EDICIÓ ESPECIAL COVID-19

DIRECTOR: JOSEP MARIA CASTELLS BENABARRE
EL PERIODISME OPTIMISTA DE CATALUNYA ®
Divendres, 07 abril 2017 12:45

Maria Verdés: "Els fisioterapeutes no curem: obrim el camí al cos perquè ell sol es vagi recuperant i sanant"

Escrit per

Maria Verdés Reche, balaguerina amb arrels garriguenques, emprenedora amb tan sols 26 anys. És diplomada en fisioteràpia i futura osteòpata (cursa 5è d'osteopatia en la EOM), amb formació en punció seca, kinesiotaping, espatlla, fibròlisidiacutànea i sòl pèlvic.
A finals de l'any passat va obrir "Epiphysis" a Les Borges Blanques. Aquest va néixer després d'una experiència traumàtica en un altre centre, d'on va treure l'empenta necessària per complir els seus objectius. Justament la metàfora d'Epiphysis és aquesta: es denomina epífisis a la zona que conforma l'extrem dels ossos llargs, que formen les articulacions com per exemple el genoll o el maluc; el curiós és que sembla més dèbil per dins però és capaç de suportar i distribuir càrregues importantíssimes a la resta d'os.
Actualment treballa en el seu propi centre i col·labora amb el centre Kine a Lleida. Ha treballat en diversos centres amb mútues i en el F.C. Borges. Maria comenta que està pensant en nous projectes i, tot i que no té pressa, espera aviat donar-nos notícies.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Primer que tot donar-te les gràcies per acceptar la nostra invitació de El Mercadal, per saber més a fons aspectes personals, professionals i els teus consells relacionats amb el camp de la fisioteràpia i de l'osteopatia.

Tot un honor per mi tenir-te aquí sabent que ets una de les professionals de la fisioteràpia amb més prestigi de les nostres contrades.

Al contrari, el gust és totalment meu per deixar que col·labori amb vosaltres. Estic molt agraïda del fet que confieu en els meus coneixements i de què els redacteu, de tal manera que la fisioteràpia i l'osteopatia pugui arribar a més gent que no sap de què tracta. Hi ha poca informació i la poca que hi ha, molts cops no és correcta.

Ens podries dir a quina edat tenies clar que volies ser fisioterapeuta?

 Amb 8 anys veia a la televisió una sèrie on sortia una persona alleugerint els dolors d'una altra. No sé com ni perquè, aquell fet em va atreure moltíssim i vaig informar-me de què era i vaig saber que es tractava de fisioteràpia. Des de llavors, el meu camí només ha anat enfocat a aquesta professió, tenia clar que volia ser-ho i no m'agradava res més. Tots els professors de l'escola/institut on he anat em van ajudar molt en aquesta decisió i em van animar a seguir endavant i indiscutiblement els meus pares també.

Què és la fisioteràpia? I la osteopatia?

La fisioteràpia és una disciplina de la salut que ofereix una alternativa no farmacològica que ajuda a pal·liar i prevenir les molèsties. La fisioteràpia no és fer un massatge, no és només ficar calor, corrents, ultrasons, etc.; és molt més que això, s'usen tècniques actives i passives molt diverses per arribar a tractar la patologia del pacient. Aquests aparells són un complement, no l'elecció principal, però per desgràcia aquest és un tema que no pertoca en aquesta entrevista, ja que hi entren més factors...

La osteopatia és la ciència i l'art de diagnosticar i tractar les disfuncions de mobilitat dels teixits del cos humà, que provoquen trastorns i pertorben l'estat de salut de l'organisme. D'igual manera, la osteopatia no és fer un simple "crec" als ossos, no és petar els ossos. En el nostre país, per ser osteòpata primer has de ser fisioterapeuta (o doctor), per tant, un osteòpata també és un fisioterapeuta. Hi ha centres que venen l'osteopatia com si fos quelcom diferent de la fisioteràpia, evidentment té un altre enfocament, però és un "complement" a la fisioteràpia, per entendre millor al cos i abordar-lo en tots els aspectes.

Si al cos hi ha ossos, músculs, lligaments, artèries, membranes, fàscies, nervis, etc. i només tractem l'os, creieu que el problema estarà solucionat? És de sentit comú.Creus que per fer aquest tipus de treball cal tenir vocació?

Un SÍ ben gran, però crec que en totes les professions s'ha de tenir vocació! Com es diu: "eligeun trabajo que te gusten no tendrás que trabajar ni un día de tu vida".
Es nota molt quan una persona fa el seu treball amb gust, passió i dedicació. A mi personalment, m'ho diuen sovint. Quan un pacient acudeix a la meva consulta, m'agrada explicar-li per què del seu dolor (li ensenyo imatges o fins i tot li faig dibuixos) i el que farem per solucionar-ho, a més és quelcom que faig sense pensar: m'agrada tant la meva feina que sense volguer aquesta passió la transmeto al que tinc davant.

Des de quan et dediques en aquest món?

El 2009 vaig començar la carrera de fisioteràpia a la URV i des de llavors, amb les pràctiques en les diferents clíniques/hospitals de la província de Tarragona, ja vas agafant l'experiència. En acabar-la el 2012 ja em vaigmuntar pel meu compte a Balaguer, a més vaig trobar feina molt aviat en una residència d'avis. Vaig anar alternant durant 3 anys aquestes feines amb els estudis d'osteopatia, que són els que actualment estic cursant (són 6 anys, estic al 5è) i al cap d'aquests 3 anys vaig aventurar-me en el que actualment coneixem com Epiphysis.

Quina és la filosofia de Epiphysis?
Epiphysis va néixer, pròpiament, aquest setembre del 2016. Va néixer amb l'esperança i il·lusió de transmetre la fisioteràpia i osteopatia a la gent de manera diferent. Encara és el principi d'un projecte que espero que vagi creixent dia a dia fins a aconseguir els meus objectius.

El lema és: que diferent és ser ates en serio i no en sèrie; significa que cada persona és diferent i el terapeuta ha d'adequar el tractament a la persona que té davant. L'altre dia, parlava amb un noi que està fent recuperació amb mútua i es visita amb mi un cop/setmana de manera particular. Ell mateix em va dir: "quan estic fent la rehabilitació, faig la mateixa que una senyora que té artrosi de genoll".


Quin tipus de pacients tens habitualment?
Difícil de respondre però m'aventuro a dir que sobretot dones. Pot ser pel fet de ser dona els hi transmeto més confiança o per aquest mateix fet els homes no me'n tenen tanta. Molts homes que he tingut m'han dit que no sabien si acudir a mi pel fet de ser dona (per què se'ns atribueix que no tenim tanta força com ells...). Vaja, "más vale maña, que fuerza", oi? Són mites que encara s'han de trencar. Un fisioterapeuta no cal que tingui tanta força per què no tot es basa en això.

Normalment gent de mitjana edat, però també gent jove i gent gran.

Explica's una mica en què consisteix el teu treball...
Aprofitant aquesta pregunta, vull aclarir que . Això sí, el 30% de treball és meu i el 70% és qüestió del pacient; no serveix de res que jo estigui tractant problemes digestius i el pacient continuï menjant malament.

Ara sí, doncs, el meu treball consisteix a investigar, observar i tractar. Quan un pacient entra per primera vegada a la meva consulta ja em fixo com camina i com és la seva postura. Primer de tot s'ha de fer una anamnesi, que consisteix en una sèrie de preguntes per arribar a la causa de la patologia del pacient. Després s'observa, es fan tests, proves, es palpa.Per anar acotant l'origen de la simptomatologia. Finalment es passa al tractament (inclou tècniques passives, actives, consells, recomanacions..). Les següents sessions van encaminades al tractament, si va bé el tractament escollit se segueix la mateixa línia, si no va bé evidentment es canvia el plantejament i per tant el tractament. Si veig que he de derivar a algun company de professió, ho faig.Perquè creus que és tant important?
Per què ajuda a prevenir patologies i a millorar la qualitat de vida. Hi ha persones que degut al seu treball, morfologia, hàbits, etc. han de dur a terme un manteniment al llarg de la vida sobretot per prevenir. Un manteniment no és cada setmana, depenent de la persona és 1 cop cada 3 o fins i tot cada 6 mesos. Va venir fa un temps a consulta un nen amb plagiocefàlia (deformitat cranial que consisteix en un aplanament de darrere el cap), ell per exemple és un clar exemple de prevenció: actualment no tenia molts símptomes, només una mica de mal de cap, doncs el tractament va anar enfocat en prevenir futures patologies donant mobilitat i elasticitat a totes les estructures del crani i les que l'envolten.

Quant sol durar una sessió?
La primera sessió és d'una hora, on, com he dit abans, es fa l'anamnesi i els diferents tests per arribar a l'origen de la simptomatologia i a més, una part de tractament. Després es poden fer sessions de 45' o de 30'.

Si una persona necessita una sessió a domicili també hi pots anar?

Normalment no faig sessions a domicili, ja que no és el mateix, no tinc tants recursos com a la meva consulta amb la camilla i l'agilitat del tractament no és el mateix. Tot i així, n'he fet i en faig algun molt puntual, en el cas que m'ho pugui combinar bé i la persona realment ho requereixi.


Quines són les tècniques osteopàtiques que més fas servir?
Buf.No sabria dir. La que em vingui al cap en aquell moment. Faig manipulacions, treball visceral, cranial. Depenent de la persona trio una tècnica o una altra: si la persona és molt «activa », demano tècniques amb col·laboració del pacient i faig un tractament més actiu, si és més aviat «passiva » i tranquil·la faig tècniques més suaus i ajudant amb la respiració.

Quins són els beneficis de la punció seca?
La Punció seca és una tècnica invasiva que utilitza la punció amb agulles d'acupuntura per al tractament de l'afecció musculoesquelètica coneguda com a Punt Gallet (la famosa contractura) culpables de la síndrome de dolor miofascial, aquesta síndrome provoca dolor al múscul afectat o en les zones de dolor referit (a distància) i debilitat muscular.

La introducció de l'agulla sobre el punt i l'obtenció de respostes de contracció involuntària (resposta d'espasme local) provoquen els efectes beneficiosos de la tècnica (disminució del dolor i millora del moviment).

Existeixen tractaments específics eficaços per tractar migranyes o mals de cap?
Les migranyes normalment són genètiques (hereditàries), per tant no podem treure-les però podem disminuir el nombre d'atacs, la freqüència i la intensitat. Les cefalees  desapareixen amb el tractament. Es basa com en qualsevol altre tractament: buscar l'origen i tractar-lo. Normalment es tracta la musculatura del coll i cap, es revisen disfuncions articulars a nivell cervical, tractament cranial (treball de membranes, sutures cranials i tots els elements de l'interior), etc.

 Creus que en general la gent es cuida bé físicament?
Hi ha de tot. Però m'alegra veure que cada cop hi ha més que es cuida, estan prenent consciència de el bo que és mantenir-se actiu i sobretot canviar d'hàbits en el que fa la manera d'alimentar-se.

Quin esport recomanes practicar més als teus pacients i perquè?
Caminar. «Buenobonito barato ». Per mi és el millor per què és menys lesiu, tot i així també recomano piscina, Pilates, ioga, bici.. Jo no prohibeixo cap esport en principi, si vec que és perjudicial per al pacient li intento fer veure i que intenti buscar algun altre que li agradi.

Creus que s'ha de fer prevenció enlloc d'esperar a tenir dolors per acudir a sessions de fisioteràpia?
I tant que sí! Com ja he dit abans, la prevenció és important. Depenent del treball i/o l'esport que es faci. El que em trobo molt a consulta és gent que fa dies que aguanta el dolor, llavors què passa? Que volen "curar-se" ràpid i t'ho exigeixen. A la que no tenen dolor ja deixen de venir i ja hi tornem a ser... van fent fins que es tornen a quedar "enganxats". I entrem en un cercle viciós.

El cos és savi i com he dit abans té la capacitat d'autocurar-se, quan ens fa mal quelcom ell intenta adaptar-se perquè no ens faci mal, ens avisa i ens envia senyals perquè hi posem solució. Nosaltres, pensem: "que bé ja no em fa mal jase m'ha passat sol". No! El cos s'ha adaptat per no sentir el dolor però l'origen de la simptomatologia encara hi és, és per això que arriba el dia que el dolor ja no passa i costa més de solucionar.

Quins problemes sols tractar a la consulta? I quins són els més freqüents?

La zona que tracto amb més freqüència és la lumbosacra (el final de l'esquena i començament del cul) i les cervicals. Però bé, hi ha de tot: genolls, peus, espatlles, tendinitis... Hi ha dolors de tota mena.Creus que hi ha intrusisme en la teva professió?
Per desgràcia, sí. Fer un massatge no costa, és quelcom instintiu, el que costa és arribar a determinar l'origen del problema que té el pacient. Quan és una persona jove i esportista amb un simple massatge anirà fent, però quan és un pacient amb pluripatologies i antecedents, l'assumpte es complica. El problema és quan pensem que tot es cura amb un massatge. Però bé, crec que hi ha gent que pren consciència sobre la seva salut i es posa en bones mans. El problema és que avui en dia tot està a internet (bé, no tot per sort sinó no tindríem feina jeje) i hi ha molts físios que fan divulgació en línia de tractaments, i no veuen que això ens perjudica a tots per què hi ha molt d'intrusisme i gent sense titulació de professional sanitari pot agafar i fer-ho.

Quins motius donaries a la gent perquè s'animin a triar un professional titulat?
Veritablement no cal dir cap motiu ni convèncer a ningú. La gent s'ha d'acostumar a demanar titulació: a què tu no deixaries que t'operés un metge amb un curset de 5 o 6 mesos? Quan ens operen o anem al metge, demanem el millor, oi? Doncs en la fisioteràpia el mateix, no oblideu que estan tocant el nostre cos i sobretot la nostra salut.

Estudiem una carrera i tenim una formació molt costosa, tant econòmicament com pel que fa a estudi. Ens hem d'estar renovant constantment amb les noves propostes de tractaments que sorgeixen i per això hi ha gent investigant darrere nostre. Són moltes hores d'estudi, molt d'estrès i sacrifici darrere les nostres professions.

Fins aquí l'entrevista. Moltes gràcies per atendre'ns. Acomiada't dels nostres lectors.

Moltes gràcies a vosaltres de nou, espero que us hagi agradat i hàgiu pogut entendre millor la fisioteràpia i osteopatia. Fins aviat!

EPIPHYSIS 

C/ NOU, 14 - LOCAL

LES BORGES BLANQUES
Tel.644751309

Llegir 6479 vegades Darrera modificació el Divendres, 07 abril 2017 18:27
Josep Maria Castells

Tinc 30 anys. Lleidatà d'arrels balaguerines. Sóc persona de solucions, urbanita, entusiasta i amb ambició. La meva passió és el periodisme, la sociologia, la filosofia i les ciències polítiques. Sóc emprenedor i activista sociocultural. M'interessaria poder participar en esdeveniments i mitjans de comunicació.

M'agrada la informàtica, el màrqueting, la política, el personal branding, les relacions públiques i les empreses. Els meus hobbies són tenir cura meves amistats, la ràdio, els restaurants, les tecnologies i la moda.

✅Tinc aspiracions en la meva vida i els meus valors o aptituds principals en el treball són la persistència després de l'objectiu, la capacitat d'automotivar, l'empatia, el treball en equip, entusiasme, creativitat i el #optimisme

✅El meu lema a la vida és OPTIMISME. Sí, sóc optimista. No sembla útil ser qualsevol altra cosa.
Tinc una actitud positiva davant la vida que m'omple de valor al meu i als altres.

✅Compto amb el títol de "Digital Màrqueting i Community Manager". Em considero una persona creativa, sincera, sana, esportista, persistent, ambiciosa, empàtica, perfeccionista i filantròpica.

✅He participat en "Espejo Público" d'Antena3, a Onda Cero a "Nits de ràdio", a la taula rodona de «Els mitjans locals en l'era global» l'any 2016 a Lleida. Finalista VII edició de Premis Lleidatans de la Jove Cambra Internacional.
M'agradaria poder treballar en empreses audiovisuals i de periodisme com ara CCMA, Onda Cero, Grup Godó, CADENA SER, Grup Flaix, RTVE, Atresmedia, Mediaset, Grup Prisa i altres companyies d'humor, com El Terrat i Minoria Absoluta.

✅Em sento molt identificat amb multinacionals com Mediamarkt, Google, Facebook, Samsung, IBM, Amazon i Microsoft.

He estat vinculat en política però m'he adonat que el millor és la diversitat. És a dir: sé recollir la part bona de cada ideologia. He col·laborat amb entitats locals i ONG.

✅Las persones que més admiro són Bill Gates, Andreu Buenafuente, Pedro Sánchez, Sandra Golpe, Matías Prats, Marta Flich, Susanna Griso, Xavi Gabriel, Andreu Buenafuente, Sergi Domene, Marta López, Leo Garriga, Elon Musk i José Luis Cordeiro.
He publicat més de 500 articles en premsa de paper. Tinc 4 recomanacions professionals.


No ho dubti i contacti amb mi via MD o @oficialcastells des de Facebook, Twitter i Instagram. Acredito 4 recomanacions de professionals al meu perfil.
?WhatsApp de treball ➡️ 657.675.525
Estic actiu a Facebook, Twitter, Instagram i WhatsApp.

M' ajudes a fer realitat els meus somnis
Segueix-me @oficialcastells o contacta amb mi ara mateix!

www.elmercadal.cat

 

El temps a Balaguer

 

 

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre

@OFICIALCASTELLS

 Resultat d'imatges de TWITTER