EDICIÓ ESPECIAL COVID-19

DIRECTOR: JOSEP MARIA CASTELLS BENABARRE
EL PERIODISME OPTIMISTA DE CATALUNYA ®
Divendres, 18 Març 2016 15:45

Carlos Garcia: "Crec que el futur del casc antic de Balaguer és copiar el model de França on es fa molta vida "

Escrit per

Carlos García Gómez és llicenciat en física per la Universitat de La Laguna, Doctor en física per la Universitat d’Aix-en-Provence (França),  llicenciat en matemàtiques  per la UNED i llicenciat en història per la UNED. És professor titular del departament d’enginyeria informàtica i matemàtiques de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona on desenvolupa la seva activitat docent i de recerca en el camp de les estructures matemàtiques discretes.

Va formar part de la candidatura del PSC de Balaguer en les eleccions municipals de l’any 1995 on fou escollit regidor i on va ser responsable de l’àrea de promoció econòmica en l’equip de govern socialista  de l’Ajuntament de Balaguer durant la legislatura 1995-1999. Actualment és el succesor de Miquel Aguilà al capdavant del PSC, i primer tinent d'Alcalde al Ajuntament de Balaguer després que després de les passades eleccions es formés un govern tripartit amb Esquerra Republicana, PSC i la formació independent d'Ara sí Balaguer. Un polític molt estimat a la ciutat perquè per sobre de tot és una persona honesta i transparent amb els demés.

Des de quan es dedica a la política? Des de fa més de vint anys sóc militant del PSC, quan tenia uns vint anys aproximadament però d’una manera molt activa des de fa 7 mesos des de que van començar les eleccions municipals.


S’imaginava un govern tripartit com el que tenim avui dia, sent vostè el tinent d’alcalde?

No. Quan un es presenta a les eleccions ho fa amb ànim de guanyar. Desprès ens hem d'adaptar a la realitat…


Es sent còmode en aquest tripartit? Sí, absolutament! Si no fos d’aquesta manera no fora viable. Cal saber aparcar les diferències i trobar punts en comú.


Quines obres destacables s’han fet gràcies al PSC de Balaguer al llarg de la història?
Amb PSC la ciutat va canviar molt durant tot el temps que hi va haver el Sr. Miquel Aguilà com alcalde. Hi va haver molt temps per fer moltes coses, per exemple, cal destacar les dues passarel·les que sembla que no, però són una via de comunicació molt important entre els dos Balaguer, perquè Balaguer està dividida pel riu. També es va ampliar el polígon industrial un parell de vegades, el poliesportiu del Molí de l'esquerrà..., multitud de coses que s’han fet i que han canviat la ciutat de dalt a baix. Això és el normal en una etapa tan llarga doncs hi va haver més de vint anys de govern socialista. Però bé, això passa a totes les ciutats i des de que hi ha democràcia hi ha hagut un canvi radical a tot arreu i Balaguer no n'és l’excepció.

Que s'ha fet per potenciar el turisme a la ciutat en l’anterior i en aquest mandat?

No n’estic massa al corrent de l'etapa anterior. Se que es va intentar demanar una subvenció quantiosa a la Diputació però no va prosperar… En temps de crisis és normal que no siguin fàcils, i no va resultar.
Ara el que voldríem primerament, és renovar la senyalització turística. Recordo que la vam ficar quan era regidor, fa ara uns 20 anys. Crec que hem de començar per aquí, tot i que aquestes cosetes estan bé però són insuficients. És necessari buscar una manera de ficar Balaguer al mapa, fer-la atractiva pel turisme. Per una banda hi ha hagut ja una inversió considerable en llocs com la muralla, s’han afegit elements d’interès turístic i cal continuar en aquesta línia. Però també es podria intentar, en el futur a nivell turístic, una visita subterrània a la sèquia del CUP. Ara bé, una cosa és afegir elements turístics i una altra convertir la ciutat en un punt d'interès turístic. Per fer això, com que la ciutat no és gran, necessites articular no només la ciutat sinó el territori, incorporar-te d’alguna manera a tot el que ofereix La Noguera. Per exemple, es pot pensar en el Museu de l’or, i fer algun tipus paquet comú, amb COU del Montsec, i la visita a Àger. En fi, tot això que està a una distància prudencial amb el cotxe. D'aquesta manera Balaguer es podria convertir en el punt de sortida per estàncies d'un parell de dies. Cal ampliar l’oferta de manera que la ciutat sigui atractiva sobretot pel turisme de proximitat.

Balaguer és una ciutat segura?

Crec que sí, una ciutat com la nostra és gran però jo crec que tranqui-la. Sempre té alguna coseta, però. No podem dir penso jo, que els carrers de Balaguer siguin insegurs. Tenim prous agents policials (Mossos d’Esquadra, Guàrdia Urbana) per a que la ciutat sigui segura.

Com vostè ja sap, a Lleida s’hi han posat unes càmeres a l’eix comercial per tal d’evitar robatoris. Creu que Balaguer també hauria d’agafar aquest model?No sembla que sigui necessari aquí, personalment no tinc la sensació que hi hagi robatoris freqüents ni de que sigui necessari fer una ciutat ‘policial’. De tant en tant en pot haver algun, però crec que tenim els policies municipals i Mossos d’Esquadra suficients.

Això sí, amb el civisme van incidir bastant i van blindar la seguretat ciutadana però els agents cívics van durar poc als carrers…
El civisme depèn una mica de tothom i de vegades es fan coses malament per desconeixement. Imagina’t que a casa tens un moble gran, una andròmina d’aquestes. En algun lloc l’has de deixar, però si la baixes qualsevol dia, qualsevol dia no la recollim. Així doncs, si es baixa al carrer el dimarts, es quedarà al carrer tres dies fins que passi el camió, però si sabem que la podem baixar dilluns a la nit o dijous a la nit, l’endemà no hi serà. Això és incivisme o desconeixement?

Però tornaran els agents cívics? Poden tornar! Ens agradaria que tornessin… A l’hora de fer els plans d’ocupació  es pot crear un tipus d’ocupació no estigui lligada només a les obres, sinó que puguin acollir-se també les dones per exemple. Una possible funció que podrien tenir aquests agents fora la de vigilar que la gent deixi brossa on cal. Això es així perquè cal recordar que la paguem tot. Tot el que entra al contenidor verd de la brossa ho paguem a pes. Si reciclem no ho paguem. Cal transmetre aquest tipus d’informació a la gent perquè és molt important. Llençar la brossa és còmode però cal tenir en compte el que hem de pagar...


Que pensen fer per fer una ciutat pròspera econòmicament?


Des de l’Ajuntament de Balaguer no podem fer una política industrial, però sí que es pot fer coses a nivell local. En el nostre programa electoral teníem una proposta per crear, a partir dels recursos propis, una línea d’ajuts per a l’obertura de locals, per la gent que vulgui ser autònom… També ens agradaria (depèn de la disponibilitat econòmica) poder ajudar a la contractació, de manera que la gent pugui trobar feina més fàcilment. Això si està al nostre abast i ho podem fer nosaltres. Però també hi ha un aspectes important que no depèn en gran mesura de nosaltres, com per exemple el aconseguir bones comunicacions.

Ara mateix crec que s’hauria d’aconseguir, per exemple fer la variant de la carretera que ve de Lleida i va que va cap a Àger, de connectar bé Balaguer amb Tàrrega i Bellcaire, que s’acabi l’autovia amb Lleida. Tot això ajudaria molt a que les empreses es pugessin instal·lar a la ciutat.


Vostés han posat en marxa el CEI de Balaguer…
Si ja està en marxa! I això pot ser una via per començar per les noves empreses que volen muntar-se pel seu propi compte.

Quins avantatges gaudeixen les empreses que s’instal·len al CEI?

Bàsicament infraestructura. Allí tens a l’abast una infraestructura de manera que no necessites llogar local, lloguer de telèfon... Pots començar a desenvolupar el teu negoci, i quan aquest ja té una certa volada pots muntar-te en el teu propi local.


Que pensen fer per modernitzar i consolidar els nombrosos equipaments culturals que hi ha a la vila ?

 

Per començar tenim el Teatre Municipal que ja està en forma! Jo no crec que tingui que fer-se molta inversió en el Teatre. Jo crec que estem ben dotats pel que fa a equipaments culturals. Crec que poques ciutats poden gaudir d’un teatre com el nostre…

Així que ho pensen consolidar?

Hem de poder fer allò que estigui dins de les nostres possibilitats econòmiques. Dn aquest moment estem en un bon nivell. Podem gaudir d'un bon nivell cultural a la ciutat. Cal una inversió cultural continuada per poder mantenir cicle de teatre, però ara ja tenim obres importants, amb actors de nivell, com per exemple en Josep Maria Pou, jo crec que tot això està molt bé…

Parlem de tecnologia…Quan estarà estesa la fibra òptica?

El 2017 ja hauria d’estar estesa per tot Balaguer. Telefònica no la estén de forma homogènia. Nosaltres pressionem perquè arribi al polígon. Jo crec que en qüestió d’un any haurà arribat a tot Balaguer. A la llarga hi ha un pla per cobrir tota la geografia de Catalunya i Espanya i la fibra arribarà a tothom.

Que penseu fer en matèria de transparència? Tot això està regulat per llei. Aviat s’obrirà la pàgina web de transparència i hi haurà gent encarregada per a treballar en aquest aspecte. La transparència està regulada per llei i farem el que calgui.

Jo que segueixo de ben a prop la gestió d’aquest govern crec que s’està fent una bona gestió. Tot i així estan rebent critiques de l’oposició…
Això és normal… La tasca de l’oposició és procurar que milloris les coses que no fas prou bé i si cal, fer un toc d’atenció. És la gràcia de la democràcia, no val a despistar-se! Forma part del joc.


Com és la seva relació amb el seu adversari polític Josep Maria Roigé? Estic molt bé amb ell. Jo crec que tinc una relació fluida amb tots, no tinc cap tipus de problema amb ningú. Tenim idees diferents i representem coses diferents però a partir d’aquí... Ell és un balaguerí com qualsevol altre.


Com s’imagina la ciutat d’aquí 3 anys?


Crec que el més important d'aquests tres anys serà que tornarem a la normalitat. Que és molt, eh? Vulguis o no la crisi va fer que les finances de la ciutat fossin molt difícils de gestionar. Aquí tothom ha fet el que ha pogut per millorar la situació però ara encara estem una mica controlats per l’administració estatal. Jo crec que d'aquí 3 o 4 anys el volum de deute de Balaguer estarà perfectament controlat, dins els paràmetres que marca la llei i això ens permetrà, tornar a iniciar una etapa expansiva.


I creu que la plaça del Mercadal ja serà peatonal?

Doncs no ho sé! Això a mi m’agradaria! (somriu) M'agradaria almenys el caps de setmana. Crec que el futur del casc antic de Balaguer, és copiar una mica el model de França, on als cascs antics és fa molta vida i hi han instal·lat molts restaurants, i bars. Aquelles zones tenen vida pròpia.

Allí hi ha una bon dinàmica econòmica, i la gent hi va per poder passar l’estona. Potser en aquests cas, crec que estaria bé que la plaça fos peatonal i aleshores ficar l’aparcament a la Banqueta.

Aquest pacte tripartit ha nascut per repetir-se en un futur?


Això ho decidiran els ciutadans, això ara no ho sabem. L’enteniment entre la gent que hi ha ara en el govern és bo. I d’aquí 3 anys la gent votarà…

I si sumeu? Oh clar! Hi ha bona connexió. Després de les eleccions ja ho veurem!

Moltes gràcies

Llegir 6139 vegades Darrera modificació el Divendres, 18 Març 2016 19:07
Josep Maria Castells

Tinc 30 anys. Lleidatà d'arrels balaguerines. Sóc persona de solucions, urbanita, entusiasta i amb ambició. La meva passió és el periodisme, la sociologia, la filosofia i les ciències polítiques. Sóc emprenedor i activista sociocultural. M'interessaria poder participar en esdeveniments i mitjans de comunicació.

M'agrada la informàtica, el màrqueting, la política, el personal branding, les relacions públiques i les empreses. Els meus hobbies són tenir cura meves amistats, la ràdio, els restaurants, les tecnologies i la moda.

✅Tinc aspiracions en la meva vida i els meus valors o aptituds principals en el treball són la persistència després de l'objectiu, la capacitat d'automotivar, l'empatia, el treball en equip, entusiasme, creativitat i el #optimisme

✅El meu lema a la vida és OPTIMISME. Sí, sóc optimista. No sembla útil ser qualsevol altra cosa.
Tinc una actitud positiva davant la vida que m'omple de valor al meu i als altres.

✅Compto amb el títol de "Digital Màrqueting i Community Manager". Em considero una persona creativa, sincera, sana, esportista, persistent, ambiciosa, empàtica, perfeccionista i filantròpica.

✅He participat en "Espejo Público" d'Antena3, a Onda Cero a "Nits de ràdio", a la taula rodona de «Els mitjans locals en l'era global» l'any 2016 a Lleida. Finalista VII edició de Premis Lleidatans de la Jove Cambra Internacional.
M'agradaria poder treballar en empreses audiovisuals i de periodisme com ara CCMA, Onda Cero, Grup Godó, CADENA SER, Grup Flaix, RTVE, Atresmedia, Mediaset, Grup Prisa i altres companyies d'humor, com El Terrat i Minoria Absoluta.

✅Em sento molt identificat amb multinacionals com Mediamarkt, Google, Facebook, Samsung, IBM, Amazon i Microsoft.

He estat vinculat en política però m'he adonat que el millor és la diversitat. És a dir: sé recollir la part bona de cada ideologia. He col·laborat amb entitats locals i ONG.

✅Las persones que més admiro són Bill Gates, Andreu Buenafuente, Pedro Sánchez, Sandra Golpe, Matías Prats, Marta Flich, Susanna Griso, Xavi Gabriel, Andreu Buenafuente, Sergi Domene, Marta López, Leo Garriga, Elon Musk i José Luis Cordeiro.
He publicat més de 500 articles en premsa de paper. Tinc 4 recomanacions professionals.


No ho dubti i contacti amb mi via MD o @oficialcastells des de Facebook, Twitter i Instagram. Acredito 4 recomanacions de professionals al meu perfil.
?WhatsApp de treball ➡️ 657.675.525
Estic actiu a Facebook, Twitter, Instagram i WhatsApp.

M' ajudes a fer realitat els meus somnis
Segueix-me @oficialcastells o contacta amb mi ara mateix!

www.elmercadal.cat

 

El temps a Balaguer

 

 

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre

@OFICIALCASTELLS

 Resultat d'imatges de TWITTER