EDICIÓ ESPECIAL COVID-19

DIRECTOR: JOSEP MARIA CASTELLS BENABARRE
EL PERIODISME OPTIMISTA DE CATALUNYA ®
Dissabte, 20 Febrer 2016 20:36

Jaume Celma Merola: "Estic seguint d’aprop a Stephen Porges i la seva Teoria Polivagal”

Escrit per

En Jaume Celma és, actualment, Co-director del Centre Clínic de Psiquiatria i Psicologia Mèdica i Coordinador del Servei de prelaboral de Salud Mental del Centre Assistencial de Sant Joan de Deu d’ Almacelles amb una trajectòria professional de més de 17 anys d’experiència.

Va despertar el seu interès en l’àmbit de les neurociències cap a l’any 2002 i des de llavors ha estat vinculat en diferents especialitats de la Psicologia aplicant els seus coneixements en neurociències en l’àmbit de la discapacitat intel·lectual, addiccions i resta de trastorns de la Salut Mental, treballant en la majoria de recursos assistencials de la xarxa tant en l’àmbit públic com privat.

És Màster Universitari en Psicologia Clínica en Hospitals Generals, en Recerca Clínica en Medicina i en Neuropsicologia Clínica.

Es troba finalitzant la seva Tesi doctoral en l’àrea de neurociències en la Universitat de Granada.

És personal investigador adscrit en l’ Institut de Recerca Biomèdica I.R.B (www.irblleida.cat) projecte Càtedra Novartis àrea Neurociències.

Secretari de la Junta de govern de la Delegació Territorial del Col.legi Oficial de Psicologia de Catalunya des del 2011.

La seva activitat investigadora s’ha centrat en la línea de les addiccions i el córtex prefrontal. És, Editor de tres llibres: Neuropsicologia de la Impulsivitat: Actualizacions, La Impulsivitat: Aplicacions Clíniques i Bases teòriques i Clínica del Comportament Impulsiu. 

Autor i coautor de múltiples articles que versen en la mateixa línea i organitzador de diferents Simposiums sobre la conducta impulsiva entre altres comunicacions.

 

Com recordes la teva època a la universitat?

Amb molta nostàlgia. Van ser anys de formació acadèmica i personal, sobretot personal. La riquesa d’experiències contrastaven amb arquetips de la teva pròpia personalitat que et guiaven a l’hora d’interpretar la realitat i corregien creences, de vegades, errònies.

Quins referents de la història de la psicologia i psiquiatria són els seus referents?

Se’ns dubte els cognitivistes Vygotsky, Piaget i Wundt a més del conductista Skinner. Però, sempre m’ha fascinat el mon de la neurofisiologia i en el moment actual estic seguint d’aprop a Stephen Porges i la seva “Teoria Polivagal” i Paul Swingle considerat el pare de la psiconeurofisiologia, als quals vaig tenir el plaer de conèixer un cop a Madrid en el primer Congres de neuroteràpies que es va fer a España, tots dos personalitats dintre d’aquesta disciplina.

Qui conforma el seu equip de treball?

En el nostre Centre Clínic treballem actualment 4 professionals; dos psiquiatres, un neuròleg i jo mateix.

Per quins motius et vas voler dedicar a aquesta professió?

Sempre he tingut una vessant social,des de petit. Constantment he buscat el contacte social característica que ens defineix com a essers humans. M’entusiasma el poder ajudar als altres, trobar alternatives a la seva manera de pensar , a les seves cognicions i conductes per poder ajudar a millorar la qualitat de vida de les persones a nivell clínic. Ara recentment, amb la tècnica Neurofeedback.

Quina és la filosofia de Centre Clínic de Psicologia? I els seus orígens?

El Centre Clínic de Psiquiatria i Psicologia Mèdica va neixer al 1965 de la mà del Dr.D.Manuel Celma Cínca. És un centre ambulatori de Serveis de Salut Mental que compta, ara mateix, amb mig segle d'experiència i està dirigit pel Dr.Celma Jr i un servidor.

Acompanyem als nostres clients i als seus familiars a millorar la seva salut mental abordant tots els problemes psicològics i psiquiàtrics amb un enfocament multidisciplinari oferint diagnòstic i tractament integral, teràpia farmacològica, psicoteràpia i noves tècniques de neurorehabilitació cognitiva. Realitzem estudis exhaustius de la personalitat, neuropsicològics i neurofisiològics.

Ajudem als nostres clients a desenvolupar el seu cervell amb teràpies innovadores catalogades dins de les neurociències i neuroteràpies com poden ser la neurorehabilitació cognitiva amb la plataforma de tractament Neuropersonal Trainner i / o les avançades neuroterapias com és el Neurofeedback EEG.

Anomeni els diferents tractaments que realitzen en el seu centre.

Tant en adults com en infants/adolescents realitzem teràpia cognitiu-conductual, teràpia psicofarmacològica, teràpia psicoanalítica, rehabilitació neuropsicològica i la recent tècnica NO INVASIVA i prometedora Neurofeedback.

Vosaltres sou pioners en l’ús del neurofeedback a Lleida…

Sí. Un cop va arribar a les meves mans he de dir, de manera fortuïta, un dossier que parlava d’una tècnica assistida electroencefalogràfica amb 30 anys d’experiència que es venia practicant als EUA. Investigant, vam observar que ja feia anys que es practicava a Europa particularment i amb èxit a Noruega, Holanda i Alemanya estant dins dels seus sistemes nacionals de salut. El Dr. Carlos H.Gómez Biel (Psiquiatre) i jo ens vam formar en la tècnica i des de fa més d’un any la estem practicant i oferint a Lleida.

Quins resultats està tenint l’ús de neurofeedback en pacients del seu centre? En quines patologies té més bona resposta?

Curiosament, depèn força de la pròpia persona. Com ja he publicat en anteriors articles existeix un 80% d’efectivitat de la tècnica així com en la majoria de tractaments farmacològics que es donen per la mateixa patologia. Actualment, on s’ha demostrat la seva eficàcia és en el TDAH, Epil·lepsia, Migranyes i com a tractament coadjuvant a addiccions. També està oferint resultats molt significatius en trastorns d’ansietat, fatiga crònica i fibromiàlgia.

Vostè ha publicat diversos llibres, entre ells Bases teóricas y clínica del comportamiento Impulsivo, La Impulsividad: aplicaciones Clínicas i Neuropsicologia de la Impulsividad que per cert han tingut molt bona acceptació. Té previst publicar-ne algun més?

Ara mateix no tinc projectat fer-n’hi cap més. Em trobo engrescat acabant la meva Tesi Doctoral que ja m’ocupa la major part de temps. Companys meus de professió saben del que parlo. Qui sap en un futur proper...

Que opina dels psicòlegs que fan els seus tractaments a través de videoconferències?

Ho veig com una manera més de fer intervenció però crec, almenys des d’aquesta disciplina, que les intervencions haurien de ser presencials tractant-se d’una professió molt humana i relacional com és. Però ja dic, és la meva opinió...

Expliqui’ns la importància que té l’optimisme i la força de voluntat en la recuperació de patologies mentals...

Bàsica i fonamental. Segurament, és la base d’una pronta recuperació. Sense aquestes característiques és difícil arribar un equilibri de la ment. Després de 18 d’experiència professional i més de 25 anys d’exploració observacional de les diferents patologies de la ment, he observat una gran diferència en quant a la recuperació psíquica dels meus pacients.

Quina importància tenen les relacions socials en la recuperació d’aquestes persones? 

Bàsica. Hem de pensar que en la majoria de trastorns que apareixen durant l’edat adulta, una de les característiques que sempre apareixen es l’aïllament personal i l’abandonament de les relacions socials. Això comporta i fa aparèixer pors irracionals a relacionar-se de nou, minva l’autoestima i crea sentiments de soledat i inutilitat. 

 

Hi ha algun tractament innovador dels Estats Units o d’Europa que hagin pensat a incorporar pròximament al centre clínic?

Pel moment no, tot i que la meva vessant investigadora em fa estar obert i atent a tot el que aparegui de nou que tingui sòlida investigació científica i rigor metodològic.

Llegir 8083 vegades Darrera modificació el Dilluns, 22 Febrer 2016 12:48
Josep Maria Castells

Tinc 30 anys. Lleidatà d'arrels balaguerines. Sóc persona de solucions, urbanita, entusiasta i amb ambició. La meva passió és el periodisme, la sociologia, la filosofia i les ciències polítiques. Sóc emprenedor i activista sociocultural. M'interessaria poder participar en esdeveniments i mitjans de comunicació.

M'agrada la informàtica, el màrqueting, la política, el personal branding, les relacions públiques i les empreses. Els meus hobbies són tenir cura meves amistats, la ràdio, els restaurants, les tecnologies i la moda.

✅Tinc aspiracions en la meva vida i els meus valors o aptituds principals en el treball són la persistència després de l'objectiu, la capacitat d'automotivar, l'empatia, el treball en equip, entusiasme, creativitat i el #optimisme

✅El meu lema a la vida és OPTIMISME. Sí, sóc optimista. No sembla útil ser qualsevol altra cosa.
Tinc una actitud positiva davant la vida que m'omple de valor al meu i als altres.

✅Compto amb el títol de "Digital Màrqueting i Community Manager". Em considero una persona creativa, sincera, sana, esportista, persistent, ambiciosa, empàtica, perfeccionista i filantròpica.

✅He participat en "Espejo Público" d'Antena3, a Onda Cero a "Nits de ràdio", a la taula rodona de «Els mitjans locals en l'era global» l'any 2016 a Lleida. Finalista VII edició de Premis Lleidatans de la Jove Cambra Internacional.
M'agradaria poder treballar en empreses audiovisuals i de periodisme com ara CCMA, Onda Cero, Grup Godó, CADENA SER, Grup Flaix, RTVE, Atresmedia, Mediaset, Grup Prisa i altres companyies d'humor, com El Terrat i Minoria Absoluta.

✅Em sento molt identificat amb multinacionals com Mediamarkt, Google, Facebook, Samsung, IBM, Amazon i Microsoft.

He estat vinculat en política però m'he adonat que el millor és la diversitat. És a dir: sé recollir la part bona de cada ideologia. He col·laborat amb entitats locals i ONG.

✅Las persones que més admiro són Bill Gates, Andreu Buenafuente, Pedro Sánchez, Sandra Golpe, Matías Prats, Marta Flich, Susanna Griso, Xavi Gabriel, Andreu Buenafuente, Sergi Domene, Marta López, Leo Garriga, Elon Musk i José Luis Cordeiro.
He publicat més de 500 articles en premsa de paper. Tinc 4 recomanacions professionals.


No ho dubti i contacti amb mi via MD o @oficialcastells des de Facebook, Twitter i Instagram. Acredito 4 recomanacions de professionals al meu perfil.
?WhatsApp de treball ➡️ 657.675.525
Estic actiu a Facebook, Twitter, Instagram i WhatsApp.

M' ajudes a fer realitat els meus somnis
Segueix-me @oficialcastells o contacta amb mi ara mateix!

www.elmercadal.cat

 

El temps a Balaguer

 

 

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre

@OFICIALCASTELLS

 Resultat d'imatges de TWITTER