EDICIÓ ESPECIAL COVID-19

DIRECTOR: JOSEP MARIA CASTELLS BENABARRE
EL PERIODISME OPTIMISTA DE CATALUNYA ®
Dimarts, 27 Agost 2019 15:47

El Govern acorda iniciar actuacions legals per reclamar a l'Estat els ingressos del 2019 pendents de transferir Destacats

Escrit per ACN Barcelona
Valorar aquest article
(0 vots)
Foto:Jordi Bataller Foto:Jordi Bataller El vicepresident i conseller d'Economia, Pere Aragonès, i el president de la Generalitat, Quim Torra, a la taula del Consell Executiu del 27 d'agost del 2019

L'executiu considera que el govern espanyol en funcions vulnera la llei en incomplir les seves obligacions financeres envers la Generalitat

La Generalitat ha acordat aquest dimarts iniciar accions legals contra el govern espanyol per l'impagament d'una part dels recursos del sistema de finançament que el ministeri d'Hisenda havia de transferir a la Generalitat aquest 2019. Aquest acord és el pas previ a la presentació d'un recurs contenciós-administratiu. El vicepresident i conseller d'Economia i Hisenda, Pere Aragonès, ja va avançar el 21 d'agost que el Govern prendria aquesta mesura avui, durant el primer Consell Executiu del nou curs polític. L'executiu de Quim Torra considera que el govern espanyol en funcions vulnera la llei en incomplir les seves obligacions financeres envers la Generalitat.

Tal com ha explicat la portaveu del Govern, Meritxell Budó, durant la roda de premsa d'aquest migdia, l'executiu considera que la Moncloa està incomplint les responsabilitats financeres envers la Generalitat que fixa la llei 22/2009, reguladora el sistema de finançament de les comunitats autònomes de règim comú i ciutats amb estatut d'autonomia. D'acord amb la llei, l’Administració General de l’Estat està "obligada" a fer efectius els lliuraments a compte (bestretes) perquè les comunitats puguin fer front a les seves obligacions legals, i aquests lliuraments s’han d’actualitzar en funció de l’evolució prevista de la recaptació. 

Malgrat que el projecte de Llei de Pressupostos Generals de l’Estat per al 2019 va ser rebutjat, el seu l’avantprojecte sí que va ser aprovat pel Consell de Ministres, raó per la qual es compleix el requisit establert a la llei 22/2009 perquè les bestretes es facin efectives. Tanmateix, a hores d’ara la bestreta del 2019 no ha estat actualitzada, el que comporta un "perjudici" per a la tresoreria de la Generalitat, segons insisteix l'executiu de Torra.

Els recursos retinguts s’eleven a 1.317 M€, que inclouen 874 M€ corresponents a l’actualització de la bestreta per la millor recaptació tributària de l’any 2019 i 443 M€ procedents d’un canvi normatiu en la gestió de l’IVA que Hisenda va introduir l’any 2017 i que va provocar una pèrdua per a les comunitats equivalent a la recaptació d’un mes. Aquest deute s’hauria d’haver retornat l’any 2019, amb la liquidació de l’IVA de l’exercici 2017.

A la roda de premsa, Budó ha criticat que el govern de l'Estat projecti els seus "problemes interns" a la resta d'administracions.

Llegir 1392 vegades

 

El temps a Balaguer

 

 

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre

@OFICIALCASTELLS

 Resultat d'imatges de TWITTER