EDICIÓ ESPECIAL COVID-19

DIRECTOR: JOSEP MARIA CASTELLS BENABARRE
EL PERIODISME OPTIMISTA DE CATALUNYA ®
Dilluns, 25 Juliol 2016 17:13

Obertament denúncia que molts dels titulars destacats apareguts en premsa sobre l'atemptat de Munic són perillosos

Escrit per
Valorar aquest article
(0 vots)

 

Comunicat d'Obertament

"Arrel de les notícies publicades en les darreres hores al voltant de la matança de Munic, la salut mental ha estat de nou col·locada per molts mitjans de comunicació en el centre de les causes que explicarien el desgraciat fet. Molts dels titulars i dels destacats apareguts en premsa assenyalen que el jove tindria un problema de salut mental.

En un món propens a buscar solucions fàcils, és molt perillós especular amb la salut mental pel que implica en termes d'estigma per la gran quantitat de persones que actualment tenen un diagnòstic. La forma com es presenten les notícies pot fer augmentar el desig de distància de la població respecte les persones amb trastorn i per tant, augmentar el nivell d'aïllament d'aquestes.

Des d’Obertament volem recordar que la gran majoria d’actes violents no s’expliquen per cap trastorn de salut mental. Fins i tot, en el cas que una persona amb problemes de salut mental cometi un acte violent, en la gran la majoria dels casos el trastorn no n'és la causa. Només ho és en una ínfima quantitat de casos.

Per això demanem als mitjans que siguin extramadament curosos a l'hora de buscar possibles causes.

Pel que se sap fins ara, el jove hauria passat per una llarga etapa de bullying i estava rebent tractament per depressió. El seu diagnòstic no explica el fet. Les anàlisis de les causes haurien d'anar en la ràbia provocada per anys de menyspreus i violència física i psicològica rebuda i no en el seu trastorn de salut mental; així mateix, la proposta de solucions hauria d’estar encaminada en invertir recursos per evitar el bullying i en acompanyar a les seves víctimes. L’efecte en la salut mental de les persones que ho reben efectivament és molt gran, ja que és una etapa en la vida de les persones on l’acceptació és clau."

Per aquest motiu desde EL MERCADAL, el periodisme optimista de Catalunya fem una crida als mitjans de comunicació de paper i digitals catalans a dedicar una editorial a aquest tema, a poder ser una mateixa editorial. 

Recomanacions del llenguatge proporcionades per Obertament

Recomanacions per a informacions sobre successos violents

Pel que fa a les informacions sobre successos violents, els estudis demostren que el vincle entre salut mental i violència és fals. Davant d’aquestes peces cal fer un seguit de reflexions prèvies:

  • És rellevant per a la història que la persona que es nomena té una trastorn mental? Tenir un diagnòstic de salut mental no justifica un caràcter o comportament agressiu i no sempre és la causa d’un acte violent.
  • Quines són les fonts utilitzades? Es pot confiar en els testimonis del veïnatge per demostrar l’estat de salut mental d’una persona o es basen en suposicions? S’ha d’evitar tota especulació sobre la salut mental de les persones implicades si no es disposa d’aquesta informació verificada.
  • És apropiat que s’esmenti el trastorn mental de la persona al titular o a l’inici? Cal respectar el dret a la intimitat de les persones amb problemes de salut mental i dels seus familiars, tal com estableix el codi deontològic de la professió periodística a Catalunya.
  • Quin ha estat el context per a que una persona amb un trastorn mental hagi comés un acte violent?Potser ha estat un acte de defensa? Segons els estudis, les persones amb problemes de salut mental tenen més probabilitats de ser víctimes de violència que no pas a perpetrar aquest tipus d’actes.

Recomanacions per a entrevistes i informatius

  • Cal evitar començar l'entrevista amb la pregunta del diagnòstic de la persona. Esperar que sigui la pròpia persona entrevistada qui el faci saber o efectuar la pregunta al final eludirà marcar tota l'entrevista amb els estereotips derivats del diagnòstic.
  • Cal escoltar i respectar l'abast i la profunditat que la persona entrevistada vulgui donar a les seves declaracions. S'ha de tenir en compte que comparteix experiències personals sovint doloroses.
  • És positiu posar en valor les històries de superació personal, de recuperació, apoderament i vida normalitzada, i cal evitar transmetre patiment, aïllament social o compassió, també en les imatges o àudios de recurs. Els detalls sobre com algú s'ha recuperat pot ajudar a molts espectadors amb els seus propis problemes.
  • Cal evitar el sensacionalisme en la informació o donar un paper preponderant a les experiències traumàtiques o morboses de la persona entrevistada. Els titulars també han de respectar aquesta moderació.

Descarrega els informes:

 

Aquí tens el testimoni de diverses persones implicades en aquest projecte. Començem amb el Dani Ferrer, activista que explica la seva experiència en primera persona i la frustració que se sent en veure continguts estigmatitzants als mitjans.

https://obertament.org/ca/sala-de-premsa/observatori-de-mitjans-i-salut-mental/observatori-de-mitjans-i-salut-mental

Llegir 9176 vegades Darrera modificació el Dilluns, 25 Juliol 2016 17:16
Josep Maria Castells

Tinc 30 anys. Lleidatà d'arrels balaguerines. Sóc persona de solucions, urbanita, entusiasta i amb ambició. La meva passió és el periodisme, la sociologia, la filosofia i les ciències polítiques. Sóc emprenedor i activista sociocultural. M'interessaria poder participar en esdeveniments i mitjans de comunicació.

M'agrada la informàtica, el màrqueting, la política, el personal branding, les relacions públiques i les empreses. Els meus hobbies són tenir cura meves amistats, la ràdio, els restaurants, les tecnologies i la moda.

✅Tinc aspiracions en la meva vida i els meus valors o aptituds principals en el treball són la persistència després de l'objectiu, la capacitat d'automotivar, l'empatia, el treball en equip, entusiasme, creativitat i el #optimisme

✅El meu lema a la vida és OPTIMISME. Sí, sóc optimista. No sembla útil ser qualsevol altra cosa.
Tinc una actitud positiva davant la vida que m'omple de valor al meu i als altres.

✅Compto amb el títol de "Digital Màrqueting i Community Manager". Em considero una persona creativa, sincera, sana, esportista, persistent, ambiciosa, empàtica, perfeccionista i filantròpica.

✅He participat en "Espejo Público" d'Antena3, a Onda Cero a "Nits de ràdio", a la taula rodona de «Els mitjans locals en l'era global» l'any 2016 a Lleida. Finalista VII edició de Premis Lleidatans de la Jove Cambra Internacional.
M'agradaria poder treballar en empreses audiovisuals i de periodisme com ara CCMA, Onda Cero, Grup Godó, CADENA SER, Grup Flaix, RTVE, Atresmedia, Mediaset, Grup Prisa i altres companyies d'humor, com El Terrat i Minoria Absoluta.

✅Em sento molt identificat amb multinacionals com Mediamarkt, Google, Facebook, Samsung, IBM, Amazon i Microsoft.

He estat vinculat en política però m'he adonat que el millor és la diversitat. És a dir: sé recollir la part bona de cada ideologia. He col·laborat amb entitats locals i ONG.

✅Las persones que més admiro són Bill Gates, Andreu Buenafuente, Pedro Sánchez, Sandra Golpe, Matías Prats, Marta Flich, Susanna Griso, Xavi Gabriel, Andreu Buenafuente, Sergi Domene, Marta López, Leo Garriga, Elon Musk i José Luis Cordeiro.
He publicat més de 500 articles en premsa de paper. Tinc 4 recomanacions professionals.


No ho dubti i contacti amb mi via MD o @oficialcastells des de Facebook, Twitter i Instagram. Acredito 4 recomanacions de professionals al meu perfil.
?WhatsApp de treball ➡️ 657.675.525
Estic actiu a Facebook, Twitter, Instagram i WhatsApp.

M' ajudes a fer realitat els meus somnis
Segueix-me @oficialcastells o contacta amb mi ara mateix!

www.elmercadal.cat

El temps a Balaguer

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre

@OFICIALCASTELLS

 Resultat d'imatges de TWITTER