EDICIÓ ESPECIAL COVID-19

DIRECTOR: JOSEP MARIA CASTELLS BENABARRE
EL PERIODISME OPTIMISTA DE CATALUNYA ®
Dimecres, 30 Juliol 2014 12:34

Sans:"La prevenció de robatoris a l’interior de domicilis és un dels principals objectius de l’ABP de la Noguera"

Escrit per

Quan es va crear la comissaria dels Mossos d’Esquadra de Balaguer?

La comissaria de la Policia de la Generalitat–Mossos d’Esquadra a Balaguer fou inaugurada el 6 de Novembre de 1999, pel llavors conseller de Governació de la Generalitat de Catalunya, Sr. Xavier Pomés.

Balaguer és una ciutat segura?

Si, Balaguer és una ciutat segura.A Balaguer hi treballen dos cossos policials, els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana de Balaguer. Cadascun amb les seves competències però amb l’objectiu comú de donar un servei de qualitat al ciutadà.

La col·laboració i cooperació continuada entre ambdós cossos està permetent donar un servei de proximitat a la ciutadania i això comporta que hi hagi una bona percepció de seguretat.

Des de que vostè és cap de la comissaria de Balaguer ens podria dir de quin tant per cent ha baixat la delinqüència a la comarca?

Vaig fer-me càrrec de l’Àrea Bàsica Policial de la Noguera al gener de l’any 2010. Al llarg d’aquests anys no s’han donat variacions importants quant a fets delictius. Més que parlar de tants per cent, crec que és més adient parlar de tendències i en el casde la comarca Noguera dir que els fets delictius tendeixen a la baixa.

Quantes detencions es van fer arran del intervenció policial després de detectar la plantació il·legal de cànnabis a la ciutat?

Entenc que s’està referint al tancament d’una associació cannàbica a la ciutat, que  es va fer durant una actuació policial el passat 20 de novembre.Arran d’una investigació oberta per la Unitat d’Investigació de la Noguera, es va detenir el president de l’associació cannàbica BULLDOG, i es va precintar el local. Posteriorment des del jutjat s’ha confirmat el precintament definitiu del local.

Han disminuït els accidents de trànsit a Balaguer?

Les competències en matèria de trànsit són de la Guàrdia Urbana de Balaguer, per tant no disposo de dades sobre el nombre d’accidents de trànsit a la ciutat de Balaguer.

Ha augmentat el nombre de delictes telemàtics?

Durant l’any 2013 es va produir un increment significatiu de les denúncies per delictes d’estafa, sobretot els relacionats amb les noves tecnologies. Bàsicament ens trobem amb dues modalitats d’estafa. Les que afecten a les compres per Internet i les que utilitzen l’anomenat “doblatge de targetes” o bé els moviments fraudulents en comptes corrents per Internet.

Per lluitar contra aquest increment des del Cos de Mossos d’Esquadra s’han engegat diferents accions informatives adreçades a la prevenció d’aquestes estafes.

Periòdicament es fan xerrades informatives a Ràdio Balaguer i també es difonen consells de seguretat a través de diferents mitjans escrits de com evitar ser víctima d’aquests tipus d’estafes.

 

"Balaguer és una ciutat segura"

 

 

 

Creu que a escala de Balaguer i comarca fan falta més Mossos d’Esquadra?

La comarca de la Noguera és en extensió la més gran de Catalunya. Hi ha una gran dispersió d’habitants en poblacions petites i amb distàncies considerables entre elles. Això suposa que en ocasions els desplaçaments de les patrulles poden ser llargs i el temps de resposta no sigui l’òptim.

Dit això, la ràtio de policia per habitants a la comarca de la Noguera és la correcta. El servei que es dóna al ciutadà és bo, encara que som conscients que sempre espossible millorar.

 

En els últims anys ha baixat el nombre de casos de bullying a La Noguera?

Si, s’han donat pocs casos de bullying a la comarca i tots els casos que hem conegut s’han tractat amb molta cura però de manera molt contundent.

Per tal de prevenir aquest tipus d’assetjament, des de fa temps per part del Grup deRelacions amb la Comunitat dels mossos de Balaguer, s’està fent una tasca pedagògica de manera continuada en escoles i instituts. Es realitza als alumnes, pertal de que sàpiguen reaccionar si són víctimes d’algun d’aquests casos, i alprofessorat, perquè puguin identificar si algun dels seus alumnes pot estar sentvíctima.

Ara amb la crisi econòmica han augmentat els robatoris als domicilis dels balaguerins?

La prevenció de robatoris a l’interior de domicilis és un dels principals objectius de l’ABP de la Noguera per aquest any 2014 i ho és especialment a la ciutat de Balaguer. És cert que durant el primer semestre de l’any 2013 hi va haver un increment d’aquests robatoris a la zona de l’eixample de Balaguer. Tan bon punt es

va notar aquest increment es va dissenyar un dispositiu policial conjunt entre els Mossos i la Guàrdia Urbana que encara s’està duent a terme. La valoració del dispositiu és força positiva, si tenim en compte la reducció espectacular d’aquests robatoris durant aquest any.

Si alguna vegada per mala sort algun dels nostres lectors l’atraquen pel carrer a punta de navalla com ha de reaccionar davant aquesta amenaça? Que és el que no s’aconsellaria?

Cal evitar l’enfrontament amb el delinqüent, mantenir la calma i donar-li el que demana, ja que no sabem com poden reaccionar davant de la negativa.

És important recordar la seva descripció física i la manera com va vestit. També la direcció de fugida i, en cas de marxar amb algun vehicle, intentar anotar la matrícula.Trucar al 112 de manera immediata i facilitar a la patrulla que arribi al lloc la màxima informació del fet. És molt important no dilatar l’avís a la policia donat que aquesta immediatesa pot facilitar la localització de l’autor del robatori.

Quins convenis té actualment la comissaria dels Mossos d’Esquadra amb l’Ajuntament de Balaguer?

Entre el cos de Mossos d’Esquadra i l’ajuntament de Balaguer es va signar el “Conveni de Coordinació i Col·laboració en Matèria de Seguretat Pública i Policia entre el Departament d’Interior i l’Ajuntament de Balaguer”.

D’altra banda existeixen alguns protocols entre ambdós cossos policials que regulen alguns aspectes operatius relacionats amb la Llei 1/92 de Protecció de la Seguretat Ciutadana, trànsit i tramesa d’informació.

Quin consell li donaria al jovent de la demarcació de la Noguera que estigui interessat a formar part del cos dels Mossos d’Esquadra de la Generalitat?

En primer lloc li diria que es prepari molt bé. La nostra feina requereix tenir molts coneixements i cada cop les exigències vers el servei que donem són més grans.També ha de tenir clar que per exercir de policia ha de tenir vocació de servidor públic.

Finalment, que se sentí orgullós de pertànyer al cos de Mossos d’Esquadra i de poder treballar per donar un bon servei al poble català.

 

JOSEP MARIA CASTELLS

 

ENTREVISTA EXCLUSIVA PER ELMERCADAL.CAT

Llegir 5590 vegades
Josep Maria Castells

Tinc 30 anys. Lleidatà d'arrels balaguerines. Sóc persona de solucions, urbanita, entusiasta i amb ambició. La meva passió és el periodisme, la sociologia, la filosofia i les ciències polítiques. Sóc emprenedor i activista sociocultural. M'interessaria poder participar en esdeveniments i mitjans de comunicació.

M'agrada la informàtica, el màrqueting, la política, el personal branding, les relacions públiques i les empreses. Els meus hobbies són tenir cura meves amistats, la ràdio, els restaurants, les tecnologies i la moda.

✅Tinc aspiracions en la meva vida i els meus valors o aptituds principals en el treball són la persistència després de l'objectiu, la capacitat d'automotivar, l'empatia, el treball en equip, entusiasme, creativitat i el #optimisme

✅El meu lema a la vida és OPTIMISME. Sí, sóc optimista. No sembla útil ser qualsevol altra cosa.
Tinc una actitud positiva davant la vida que m'omple de valor al meu i als altres.

✅Compto amb el títol de "Digital Màrqueting i Community Manager". Em considero una persona creativa, sincera, sana, esportista, persistent, ambiciosa, empàtica, perfeccionista i filantròpica.

✅He participat en "Espejo Público" d'Antena3, a Onda Cero a "Nits de ràdio", a la taula rodona de «Els mitjans locals en l'era global» l'any 2016 a Lleida. Finalista VII edició de Premis Lleidatans de la Jove Cambra Internacional.
M'agradaria poder treballar en empreses audiovisuals i de periodisme com ara CCMA, Onda Cero, Grup Godó, CADENA SER, Grup Flaix, RTVE, Atresmedia, Mediaset, Grup Prisa i altres companyies d'humor, com El Terrat i Minoria Absoluta.

✅Em sento molt identificat amb multinacionals com Mediamarkt, Google, Facebook, Samsung, IBM, Amazon i Microsoft.

He estat vinculat en política però m'he adonat que el millor és la diversitat. És a dir: sé recollir la part bona de cada ideologia. He col·laborat amb entitats locals i ONG.

✅Las persones que més admiro són Bill Gates, Andreu Buenafuente, Pedro Sánchez, Sandra Golpe, Matías Prats, Marta Flich, Susanna Griso, Xavi Gabriel, Andreu Buenafuente, Sergi Domene, Marta López, Leo Garriga, Elon Musk i José Luis Cordeiro.
He publicat més de 500 articles en premsa de paper. Tinc 4 recomanacions professionals.


No ho dubti i contacti amb mi via MD o @oficialcastells des de Facebook, Twitter i Instagram. Acredito 4 recomanacions de professionals al meu perfil.
?WhatsApp de treball ➡️ 657.675.525
Estic actiu a Facebook, Twitter, Instagram i WhatsApp.

M' ajudes a fer realitat els meus somnis
Segueix-me @oficialcastells o contacta amb mi ara mateix!

www.elmercadal.cat

 

El temps a Balaguer

 

 

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre

@OFICIALCASTELLS

 Resultat d'imatges de TWITTER