EDICIÓ ESPECIAL COVID-19

DIRECTOR: JOSEP MARIA CASTELLS BENABARRE
EL PERIODISME OPTIMISTA DE CATALUNYA ®
SUBSCRIPCIÓ DE PAGAMENT
Josep Maria Castells

Josep Maria Castells

Tinc 30 anys. Lleidatà d'arrels balaguerines. Sóc persona de solucions, urbanita, entusiasta i amb ambició. La meva passió és el periodisme, la sociologia, la filosofia i les ciències polítiques. Sóc emprenedor i activista sociocultural. M'interessaria poder participar en esdeveniments i mitjans de comunicació.

M'agrada la informàtica, el màrqueting, la política, el personal branding, les relacions públiques i les empreses. Els meus hobbies són tenir cura meves amistats, la ràdio, els restaurants, les tecnologies i la moda.

✅Tinc aspiracions en la meva vida i els meus valors o aptituds principals en el treball són la persistència després de l'objectiu, la capacitat d'automotivar, l'empatia, el treball en equip, entusiasme, creativitat i el #optimisme

✅El meu lema a la vida és OPTIMISME. Sí, sóc optimista. No sembla útil ser qualsevol altra cosa.
Tinc una actitud positiva davant la vida que m'omple de valor al meu i als altres.

✅Compto amb el títol de "Digital Màrqueting i Community Manager". Em considero una persona creativa, sincera, sana, esportista, persistent, ambiciosa, empàtica, perfeccionista i filantròpica.

✅He participat en "Espejo Público" d'Antena3, a Onda Cero a "Nits de ràdio", a la taula rodona de «Els mitjans locals en l'era global» l'any 2016 a Lleida. Finalista VII edició de Premis Lleidatans de la Jove Cambra Internacional.
M'agradaria poder treballar en empreses audiovisuals i de periodisme com ara CCMA, Onda Cero, Grup Godó, CADENA SER, Grup Flaix, RTVE, Atresmedia, Mediaset, Grup Prisa i altres companyies d'humor, com El Terrat i Minoria Absoluta.

✅Em sento molt identificat amb multinacionals com Mediamarkt, Google, Facebook, Samsung, IBM, Amazon i Microsoft.

He estat vinculat en política però m'he adonat que el millor és la diversitat. És a dir: sé recollir la part bona de cada ideologia. He col·laborat amb entitats locals i ONG.

✅Las persones que més admiro són Bill Gates, Andreu Buenafuente, Pedro Sánchez, Sandra Golpe, Matías Prats, Marta Flich, Susanna Griso, Xavi Gabriel, Andreu Buenafuente, Sergi Domene, Marta López, Leo Garriga, Elon Musk i José Luis Cordeiro.
He publicat més de 500 articles en premsa de paper. Tinc 4 recomanacions professionals.


No ho dubti i contacti amb mi via MD o @oficialcastells des de Facebook, Twitter i Instagram. Acredito 4 recomanacions de professionals al meu perfil.
?WhatsApp de treball ➡️ 657.675.525
Estic actiu a Facebook, Twitter, Instagram i WhatsApp.

M' ajudes a fer realitat els meus somnis
Segueix-me @oficialcastells o contacta amb mi ara mateix!

URL del lloc web: http://www.elmercadal.cat

L’any 1974 (amb 14 anys) , va començar a treballar en una Oficina bancària.L’any 1985 (amb 25 anys) va assumir el seu primer càrrec directiu (Director d’Oficina) i des d’aquell moment fins al 2010 diferents responsabilitats directives especialment amb relació amb el món empresarial de tot Lleida (oficina d’empreses) fins a l’any 2009. Té realitzats estudis de Diplomatura en Ciències Empresarials (pendent de finalització) complementats amb diferents cursos formatius de gestió empresarial (Formació Directiva –IESE- i varis a ESADE).

Durant la seva gestió com alcalde de Balaguer es va assolir de forma satisfactòria la creació del concepte 'Q' de qualitat, en diferents aspectes de la ciutat i concretament a les festes i les fires com també la creació d'un viver d'empreses, la posada en marxa amb èxit d'equipaments com ara el Centre d'Interpretació de l'Or del Segre.

També va ser l'alcalde que va habilitar la sala d'actes de l'Ajuntament per fer-hi projeccions cinematogràfiques , una demanda dels més joves i també no tant joves que va ser escoltada per l'equip de govern. Durant la legislatura va potenciar el teixit comercial i d'entitats. Va ser el primer alcalde que va apostar pels agents cívics i la renovació i adequació de les façanes del centre històric que estaven molt deteriorades.

Roigé podria donar la sorpresa i repetir com alcalde, ja que ell reconeix tenir molt bona relació amb el regidor no adscrit i el PSC (de l'oposició).

Explica al nostre mitjà que té una relació complicada a nivell polític amb l'actual alcalde i posarà dos condicions molt bàsiques als futurs socis de govern.

Roigé es mostra optimista sobre el futur de Balaguer i explica al nostre mitjà que La Paeria de Balaguer necessita crear almenys un pàrquing al centre històric (que  seria subterrani) amb la finalitat de recuperar l'activitat econòmica de la capital de La Noguera.

Jorge Tirado és un lleidatà que després d'una llarga trajectòria professional vinculada en la seva major part amb la realització de treballs vinculats amb la prestació de serveis de seguretat i gestió d'esdeveniments, entre d'altres activitats; el 2009, conjuntament amb Xavier Maza, va crear Grup Seven (Seven Seguretat i Seven Ponent). Una empresa especialitzada en la prestació de serveis de vigilància, seguretat i serveis auxiliars, control d'accessos, personal de servei d'admissió, etc ... 

La seva empresa compta amb especialistes en oferir als seus clients un servei personalitzat i a mida en matèria de seguretat, gestió d'esdeveniments, vigilància, control d'accessos. No obstant això, el  veritable tret d'identitat i el que els fa únics són els seus valors: rigor, eficàcia i constància.

Juntament amb el seu soci Xavier Maza, s'ocupa de manera general de la gerència de l'empresa així com de la realització de tots els diferents treballats de coordinació de serveis, direcció d'equips, planificació d'esdeveniments, etc. 

Així mateix compta amb la formació específica i homologada per impartir formació relacionada amb la protecció, seguretat, personal de servei d'admissió d'Aragó, personal de control d'accessos a Catalunya. 

Actualment està combinant la seva feina regular al capdavant de l'empresa Grup Seven amb la realització de diferents cursos formatius (com a alumne), i la docència, com a professor de cursos específics vinculats amb l'àmbit de la seguretat.

 

 

 Josep Pámies (Balaguer, 1948) és un agricultor que ha participat en el món sindicalista i cooperativista des de la seva joventut. És el curandero de més prestigi a nivell espanyol i un dels referents a nivell internacional. Actualment forma part de l'organització Dolça Revolució de la ciutat de Balaguer. 

Al llarg dels anys ha comprovat de primera mà el mal que l' agricultura convencional esta fent a la salut de les persones i al medi ambient, i això li ha fet prendre consciència dels interessos ocults que es mouen fora de la vista dels ciutadans.

És per això que, desenganyat amb l' alimentació industrial que ell mateix també va produir durant uns anys, actualment dedica les seves energies a promoure un estil de vida natural i encoratja tothom a ser part del canvi que la humanitat necessita.

El prestigiós pseudocientífic balaguerí ha guanyat el cas de l'Estèvia, les Flors comestibles, Marihuana medicinal, etc. 

Actualment creu que passarà el mateix amb el cas de MMS. Ell no es rendeix, és optimista i diu que seguirà predicant l'evangeli allà on el necessitin.

 

José Luis es miembro de la Academia Mundial de Arte y Ciencia, vicepresidente de Humanity+, director del Millennium Project y director ejecutivo fundador de la Red Iberoamericana de Prospectiva (RIBER).

Anteriormente, fue director del Club de Roma (Capítulo Venezuela), de la Asociación Transhumanista Mundial y del Extropy Institute. También ha sido profesor invitado en varias universidades de todo el mundo.

Estudió ingeniería en el Massachusetts Institute of Technology (MIT) en Cambridge, administración en INSEAD en Fontainebleau, Francia, y ciencias en la Universidad Simon Bolívar en Caracas.

Ha publicado más de una decena de libros, desde economía hasta tecnología, y ha colaborado en medios de comunicación internacional como CNN, Discovery Channel y History Channel, entre otros.

Dilluns, 19 Març 2018 11:54

Tot comença, tot acaba

Tot comença i tot acaba. I us comunico que em prenc un respir després  de 8 anys a la xarxa. A partir d'ara El Mercadal treurà una nova pàgina on s'abordaran temes de salut mental i el diari conservarà la seva hemeroteca per a que pogueu gaudir dels 8 anys de periodisme optimista. 

La nova plataforma que farem servir s'anomena Wordpress i ens dedicarem a la temàtica de la salut mental, i comptarà amb el suport de nombroses entitats de salut per a fer possible un projecte renovat on es potenciarà el feedback amb l'usuari de la pàgina.

Esperem doncs que 'El Mercadal de la Salut Mental' tingui una bona rebuda per part dels lleidatans i lleidatanes, i que poc a poc la salut mental no sigui un tabú per les persones 

Dissabte, 03 Març 2018 15:48

La vida fàcil

La Psicologia Positiva representa una innovació dins de la Psicologia. Una definició completa de la Psicologia Positiva és la de "estudi científic del funcionament humà òptim" (Ken Sheldon, Barbara Frederickson, Kevin Rathunde, Mike Csikszentmihalyi, and Jon Haidt, 1999).

 Molts psicòlegs comencen a practicar aquest tipus de teràpia, mentres que n'hi ha d'altres que s'oposen a aquesta nova corrent afirmant que "la vida és dura i sempre ho serà". Desde El Mercadal creiem que s'ha de potenciar aquest tipus de teràpies psicològiques positives al conjunt de recursos i serveis sanitaris.

Nosaltres ens posicionem a favor d'una vida fàcil, més amorosa i llarga. Tot el contrari del que pensen els pessimistes: vida difícil, sense amor i curta. Val la pena que els psicòlegs, psiquiatres i especialistes de salut comencin a investigar nous mètodes per enriquir emocionalment les persones.

"Què és la vida? Un frenesí. 
Què és la vida? Una il·lusió, 
una ombra, una ficció, 
i el major bé és petit: 
que tota la vida és somni, 
i els somnis, somnis són "

-Fragmento de Monòleg de Segismundo, de Calderón de la Barça-

La vida és més fàcil del que ens pensem!

Dimecres, 07 Febrer 2018 08:28

Punt i final de 'El Mercadal'?

El Mercadal porta 8 anys a la xarxa i cap de les institucions ens ha ajudat per sobreviure econòmicament. Tot i així la gran tasca que hem fet té un gran valor i la nostra tasca, esforç i sacrifici quedarà gravat a l'història. Per tant podria ser que en les pròximes setmanes tingueu sorpreses optimistes, o del contrari el tancament d'aquest portal.

En aquests moments s'està negociant amb altres mitjans de comunicació per a que aquest projecte pugui seguir endavant en format paper tot i que no podem assegurar com serà exactament.  Sempre ens hagués agradat fer un diari de paper i aquesta és i serà la nostra lluita. Acabi com acabi el tema, hem d'agraïr a tota la gent que ens ajuda i ajudarà en el futur.

 

FITXA

  • Josep Maria Roigé i Rafel

L’any 1974 (amb 14 anys) , va començar a treballar en una Oficina bancària.L’any 1985 (amb 25 anys) va assumir el seu primer càrrec directiu (Director d’Oficina) i des d’aquell moment fins al 2010 diferents responsabilitats directives especialment amb relació amb el món empresarial de tot Lleida (oficina d’empreses) fins a l’any 2009. Té realitzats estudis de Diplomatura en Ciències Empresarials (pendent de finalització) complementats amb diferents cursos formatius de gestió empresarial (Formació Directiva –IESE- i varis a ESADE).

Durant la seva gestió com alcalde de Balaguer es va assolir de forma satisfactòria la creació del concepte 'Q' de qualitat, en diferents aspectes de la ciutat i concretament a les festes i les fires com també la creació d'un viver d'empreses, la posada en marxa amb èxit d'equipaments com ara el Centre d'Interpretació de l'Or del Segre. També va ser l'alcalde que va habilitar la sala d'actes de l'Ajuntament per fer-hi projeccions cinematogràfiques , una demanda dels més joves i també no tant joves que va ser escoltada per l'equip de govern. Durant la legislatura va potenciar el teixit comercial i d'entitats. Va ser el primer alcalde que va apostar pels agents cívics i la renovació i adequació de les façanes del centre històric que estaven molt deteriorades.

L'alcalde Roigé tenia previst de fer un pàrquing al centre històric que no es va acabar fent i que segueix defensant que ha d'haver a la capital. A pesar de tenir una oposició molt dura amb la seva gestió cal reconèixer que tant ell com el seu equip de govern va fer molt per Balaguer tenint en compte que va exercir d'alcalde en la pitjor època de la democràcia, per una crisis financera que segons sembla, s'està començant a solucionar a les grans capitals. L'exalcalde admet en l'entrevista que li faria il·lusió repetir com alcalde, cosa que no es descarta, ja que l'oposició argumenta "inactivitat i poc treball en totes les regidories"; cosa que els podria facilitar una victòria en les properes eleccions si l'alcalde actual no culmina la legislatura amb alguna obra extraordinària, cosa que va dir en aquest mitjà que no faria.

 

Les coses han canviat políticament a Balaguer. Ja no és alcalde... Enyora l'alcaldia de Balaguer?

No és enyorança.  Però les possibilitats de servir als ciutadans i de portar a terme un projecte per la ciutat no es pot fer igual des de l’alcaldia i el govern que des de l’oposició.   Tinc una certa recança pels projectes pendents que s’han estroncat.


Té bona relació amb l'actual alcalde de Balaguer i el seu equip de govern?

Relació personal molt correcta, políticament no ens tenen en consideració per a res, ni a nosaltres ni a la resta de l’oposició.


I amb la resta de regidors de l'oposició?

Tenim bona relació i patim conjuntament el menysteniment de l’equip de govern.  


Quantes hores dedica a la ciutat?

No es tracta de dedicar-hi més o menys hores.  Pensar en la ciutat i en com millorar-la hi penso sempre.  Amb tot hi tinc una dedicació considerable, com els altres companys del grup municipal del Pdecat. .

Si un ciutadà vol parlar amb el grup de l'oposició que ha de fer?

Contactar amb qualsevol dels regidors del grup, mitjançant qualsevol mitjà.  Telèfon, e-mail, xarxes socials o presencialment al local de la plaça del mercadal.


Balaguer continua sent una ciutat dormitori?

Balaguer és un molt bona ciutat per a viure-hi però mancada de certa activitat econòmica productiva.  Tenim qualitat de vida però no suficients oportunitats per guanyar-nos la vida.


Així creu que aquest és el principal problema de Balaguer...

Per a mi, el principal problema de Balaguer són els ciutadans que ho passen malament, molt d’ells probablement per l’absència d’oportunitats laborals.


Que pensa fer el PDECAT de Balaguer per reactivar l'economia i el teixit social a Balaguer?

Tenir Balaguer a punt per ser un lloc atractiu per a inversions i emprenedoria. Atractiu en molts sentits, des de la percepció que l’administració local està al costat dels que volen generar riquesa i ocupació fins a disposar d’elements que facin Balaguer atractiu per a noves inversions.

“Tinc una certa recança pels projectes

pendents que s’han estroncat”


Quines festes li agraden més de Balaguer?

Totes les festes tenen el seu encant. Cal però pensar com innovar per millorar-les i fer-les més atractives, participatives  i beneficioses per la ciutat

El Balaguer d'avui és una ciutat més o menys segura que quan hi eren vostès? Que canviaria en matèria de seguretat?

Balaguer és una ciutat segura i amb pocs problemes d’aquest tipus. Però no es pot abaixar la guàrdia.


Que pot fer l'oposició a hores d'ara per Balaguer?

Qui pot fer realment, qui té les eines, és el govern municipal. L’oposició només pot aportar i participar si el govern és obert i té aquesta voluntat. Per desgràcia a Balaguer, l’actual govern tripartit, no té en absolut aquesta voluntat.

 

Creu que l'equip de govern aprofita prou els grans potencials que té la ciutat?

Crec que l’actual govern no té projecte de ciutat i per tant no sap com col.laborar en orientar les grans potencialitats de Balaguer i la seva gent cap a un objectiu de millora de la qualitat de vida dels ciutadans, en tots els sentits.


Quina regidoria creu que funciona més bé del govern tripartit? Per què?

No li ser dir. Veig inactivitat i poca feina en totes les regidories.


Quina opinió en té d'aquests anys de govern d'ERC-PSC-Ara sí a la capital?

Crec que no han sabut aprofitar la millora de condicions generals que s’han donat per impulsar Balaguer.  Estan aturats i sense saber que fer, com fer-ho ni cap on anar. Com he dit, no tenen projecte de ciutat


Segons sembla, la gestió de Vidal és nefasta segons les seves declaracions. I també és el que diu l'oposició...

Vaig dir que la gestió econòmica de l’ajuntament per part d’aquest govern ha estat nefasta. I ho vaig dir després d’estudiar, revisar i comparar les xifres reals del pressupost municipal executat els 6 mesos de l’any 2015 i tot l’any 2016.  Ja sé que és un adjectiu molt dur però el que ens indiquen els números comprovats i treballats no em permeten usar-ne cap altre.  En altres aspectes de gestió (no econòmica) diria que la gestió del govern tripartit és molt poc significativa.  Sembla que el lema sigui “anar fent i anar tirant” i “qui dia passa, any empeny”.   És difícil criticar si no es fa quasi res de nou.

“El govern de Catalunya ens diu que votarem.

Jo m’ho crec i estic segur que ho farem bé”  


Diuen vostès que els pressupostos aprovats són pitjors que les de l'anterior govern? Podria dir-nos perquè?

Perquè posen de manifest una manera de gastar sense aturador i amb excés i tornen a endeutar la ciutat, fent un nou crèdit, perquè no serveixen per fer créixer Balaguer en qualitat i possibilitats de vida. Hi ha molt poca inversió productiva o que generi aquest ànim per situar Balaguer en l’ excel.lència i amb capacitat de generar riquesa i llocs de treball.  

 Darrerament els plens són bastant intensos i crispats. L'oposició es planteja posar en marxa una moció de censura?

No ho veig així.  Per la nostra part no hi ha cap tipus de crispació.  I a més, els plens municipals tenen molt poc contingut. Són plens de tràmit i petites coses. Prou ens agradaria poder tenir un ple amb força contingut per poder contrastar el projecte de ciutat de cada força política.  Els plens més que crispats són molt avorrits i sense contingut. Per plantejar-se una moció de censura cal tenir els vots per guanyar-la. El pacte que es va fer el juny de 2015 per a evitar que el Pdecat continués governant la ciutat era un pacte en contra nostra,  més que un pacte en favor d’un projecte diferent de ciutat que s’ha demostrat no tenen.  Però en política els pactes en contra d’un tercer acostumen a ser més estables i costa molt que es reconegui haver-se equivocat en fer-los. 

En el cas que el grup del PDECAT la presentés, creu que prosperaria?

No és el cas.


A banda de la mala gestió que argumenta que es fa des de l'Ajuntament quines coses creu que ha fet bé el govern?

Per poder criticar o aplaudir una acció de govern hi ha d’haver acció de govern.  No podem aplaudir o criticar res si no es fa res.  Només han fet que acabar alguns dels projectes que ja estaven engegats, i no tots, per l’anterior govern.

“No es pot admetre que les joventuts del partit de l’alcalde embrutin espais públics"


Fa uns dies va sortir a la premsa que el PDeCAT sol·licita netejar les pintades de 'Estimem lo Segre', en què els autors són les JERC. Creu que a part de fer-les esborrar és necessari habilitar un espai per grafitis com algunes ciutats ja tenen?

Tot és plantejable però el que no es pot admetre és que les joventuts del partit de l’alcalde embrutin espais públics.  


El seu partit segueix pensant que la conversió en zona de vianants de la plaça del Mercadal és necessària tal com es plantejava inicialment?

Sí, però donant solució a la possibilitat d’habilitar aparcaments en la mateixa zona. (Pàrquing o similar)


Certament no sé que passarà el dia 1 d'Octubre... Vostè que va ser president de l'AMI, té àmplia experiència i coneixements sobre el nostre país, podria assegurar-nos que podrem votar amb garanties?

El govern de Catalunya ens diu que votarem. Jo m’ho crec i estic segur que ho farem bé.  El que donarà solidesa al referèndum serà la participació massiva dels ciutadans, que estic segur hi haurà.


A Balaguer apenes hi ha polítiques d'inclusió laboral per a persones amb algun tipus de discapacitat o en risc d'exclusió social. Que proposa el PDeCAT de Balaguer per aquests col·lectius de gent?

Si hi ha més oportunitats de feina per a tots els balaguerins, aquests col.lectius també se’n beneficiaran.  L’ajuntament no té capacitat executiva per fer aquest tipus de polítiques, però si per crear les condicions que permetin que hi hagi més oportunitats.


Creu que pot arribar a repetir com alcalde?

Això ho han de dir els ciutadans en les pròximes eleccions.


Així vostè no llença la tovallola...

No ho he fet mai i crec que Balaguer i la seva gent es mereixen que esmerci tot l’esforç per intentar convencer-los que el nostre projecte pot ser el millor per la ciutat.  Després ja decidiran ells. 

Aquest propòsit creu que és realista?

Com el de qualsevol ciutadà que vulgui servir a Balaguer des de l’Ajuntament.


Finalment diguin's que pensa fer si torna a ser alcalde de Balaguer i enviï un missatge esperançador a tots els ciutadans descontents amb l'actual govern o que volen transformar la ciutat d'una altra manera...

No hi ha secrets. Honradesa i treball, era, i és,  el nostre lema i el nostre compromís.

Segueixo creient en les capacitats dels ciutadans de Balaguer i les seves possibilitats, que són moltes.  Crec que amb un govern treballador i amb projecte seriós podem anar molt millor i sentir-nos encara més orgullosos de ser balaguerins. 

 

 

 

Jordi Ignasi Vidal i Giné és el primer alcalde d'Esquerra Republicana a Balaguer d'ideologia clarament independentista. Precisament ha estat el successor de Josep Maria Roigé, rival polític del grup del PDECAT el qual va estar a les portes de tornar a repetir com alcalde i que ara està a l'oposició ja que hi va haver un pacte de govern tripartit d'Esquerra amb el PSC i Ara Sí Balaguer.

 

L'alcalde és considerat per molts ciutadans com un polític amb carisma, responsable, tranquil i dialogant. A més presumeix que ha fet un canvi important de la situació econòmica de la capital de La Noguera. En la liquidació de 2016 s'ha aconseguit complir amb tots els indicadors econòmics.  Ha invertit via crèdit 1.400.000,00 € reduint simultàniament el deute en 675.000,00 €. No obstant, l'oposició del PDECAT diu que és al contrari.  Properament l'ex-alcalde de Balaguer també dirà la seva versió de com va la capital de La Noguera.

 

FITXA

Nascut a Balaguer l’any 1965
Casat i pare d’una filla i dos fills bessons
Enginyer Agrònom i Enginyer Tècnic Forestal, i especialitzat en temes mediambientals
Tècnic ambiental al Consell Comarcal de la Noguera
Activitat social
GEN (Grup d’Estudis Nacionalistes)
La Crida (Crida a la Solidaritat en defensa de la llengua la cultura i la nació catalanes)
Colla de Diables de Balaguer
Bloc d’Estudiants Independentistes
Plataforma per l’Autodeterminació
Associació Cultural Jaume d’Urgell
Cercle de Promoció Econòmica de Balaguer i Comarca
Congrés d’Enginyers en Llengua Catalana
Casal Pere III – Ateneu de Balaguer
Colla Gegantera de Balaguer
Associació de mares i pares d’alumnes Llar d’infants El Patufet
Balaguer Decideix
Associació de mares i pares d’alumnes Col·legi La Noguera (tresorer)
Consell Escolar Col·legi La Noguera
Assemblea Nacional Catalana

 

S'imaginava durant la seva joventut arribar a ser alcalde de Balaguer?
- No. De fet tot ha estat molt progressiu. Sempre m'havia interessat per la política municipal. Vaig començar donant suport a la candidatura d'ERC, després vaig anar de número 4 i posteriorment de número 2. Quan em van proposar encapçalar la llista va ser quan vaig començar a pensar que ho podria ser.

Abans va ser regidor i ara alcalde, quins canvis hi ha trobat?

- Bastants. Quan ets regidor t'interesses pels temes que consideres importants segons els teus propis punts de vista. Un cop ets alcalde te n'adones que no hi ha temes menors, i que en un ajuntament hi ha infinitat de possibilitats.


Quantes hores dedica a la ciutat?

- És una feina molt absorbent. No només hi ha la feina del dia a dia. També hi ha la de representació en actes d'associacions o premis. I encara hi ha tota la part d'atenció informal, quan la gent et demana o pregunta coses en qualsevol moment i per qualsevol mitjà.

Que és el que més li agrada de la seva professió com alcalde?

- Per a mi no és una professió, més que ser alcalde, faig d'alcalde. És un tema temporal, i això s'ha de tenir molt clar. El que més m'agrada és poder tirar endavant iniciatives que afavoreixen la ciutat i per tant els seus ciutadans i ciutadanes. Si ets una persona amb múltiples interessos culturals, urbanístics, socials... dóna moltes recompenses morals.

Quins potencials li veu ara mateix a la ciutat?

- En té diversos, alguns pels quals ens cal preparar millor com el turisme, i altres que cal que ens els creiem. El viver d'empresa i tots els serveis que se'n deriven i que s'estan implementant i la promoció comercial hi tindran molt a dir.

L'alcalde no descarta de moment fer una consulta ciutadana sobre la necessitat d'una plaça sense cotxes i per a vianants

Creu que aquests potencials els sabem aprofitar prou?

- No encara. Però la formació i les iniciatives que s'estan endegant acabaran donant els seus fruits.

Vostè governa amb tripartit... Us podeu entendre tants?

- Sí. Tenim diferències en temes concrets com el futur que volem pel nostre país, però totes tres formacions som progressistes i això fa que les coincidències en la gestió municipal siguin moltes. Des de reforçar i garantir els serveis públics, fins a fer polítiques socials i comunitàries, o fer promoció d'un model de ciutat inclusiu i basat en l'economia de la petita i mitjana empresa...

La situació econòmica de l'Ajuntament ha millorat des que governen...

- Sí, de forma molt clara. L'Ajuntament en pocs anys ha fet un canvi en la seva situació econòmica. En la liquidació de 2016 s'ha aconseguit complir amb tots els indicadors econòmics. A més, això ens ha permès invertir via crèdit 1.400.000,00 € reduint simultàniament el deute en 675.000,00 €.

foto de Esquerra Balaguer-ERC.

Aquestes són només algunes de les obres i equipaments que s'han millorat notablement desde l'entrada d'Esquerra per Balaguer i l'equip de govern que el conforma.

 

foto de Esquerra Balaguer-ERC.

 Esquerra que va presentar-se a les eleccions municipals amb el lema 'Ara és l'hora de les persones' presumeix de tenir un govern transparent i al servei de tots els ciutadans.

Tenen aparcat a hores d'ara la peatonalització de la plaça tal i com es plantejava inicialment... Què pensen fer?

- No és un tema només de què hi fem a la plaça Mercadal. Cal tenir en compte la mobilitat des dels carrers de la part alta de Balaguer i el tema dels aparcaments. És evident que la mida de Balaguer ens permetria una mobilitat molt més basada a anar als llocs a peu. Però també és cert que tot i així ens caldria facilitar l'aparcament a tota la gent que ve de fora de Balaguer. Hem començat per demanar un estudi actualitzat de les possibilitats de gestió dels aparcaments.

Creu que en un cas com aquests (fer la plaça de vianants) caldria fer un referèndum a la ciutadania o pensen prendre la decisió unilateralment?

- Les consultes són un tema que cal que ens hi comencem a acostumar, ja que la ciutadania cada cop vol participar més de les decisions. Però per a poder fer una consulta cal que les opcions siguin clares i les conseqüències de la decisió siguin diàfanes.

 


Pensen fer més polítiques d'inclusió laboral específiques per a persones amb algun tipus de discapacitat o en risc d'exclusió social?
- Aquest tipus de polítiques tenen un abast nacional, i per tant des de la Generalitat se n'impulsen línies per a aconseguir aquesta inclusió. Nosaltres el que fem és presentar-nos a totes aquestes subvencions per a poder ajudar a aquests col·lectius. Per altra banda, col·laborem amb entitats i fundacions que treballen específicament en aquests camps. Tenim convenis amb elles i cessió d'espais per a la seva tasca.

Els darrers pressupostos aprovats són millors que les de l'anterior govern?

- Evidentment jo he de dir que sí, però ho dic amb convenciment. Són uns pressupostos que intenten tocar molts dels temes que tenim pendents com a administració i com a ciutat. No només hi ha més diners per a obres, per la compra de material que ha de permetre que els serveis públics millorin, i per a associacions i clubs que fan tan activa vida social de Balaguer. També hi ha molts diners invertits portes endins en modernització per a millorar els serveis a la ciutadania. Crec que en global són uns pressupostos ambiciosos però possibilistes.


Que pensen fer per projectar Balaguer en l'àmbit nacional i internacional?

- La projecció de Balaguer s'ha de pensar molt bé i decidir quin és l'objectiu que es persegueix. Promoure la ciutat sense ser conscient d'aquest objectiu pot significar despeses excessives i sense retorn. Ens hem de donar a conèixer fent incidència en les nostres peculiaritats, no en coses que es poden trobar a moltes altres ciutats. En aquest sentit, la ubicació geogràfica, algunes festes úniques, el patrimoni diferenciador, o la força del Skyline ens han d'ajudar.Quina relació té amb els grups de l'oposició de l'Ajuntament?

- Bona, des de la discrepància en alguns àmbits, les relacions personals són correctes i les polítiques només depenen de la força de la discrepància en cada moment. És molt important la feina de l'oposició, jo hi he estat. En temes com la tramviarització, hem buscat l'acord amb tots els grups i ens hi hem reunit per parlar només d'aquest tema. També és cert que el dia a dia de la ciutat és molt absorbent i de vegades no deixa massa marge de temps per a l'oposició, però aquest temps s'ha de buscar i el buscaré.

foto de Esquerra Balaguer-ERC.

Esquerra Repúblicana va presentar-se  les passades eleccions municipals amb aquest equip de persones a la seva canditatura


Quines mesures està posant l'equip de govern per vetllar pel civisme a la ciutat?

- El civisme és una actitud individual de cada persona, i és molt difícil de canviar comportaments sense la voluntat d'aquestes persones. Nosaltres hem demanat i confiem aconseguir uns agents cívics per a poder gestionar el civisme no només des de la sanció. Ja que realment si només sancionéssim ens costaria molt agafar a totes les persones amb comportaments incívics in fraganti. S'estan fent molts expedients i acaben amb sancions, però hem de fer un pas més. Per exemple, és molt difícil en el cas de les femtes de gos poder enxampar l'acte incívic, de la persona no del gos, en el moment en què es produeix. Per tant, ens calen polítiques comunitàries de convivència, i creiem que els agents cívics i els educadors socials ens hi poden ajudar.

Estan servint aquestes mesures?

- Parcialment. En algunes coses més i en altres menys. Deixant a banda la problemàtica social i de salut que representa el "botellón". El que realment veu la ciutadania són les botelles trencades, la brutícia i les mixions incontrolades. Però aquest és un efecte col·lateral d'una problemàtica social que cal treballar. I com aquest n'hi ha més. Per tant, no se soluciona exclusivament amb repressió, sinó que cal conscienciació dels problemes. En aquest cas concret molta gent desconeix que els seus fills, néts o nebots són els que l'estan ocasionant.


La capital continua sent una ciutat dormitori (o això diuen)...

- No l'he considerada mai així. És cert que molta gent va a treballar a fora, i també que molta gent ve a treballar aquí. El fet que qui treballi fora mantingui el domicili a Balaguer diu molt de la dinàmica de la ciutat. Estem fent una enquesta empresa per empresa per saber l'estat real de l'economia. Evidentment de la nostra àrea d'influència, si algú treballa a l'Hostalnou i diu que treballa fora el que hi ha és un problema de percepció.

Creu que tenen motius els joves sense feina de la ciutat d'abandonar-la i quines polítiques pensa desenvolupar perquè optin per quedar-se?
- Nosaltres el que pretenem és que qui marxi sigui perquè vol, no perquè s'hi veu obligat. Per això volem promoure diversos camps econòmics que permetin als joves viure a Balaguer, si així ho desitgen. En aquest camp l'exitós curs de programació fet des del viver d'empreses amb la col·laboració d'una empresa californiana amb el CEO balaguerí n'és un exemple.

foto de Esquerra Balaguer-ERC.

A la foto, l'alcalde de Balaguer parlant amb el regidor de l'equip de govern, Joan Biscarri.

Li faria il·lusió poder ser diputat del Parlament en una Catalunya independent?

- Em faria molta il·lusió una Catalunya independent. El ser diputat no m'ho he plantejat. Ara tinc unes responsabilitats i crec que si vols desenvolupar-les correctament has de poder dedicar-hi el temps que cal.


Creu que el govern tripartit municipal està fet per repetir-lo com va passar a la Generalitat amb el govern d'esquerres?

- Cada procés electoral té les seves peculiaritats. Aquesta legislatura ha estat possible per l'aritmètica resultant de les darreres eleccions. Però, per les properes, el que decidirà la ciutadania és una incògnita. Caldrà veure quins partits es presenten i quins resultats es donen. Tot i que l'experiència de gestió amb diversos actors és molt positiva.


Culminarà la legislatura amb alguna sorpresa?

- Personalment no sóc partidari de fer cops d'efecte que moltes vegades no condueixen a res. Crec que hi haurà feina molt ben feta en molts i diversos camps. I aquesta serà la força amb la qual podrem presentar-nos a les eleccions vinents els que estem a govern.


El tinent d'alcalde, en Carlos Garcia deia en una entrevista en aquest mitjà que el govern vol fer un centre històric molt potent, semblant com el del sud de França. Vosté pensa el mateix?

- El model francès ens pot ser vàlid en alguns camps, però no comparteixo en absolut el model comercial francès. 
Centres de les ciutats sense vida i grans magatzems de tot a les afores. Jo crec que cal afavorir el comerç urbà, ja que és la petita i mitjana empresa la que deixa els beneficis allí on els ha produït.


Quin missatge esperançador enviaria als lectors de 'El Mercadal'?

- La confiança en el futur. Veníem d'un excés d'optimisme i vàrem passar a un excés de pessimisme. Confio que entre tots es pugui fer un futur més estable i sostenible.

Diumenge, 06 Agost 2017 12:44

L'home més optimista del món

A dia d’avui ser optimista no està de moda.  Vivim en un planeta on el terror, les males notícies s’anteposen a l’optimisme, la pau i les ‘good news’. Però a pesar que encara no està de moda , l’optimisme global és un fenòmen creixent que cada cop té més activistes i que ningú podrà aturar mai, ja que sempre hi hauran coses per millorar a la societat.

Actualment és més acceptat el pessimisme que l’optimisme. Però tard o d’hora aquest tarannà pessimista de la societat s’anirà canviant a mesura que vagin apareixent notícies que semblaran de ciència ficció , que no deixaran indiferent ningú. Aquestes notícies faran canviar notablement la mentalitat de la gent, i molts d’ells s’uniran a la cultura de l’esperança i del futurisme.

Això és el que està intentant amb èxit el professor José Luis Cordeiro, un reconegut científic internacional, expert en robòtica que col·labora amb la NASA i grans multinacionals ( entre elles Google, Facebook i Microsoft) i que també és el professor fundador de la Singularity University de Silicon Valley.

Cordeiro és el primer home de la èlit que ha declarat obertament en diferents mitjans de comunicació que ‘la mort de la mort’ està per arribar. Aquest senyor va fent conferències arreu del món per explicar que l’envelliment és una malaltia curable. Cordeiro creu que la ciencia pot arribar a convertir els éssers humans en ‘inmortals’. I de fet, ja s’han fet diversos debats a la televisió sobre aquest tema, entre ells el programa Hora Punta de TVE ,dirigit pel presentador Javier Cardenas, Cuarto Milenio presentat per Íker Jimenez o La Sexta Columna.

En les polèmiques declaracions d'aquest prestigiós ingenier mecànic es pronostica que la robòtica i l’intel·ligència artificial posarà punt i final a la majoria de llocs de treball i fixa la curació de totes les malalties al llindar del any 2045.

Aquesta visió esperançadora que aporta el professor José Luis Cordeiro és d’admirar i creiem que s’hauria de fer tot el posible per contagiar optimisme perquè segons el nostre punt de vista res és impossible i amb esperança i optimisme es sol recollir més fruits que amb el pessimisme. Nosaltres creiem que la visió de Cordeiro és l’encertada en una societat que es vol denominar ‘moderna’. Subscribim  tot el que diu i hi creiem plenament. Per nosaltres és l’home més optimista del món…

Pàgina 1 de 6

El temps a Balaguer

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre

@OFICIALCASTELLS

 Resultat d'imatges de TWITTER