EDICIÓ ESPECIAL COVID-19

DIRECTOR: JOSEP MARIA CASTELLS BENABARRE
EL PERIODISME OPTIMISTA DE CATALUNYA ®
Diumenge, 20 Març 2016 10:15

Xavier Salomó : "M'encanta rebre feedback. De vegades des de l'illa de Taiwan!"

Escrit per

Xavier Salomó (Sabadell, 1976) va començar a apuntar tímidament el cap al món de la il·lustració de llibres infantils i juvenils fa uns cinc anys, i ara no para.  Va ser guanyador del  premi Junceda, en la categoria de llibre infantil de no ficció, per la col·lecció Els Sons de…, un preciós projecte de llibres d'endevinalles amb finestres.

A realitzat diferents talles de pop-up a la seu de l'APIC (Associació professional d'il·lustradors de Catalunya); entre molts més actes com firma de Llibres, cursos, tallers i sobretot edició de les seves obres espectaculars i divertides que et fan aprendre.

Ens ha concedit la següent entrevista:

- Vostè pensa que hi ha una "literatura infantil" o que la literatura és una sola?

Les dues coses: podem parlar de "literatura", però som éssers que classifiquem les coses, per tant podem parlar també de "literatura infantil". Així acotem, ja d'entrada.

A més, fent visible l'etiqueta "literatura infantil" donem llum a un mercat enorme i dinàmic, de llibres i àlbums pensats per als més petits, que també poden gaudir els grans.

- En què es basa per triar els temes dels seus llibres?

En l'entusiasme. Totes les idees que tinc i que tenim amb el tàndem parteixen d'una emoció intensa que creix i creix fins que pren forma de llibre. Quan la primera idea té aquesta força és quasi segur que s'acabarà materialitzant.

- El mercat i la demanda de determinats temes ¿són decisius a l'hora d'escriure?

Crec que això passa més en el món del llibre dirigit sobretot al mercat escolar. Sembla que hi ha "tendències" més marcades. Pel que fa a l'àlbum il·lustrat o el llibre joc, que és el 90% de la meva producció, també hi ha modes, però crec que ho vivim bastant al marge. Parlem de llibres que tenen un component visual, estètic i emotiu molt important, i això és atemporal.

- Quin és per a vostè el seu millor llibre publicat, suposant que hagués de triar un de sol?

Me'ls estimo tots i cadascun, perquè són part d'una trajectòria i d'un aprenentatge. Els darrers sempre els tinc més presents, és clar. Cada llibre té una virtut que fa que te l'apreciïs: un va ser el primer, un altre et va permetre practicar una tècnica nova, un altre va ser un best-seller, un altre va guanyar un premi... I l'últim, el que tens al cap, aquest és sempre el teu "enamorat".

- Els nois d'ara llegeixen més, igual, o menys que abans?

Hi ha la teoria que es llegeix més, però darrerament també es diu que l'addicció digital ha reduït la lectura, o més aviat ha canviat la forma de llegir. És probable que hi hagi una generació que perdi l'interès per la lectura tal com l'hem entès fins ara i prefereixi "picotejar" d'aquí i d'allà, fent lectures en diagonal, amb molts estímuls per minut i poca concentració i abstracció. Però sospito que això serà temporal i que ens adonarem que aquesta forma de "llegir" suposa pèrdues importants a nivell cognitiu i també de gaudir.

- Quan va sentir la necessitat d'escriure, sense que sigui per una obligació educativa?

De fet jo no "escric" tant com dibuixo. I la totalitat de llibres que he fet sol (com a autor i il·lustrador), els he dibuixat primer i després els hi he posat text, si ha calgut. En el cas de llibres com OFF, vaig veure que podra explicar la història sense texts, i m'hi sento molt còmode.

- Quins llibres recorde especialment de la seva infantesa, i per què creu que segueixen en la seva memòria?

El descobriment d'en Roald Dahl fou fonamental: Matilda, les Bruixes, en Charlie i la fàbrica de xocolata... Els llegia a la meva germana petita, que no era aficionada a llegir, i s'hi va enganxar gràcies a ell! Encara ara el rellegeixo, i sovint. El seu estil no ha envellit gens. És divertit i transgressor, exagerat però intel·ligent.

- Creu que és veritat la frase tan escoltada "els nens no llegeixen"? Es llegia més quan era petita?

No ho sé. En tot cas els nens no en són responsables. Els pares hem d'ocupar-nos d'iniciar els nostres fills a la lectura. Desplaçar-los a altres activitats de "resultats" més immediats i fàcils pot ser un problema pel futur, en molts aspectes.

- Quins llibres de la seva autoria no pot deixar de recomanar per a la biblioteca dels nois? I Per què?

Segons l'edat i els interessos, recomanaria:

La col·lecció de Minipops: La Caputxeta, Els tres porquets, Rínxols d'Or, La Ventafocs, i els propers títols que sortiran aviat (3-5 anys), publicats per Combel.

Una nit bestial i Quin caos d'habitació (6-8 anys), publicats per Cruïlla.

L'illa de les 160 diferències, El país dels 260 clons i La màquina del temps (5-90 anys), publicats per Cruïlla.

OFF (8-12 anys), publicat a França per Seuil.

- Teniu un contacte molt proper amb els seus lectors, les seves narracions i representacions dels contes, li permeten l'intercanvi amb els nens. ¿Això  li aporta alguna cosa a l'hora d'escriure?

I tant! Cada cop que signo llibres i conec nous lectors em sento més proper a ells, i per tant, és com si cada cop que començo un nou projecte, pensés en tots aquests lectors que aviat en podran gaudir. M'encanta rebre feed-back. De vegades des de l'illa de Taiwan!

- Que ens podria explicar sobre les seves últimes publicacions i projectes futurs?

Hi estic molt engrescat. Ara estem acabant dos nous Minipops (Hansel i Gretel i Les 7 cabretes) i tot seguit abordaré un parell d'àlbums molt diferents l'un de l'altre com a temàtica, però que esperem que tots dos facin gaudir els nostres lectors de sempre i alguns de nous!

Moltes gràcies per el seu temps, i esperem molts més exits.

Enhorabona Xavier Salomó.

Llegir 6448 vegades Darrera modificació el Diumenge, 20 Març 2016 10:38
Sara Millas

34 anys. Directora de Lleure, Comunicadora. Mediadora familiar. Emprenedora i dinàmica. 

Fundadora de diverses entitats educatives, familiars i socials relacionades en el món de l'educació no formal, per l'aprenentatge de tothom (gent gran,infants, adults i joves).

Organitzadora d'events.  Administrativa i Educadora. Col·laoradadora amb mitjans de comunicació realitzant els meus articles d'opinió i punts de vista. Participadora en seminaris educatius. Aposto per una expressió lliure i plena d' iniciativa. El món educatiu i familiar són el motor que mouen la meva feina. 

 

"Sigues tu mateix"

 

El temps a Balaguer

 

 

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre

@OFICIALCASTELLS

 Resultat d'imatges de TWITTER