EDICIÓ ESPECIAL COVID-19

DIRECTOR: JOSEP MARIA CASTELLS BENABARRE
EL PERIODISME OPTIMISTA DE CATALUNYA ®
Dimecres, 09 Octubre 2019 17:06

Un grup de científics descobreix mutacions del càncer en regions no explorades del genoma Destacats

Escrit per ACN
IDIBAPS IDIBAPS

Els estudis demostren l'afectació d'un gen que té un efecte en cascada en la progressió de la leucèmia limfàtica crònica

Un consorci internacional de científics ha descobert mutacions del càncer a les regions fosques del genoma, que encara no havien estat explorades per la seva complexitat. Dos estudis publicats a la revista Nature demostren que en la zona analitzada hi ha mutacions rellevants per comprendre el desenvolupament de diferents tipus de càncer, ja que el tipus de mutació determina l'evolució del tumor. L'anàlisi de regions fins ara inexplorades ha estat possible gràcies a una nova metodologia bioinformàtica i els resultats permetran ara desenvolupar nous marcadors pronòstic per a la classificació d'alguns tumors i obren vies per a noves teràpies específiques.

Concretament, l'anàlisi de més de 2.500 genomes tumorals ha revelat l'existència de dues mutacions diferents en la mateixa posició del genoma, una d'elles present en leucèmia limfàtica crònica i altres tumors, i l'altra present en més del 50% de casos del medul·loblastoma, un tipus de càncer del sistema nerviós.

A diferència de les mutacions que s'havien identificat fins ara, que afectaven gens que codifiquen proteïnes, les mutacions identificades en aquests treballs afecten un gen molt petit denominat U1-snRNA.

Els estudis demostren que el gen contribueix a la maduració de la major part dels gens expressats en la cèl·lula, de manera que aquestes mutacions tenen un efecte en cascada que afecta diferents mecanismes moleculars implicats en l'aparició i progressió del càncer.

"Hem aconseguit explicar per què en un subgrup de pacients la malaltia evoluciona ràpidament i requereix tractament, mentre que en altres pacients la leucèmia és indolent i no en requereix durant bastants anys", assenyala el doctor Elias Campo, director de l'IDIBAPS, director de Recerca de l'Hospital Clínic i catedràtic d'Anatomia Patològica de la Universitat de Barcelona.

Per a ell la investigació posa de manifest "la rellevància de fer públics i accessibles tots els estudis genòmics perquè la comunitat científica pugui reanalitzar-los a mesura que es desenvolupen noves eines d'anàlisi".

A més de Campo, han participat en els estudis Lincoln Stein, director d'Oncologia Adaptativa a l'Institut d'Investigació del Càncer d'Ontario; Michael Taylor, del Servei de Neurocirurgia Pediàtrica i Biologia del Desenvolupament i Cèl·lules Mare de l'Hospital for Sick Children de Toronto; ​​i Xose S. Puente, investigador de l'IUOPA i catedràtic de Bioquímica i Biologia Molecular de la Universitat d'Oviedo

Darrera modificació el Dimecres, 09 Octubre 2019 17:09

 

El temps a Balaguer

 

 

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre

@OFICIALCASTELLS

 Resultat d'imatges de TWITTER