EDICIÓ ESPECIAL COVID-19

DIRECTOR: JOSEP MARIA CASTELLS BENABARRE
EL PERIODISME OPTIMISTA DE CATALUNYA ®
Dimecres, 25 Juny 2014 13:31

Jordi Plens:"Errar és sa si se n’aprèn"

Escrit per

 Nascut a Granollers el 1974, viu a Lleida. És una persona  activa i extrovertida.

 És un dels més prestigiosos oradors del món ,amb i amb una empenta sensacional a nivell professional en el sector de la emprenedoria social.

 Des de 1994 és funcionari de la Generalitat, i gran part de temps lliure l'ocupa com a formador, impartint seminaris de motivació, lideratge, gestió de projectes. Ha estat president de JCI Lleida. Al Congres Mundial de l’entitat celebrat a Hammameth (Tunissia) va ser distingit amb el premi al millor orador mundial del concurs de debat.

 

 

Com recorda la seva època universitària?
Vaig gaudir molt poc de la universitat, ja que per motius personals vaig haver d’intentar compaginar treball i estudis, cosa que tal com estava estructurat el calendari universitari, feia impossible poder fer ambdues coses.
Va ser un fracàs. Però, aquest fracàs em va servir per carregar-me d’energia, per motivar-me a buscar altres formes d’aprenentatge, malgrat tot, fossin fora de l’àmbit universitari. Volia aprendre fos com fos i em vaig tornar, en aquest sentit, una persona inquieta en saber.
Més tard, però, vaig tornar a iniciar els meus estudis, aquest cop a distància.

Quina funció té la JCI?
La Jove Cambra Internacional és una organització sense ànim de lucre formada per uns 200.00 joves emprenedors i voluntaris presents en més de 120 països i d'entre 18 i 40 anys.
Definiria la JCI com un món d'oportunitats on joves d'arreu del món desenvolupen diferents projectes per potenciar les habilitats directives, l'assumpció de responsabilitats, el compromís social i l'esperit emprenedor dels membres de l'entitat.
És a dir, ens basem en l’aprenentatge actiu. “Learning by doing” Els joves que formen part de la JCI aprenen a potenciar les seves habilitats directives, l’assumpció de responsabilitats, el compromís social i l’esperit emprenedor, tot i realitzar activitats dirigides a la societat. Programes empresarials, educatius, solidaris…

Expliqui’ns els orígens de la Jove Cambra Internacional
Seria llarg d’explicar, però, per resumir-ho diria que els orígens provenen d’un grup de joves inquiets pel futur de la seva ciutat, els quals inicien una sèrie d’accions per ajudar la societat nord-americana (St. Louis - Missouri) a superar la crisi que vivia.
Això succeïa l’any 1915, l’any vinent farà 100 anys de l’aparició d’aquest moviment “junior” liderat per en Henry Gissembler.
Un cop acabada la  Guerra Mundial, Giessembler va posar-se en contacte amb homes de negocis d'altres ciutats dels Estats Units i, en molt poc temps, 29 clubs de diferents ciutats es van associar per fundar la Jove Cambra de Comerç dels Estats Units.
L’associació a poc a poc es va estenent fins a arribar a Europa (Anglaterra) l’any 1928 i a Catalunya el 1963 de mans d’en Carles Ferrer Salat i fou 2 anys després, el 1965 que es funda a Barcelona la primera Jove Cambra Internacional.
L’any 1954 la JCI s’associa oficialment amb Nacions Unides la qual en reconeixement al treball que ha realitzat la Jove Cambra li concedeix l’honor de poder incloure el logotip de la ONU al de la JCI.
Finalment l’any 2011 la JCI entra a formar part com a membre vitalici del Consell Consultiu de l'ONU.

 

"Crec fermament en la forma d’aprenentatge

que proposa la JCI, de la mateixa

manera que defenso de forma incansable

les RSC en les empreses"


Creu que s’hauria de fer una nova llei per emprenedors per crear empreses innovadores?
Personalment crec que l’actual llei és una declaració d’intencions fetes amb la boca petita i no soluciona ni aporta cap novetat important. És poc eficaç i està plena de condicionants .
Els polítics s’omplen la boca parlant d’emprenedoria i fan d’aquesta actitud emprenedora solució estrella per a sortir de la crisi.
El problema és que confonen emprenedor amb autònom, i així queda reflectit en la darrera llei estatal quan parla d’autoempleo. Com diuen a les espanyes: “pan para hoy y hambre para mañana
S’ha de crear el clima necessari per tal que l’emprenedor (jove o no tant jove) no només creï noves formes de negoci, sinó, que pugui generar llocs de treball.
És bàsic fomentar l’emprenedoria dins el món de la investigació, dins l’administració, dins l'empresa, dins la societat, i per poder fer-ho cal que el govern, que és qui promou les lleis, toqui de peus a terra i conegui de primera mà l’opinió de l’emprenedor, que escolti les seves necessitats. Fer participar els emprenedors també en la política.

Perquè a Espanya és més difícil crear una empresa que en alguns països africans?
Per una banda és simplement per culpa de la burocràcia. Tenim una manca greu d’agilitat dins l’administració i una duplicitat (i triplicitat) de gestions.
L’altre obstacle amb el qual els emprenedors es topen és l’econòmic. L’accés al crèdit és escàs i a uns interessos elevats, per molt que les entitats financeres ens bombardegin amb publicitats d’ajuda a l’emprenedor. La lletra petita que no surt en els anuncis de la tele els delata.

D'ençà que el país està en crisis econòmica hi ha més gent que necessita la seva assessoria?
Si parlem com a JCI, la filosofia basada en un aprenentatge continuat i amb un benefici social, fa que molts joves inquiets i compromesos amb el seu entorn vulguin aportar el seu granet de sorra, tenint en compte el benefici personal a base d’experiència i preparació que això suposa.
Dins d’Inpreneur, empresa amb la qual col·laboro de forma voluntària, sí que es nota i força la demanda d’idees per tal de millorar tant personalment com dins de petites empreses, associacions i multinacionals.
Nosaltres modestament, intentem donar l’empenta necessària per tal que emprenguin, ja sigui empresarialment o socialment. Els expliquem que no és fàcil, els fem sortir de la seva zona de confort i que s’atreveixin a lluitar pel seu somni individual o com a equip.

Li veu futur d’aquí 10 anys a la JCI?
Crec fermament en la forma d’aprenentatge que proposa la JCI, de la mateixa manera que defenso de forma incansable les RSC en les empreses.
Obtenir un benefici propi, en el cas de la JCI un benefici d’aprenentatge, i revertir-lo a la societat, és un model que no només en fa créixer com a persones o empresa, sinó, que millora la nostra ciutat, el nostre país.
Ara falta que la gent la conegui, que hi cregui i que els qui la formen demostrin tot el potencial que té aquesta entitat quasi centenària.
Per tant, només puc esperar que la JCI vagi creixent i arrelant-se en el teixit social i empresarial de Catalunya i per descomptat de tot el món.

 En una hipotètica Catalunya independent això afectaria o beneficiaria la Jove Cambra Internacional?
No ens afectaria en res. Nosaltres estem reconeguts internacionalment com a Catalunya des de l’any 1995, no com a Espanya. De fet, la JCI d’Espanya, fundadora de la qual va ser JCI Barcelona, actualment no existeix, i ha estat la JCI Catalunya qui ha intentat liderar un grup de persones per tal de recuperar-la. Crec que el fet que existíssim ambdues entitats, ens refermaria molt més com a Catalans.
L’any 2011 essent el President Nacional de la JCI Catalunya, vaig arribar a l’acord amb la JCI durant el Congrés Mundial celebrat a Brussel•les, que si algun dia Espanya tornés a formar part de la JCI, Catalunya mai perdria el seu lloc dins l’Assemblea General i seria sempre independent, com a organització, d’Espanya.

Creu que el model dels bussiness angels seria aplicable a Catalunya en un futur?
Aquest model ja existeix tot i que és poc reconegut. La JCI treballa conjuntament amb Business Angels per tal de donar oportunitats als joves que creen la seva pròpia empresa.
Tota ajuda és benvinguda, fins i tot la JCI amb aquesta recerca de solucions per als nous empresaris, té una línia de microcrèdit d’1 milió d’euros amb CaixaBank.

Té algun missatge esperançador per als nostres lectors emprenedors?
Esperança és confiança. I no hi ha esperança més gran que creure en un mateix, en els seus ideals, en les seves idees, en el seu projecte, en les seves possibilitats i habilitats. Ser inconformista, buscar solucions on altres veuen problemes, buscar el canvi, adaptar-se i aprendre dels errors. Errar és sa si se n’aprèn.
Cal que busquin dins seu aquelles habilitats que posseeixen, que les desenvolupin i que no tinguin por. La por és una porta que ens tanca dins d’un espai immòbil, sense creació, motivació.
Si tenen un somni, una idea, que lluitin per aquesta, que no defalleixin, que busquin ajuda, que s’uneixin, que es formin per trobar les eines necessàries per tirar endavant el seu projecte.
Hem de reivindicar el nostre potencial com a joves. Valors com la integritat, l’esforç, l’empenta, la companyonia, la solidaritat, etc…, han de ser el nostre “modus operandi” i la nostra fe en el nostre projecte hi ha de ser la pila alcalina que ens mogui cap a la consecució de l’èxit.

 

ENTREVISTA EXCLUSIVA PER ELMERCADAL.CAT

 

JOAN ZAMORA/JOSEP MARIA CASTELLS

Llegir 5549 vegades
Josep Maria Castells

Tinc 30 anys. Lleidatà d'arrels balaguerines. Sóc persona de solucions, urbanita, entusiasta i amb ambició. La meva passió és el periodisme, la sociologia, la filosofia i les ciències polítiques. Sóc emprenedor i activista sociocultural. M'interessaria poder participar en esdeveniments i mitjans de comunicació.

M'agrada la informàtica, el màrqueting, la política, el personal branding, les relacions públiques i les empreses. Els meus hobbies són tenir cura meves amistats, la ràdio, els restaurants, les tecnologies i la moda.

✅Tinc aspiracions en la meva vida i els meus valors o aptituds principals en el treball són la persistència després de l'objectiu, la capacitat d'automotivar, l'empatia, el treball en equip, entusiasme, creativitat i el #optimisme

✅El meu lema a la vida és OPTIMISME. Sí, sóc optimista. No sembla útil ser qualsevol altra cosa.
Tinc una actitud positiva davant la vida que m'omple de valor al meu i als altres.

✅Compto amb el títol de "Digital Màrqueting i Community Manager". Em considero una persona creativa, sincera, sana, esportista, persistent, ambiciosa, empàtica, perfeccionista i filantròpica.

✅He participat en "Espejo Público" d'Antena3, a Onda Cero a "Nits de ràdio", a la taula rodona de «Els mitjans locals en l'era global» l'any 2016 a Lleida. Finalista VII edició de Premis Lleidatans de la Jove Cambra Internacional.
M'agradaria poder treballar en empreses audiovisuals i de periodisme com ara CCMA, Onda Cero, Grup Godó, CADENA SER, Grup Flaix, RTVE, Atresmedia, Mediaset, Grup Prisa i altres companyies d'humor, com El Terrat i Minoria Absoluta.

✅Em sento molt identificat amb multinacionals com Mediamarkt, Google, Facebook, Samsung, IBM, Amazon i Microsoft.

He estat vinculat en política però m'he adonat que el millor és la diversitat. És a dir: sé recollir la part bona de cada ideologia. He col·laborat amb entitats locals i ONG.

✅Las persones que més admiro són Bill Gates, Andreu Buenafuente, Pedro Sánchez, Sandra Golpe, Matías Prats, Marta Flich, Susanna Griso, Xavi Gabriel, Andreu Buenafuente, Sergi Domene, Marta López, Leo Garriga, Elon Musk i José Luis Cordeiro.
He publicat més de 500 articles en premsa de paper. Tinc 4 recomanacions professionals.


No ho dubti i contacti amb mi via MD o @oficialcastells des de Facebook, Twitter i Instagram. Acredito 4 recomanacions de professionals al meu perfil.
?WhatsApp de treball ➡️ 657.675.525
Estic actiu a Facebook, Twitter, Instagram i WhatsApp.

M' ajudes a fer realitat els meus somnis
Segueix-me @oficialcastells o contacta amb mi ara mateix!

www.elmercadal.cat

 

El temps a Balaguer

 

 

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre

@OFICIALCASTELLS

 Resultat d'imatges de TWITTER