 recomanacions de professionals al meu perfil.
?WhatsApp de treball ➡️ 657.675.525
Estic actiu a Facebook, Twitter, Instagram i WhatsApp.

M' ajudes a fer realitat els meus somnis
Segueix-me @oficialcastells o contacta amb mi ara mateix!

www.elmercadal.cat

 

El temps a Balaguer

 

 

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre

@OFICIALCASTELLS

 Resultat d'imatges de TWITTER