Imprimir aquesta pàgina
Dijous, 05 Març 2020 18:06

Larrosa recorda que la gestió econòmica dels governs de la Paeria està fiscalitzada per la intervenció i organismes externs Destacats

Escrit per ACN Lleida
Valorar aquest article
(0 vots)
Foto: Salvador Miret Foto: Salvador Miret

Larrosa acusa el govern municipal de culpar el PSC per justificar la seva "incapacitat" a l'hora de gestionar la ciutat

El cap de l'Oposició a la Paeria, Fèlix Larrosa, ha carregat durament contra el govern municipal per intentar responsabilitzar l'anterior executiu del PSC del tancament del pressupost 2019 amb un resultat negatiu de -10,8 milions d'euros. Larrosa ha acusat l'actual govern d'intentar justificar així la seva "incapacitat" a l'hora de gestionar la ciutat i els recursos municipals "d'una forma adequada". El socialista ha remarcat que la gestió dels tots els governs està fiscalitzada per la intervenció i organismes externs i ha recordat que ERC, JxCat i Comú van gestionar durant sis mesos i mig el pressupost del 2019. "Si veien que no s'estaven complint les previsions d'ingressos, haurien d'haver actuat en conseqüència", ha sentenciat.

Fèlix Larrosa ha dit sentir-se "perseguit" i ha acusat el govern d'ERC, JxCat i Comú i el seu entorn de "voler-lo desprestigiar políticament" a partir de "faltes de respecte" i d'"acusacions" que denuncia estar rebent a través de les xarxes socials. L'exalcalde de Lleida ha lamentat el to de la roda de premsa d'aquest dimecres dels responsables municipals i ha afirmat que "el govern no accepta la crítica i persegueix a tothom que no combrega amb les seves idees".

Larrosa ha defensat la gestió del govern de l'Ajuntament de Lleida que va encapçalar i ha remarcat que "els governs municipals sempre ha estat sota el control de la intervenció i dels serveis tècnics i legals de l'Ajuntament". En aquest sentit, ha dit que "mai s'hagués pogut prendre cap decisió que anés en contra dels principis d'estabilitat pressupostària o de sostre de despesa", entre altres.

Lamenta que el govern culpi el PSC per justificar la seva "incapacitat" per gestionar la Paeria

Per Larrosa, al govern actual "la casa els va gran" i ha lamentat que "ataqui" el PSC i vulgui fer veure que "tots els mals venen de l'etapa anterior" per justificar-se davant la ciutadania de la seva "incapacitat a l'hora de gestionar la ciutat", de "gestionar els recursos d'una forma adequada" i de "no tenir un pla d'acció".

El cap de l'Oposició a la Paeria ha assenyalat que el "responsable de validar els comptes és el govern" i ha recordat que ERC, JxCAT i Comú van ser els encarregats de gestionar el pressupost durant els darrers sis mesos i mig del 2019. En aquest sentit, ha acusat el govern de no haver emprés les actuacions necessàries si ja preveia que no s'estava complint la previsió d'ingressos, ja sigui estimulant l'entrada d'ingressos o reduint despesa. A partir de les dades de què disposa, Larrosa s'ha mostrat convençut que la liquidació que hauria obtingut el PSC "no hauria estat la mateixa". "Si haguéssim pres decisions en el darrer quadrimestre de l'any, segurament, hauríem tornat a tancar l'exercici amb un romanent postiu", ha manifestat.

L'exalcalde critica que no s'hagi facilitat la liquidació 2019 a l'oposició

D'altra banda, l'exalcalde de Lleida ha criticat que no s'hagi facilitat a l'oposició l'expedient de la liquidació del pressupost de la Paeria 2019 que el govern municipal va presentar aquest dimecres a la premsa on es parla d'un resultat negatiu de -10,8 milions d'euros en el tancament de l'exercici passat. Larrosa ha dit que, tot i que l'actual govern pugui utilitzar uns altres criteris comptables, les dades no li acaben de quadrar, després d'anys obtenint liquidacions en positiu, i si es tenen en compte els informes sobre l'estat d'execució dels pressupostos del 2019.

Així, ha explicat que al juny, s'havien executat un 41% de les despeses pressupostades, mentre en el cas dels ingressos la xifra era del 51%. Per això, ha negat les acusacions de la regidora d'Hisenda, Montse Pifarré, que en arribar a la Paeria el 15 de juny va acusar el PSC d'haver gastat un 70% de tot el pressupost del 2019. Pel que fa al setembre, l'estat d'execució del pressupost se situava al 68,7% en el cas de les despeses, i del 57,6% pel que fa als ingressos, segons el cap de l'Oposició.

Pel que fa al canvi de criteri comptable, Larrosa ha destacat que la liquidació no incorpora els romanents de Turisme de Lleida ni de l'IMO, que xifra en uns 900.000 euros. "No els inclouen per fer veure que el forat és més gran", ha exposat. A la vegada, ha demanat poder conèixer a quant ascendeixen els saldos de dubtós cobrament i si s'ha adoptat algun criteri més "lax" a l'hora de reclamar-los.

Fèlix Larrosa també ha demanat veure les factures sense partida pressupostària pendents de pagament per valor de 2,3 milions i ha assegurat que, des de l'arribada a la Paeria, el govern "no va posar ni un metre quadrat públic a la venda" per generar ingressos per aquesta via. Altrament, s'ha referit als 500.000 euros que la Paeria va destinar a l'Aeroport de Lleida-Alguaire, a l'increment en sous de l'entorn de 368.000 euros anual, quantitats que tampoc constaven al pressupost, segons Larrosa.

Larrosa qüestiona el deute de 175 MEUR quan s'havien previst 15 MEUR per amortitzar-lo

Larrosa ha acusat Pueyo de "barrejar liquidació del pressupost i deute" i, en aquest sentit, ha qüestionat els 175 milions d'euros en què el govern fixa el deute municipal al tancament de l'exercici del 2019, . El cap de l'Oposició considera que hauria de ser menor tenint en compte que s'havien previst més de 15 milions d'euros per amortitzar-lo, entre Paeria i EMU. "Què han fet amb aquests diners destinats a amortitzar deute", s'ha preguntat.

Altrament, ha recordat que "la Generalitat deu a la Paeria 11 milions d'euros pel parc científic" i ha emplaçat l'alcalde a explicar si l'actual govern els ha reclamat. També ha recordat que l'EMU té uns drets urbanístics per valor de 21 milions d'euros per les urbanitzacions que l'empresa ha anticipat i ha demanat saber què ha fet el govern per recuperar-los. El cap de l'oposició també ha assenyalat que l'actual govern "ha renunciat a subvencions ja concedides" com la de la Diputació de Lleida i ha lamentat que no en sol·licités altres com ara les del Pla Únic d'Obres i Serveis de Catalunya (PUOSC).

Finalment, Fèlix Larrosa ha reiterat que el PSC seguirà duent a terme una tasca de fiscalització al govern municipal i ha reiterat la voluntat d'acord i de mà estesa cap al l'equip de govern per tirar endavant projectes en benefici del conjunt de la ciutat.

Llegir 1380 vegades Darrera modificació el Dijous, 05 Març 2020 18:13