EDICIÓ ESPECIAL COVID-19

DIRECTOR: JOSEP MARIA CASTELLS BENABARRE
EL PERIODISME OPTIMISTA DE CATALUNYA ®
Dimarts, 12 Novembre 2019 16:57

El PSOE estudia aprovar el proper 2020 un ingrés mínim vital de 600 euros per persona mentre que Unidas Podemos demana una renda bàsica d'entre 900 euros fins a 1.200 euros Destacats

Escrit per EL MERCADAL
Valorar aquest article
(0 vots)
Foto:Mariona Puig Foto:Mariona Puig

L'any 2020 el més probable és que amb el nou govern progressista totes les persones tinguin garantit un ingrés mínim vital de 600 euros fins a 1.200 euros. Aquesta proposta de caire social no és nova, sinó que ve de fa molt temps, concretament de l'any 2015.  Unidas Podemos promet als seus votants que defensarà el seu programa electoral i demanarà que Sánchez es comprometi a  posar en marxa un govern progressista que faci possible l'aplicació de noves mesures socials mai vistes en temps de democràcia. 

La renda bàsica (RB), tal com la defineix la Xarxa Renda Bàsica, és un ingrés pagat per l'estat a cada membre de ple dret de la societat o resident, àdhuc si no vol treballar de manera remunerada, sense prendre en consideració si és ric o pobre, altrament, independentment de quines puguin ser les altres possibles fonts de renda, i sense importar amb qui convisqui.

A nivell tècnic, existeixen visions molt diferents sobre com finançar una renda bàsica estable. Generalment, les propostes sobre el seu finançament se solen basar en l'establiment d'un determinat tipus impositiu sobre les rendes individuals. Existeixen, no obstant això, altres tipus de propostes que no prenen en compte l'IRPF. A part d'aquestes qüestions, hi ha altres aspectes tècnics molt importants que no tenen a veure amb el finançament de la proposta i que han estat estudiats i debatuts tant per defensors com per detractors de la RB. Així, per exemple, s'ha discutit sobre els efectes que la RB podria tenir (o no) sobre sobre la inflació; sobre si la RB suposa una amenaça per a l'estat de benestar o, per contra, una excel·lent via per a fer-lo més just i eficaç; sobre si es fomentaria el parasitisme o si, per contra, fomentaria l'autoocupació i l'acompliment de tasques no remunerades però beneficioses per a la societat; sobre els efectes que podria tenir de cara a l'emancipació de la dona; etc. Alguns d'aquests debats continuen oberts.

Llegir 1979 vegades Darrera modificació el Dimarts, 12 Novembre 2019 17:37

 

El temps a Balaguer

 

 

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre

@OFICIALCASTELLS

 Resultat d'imatges de TWITTER