EDICIÓ ESPECIAL COVID-19

DIRECTOR: JOSEP MARIA CASTELLS BENABARRE
EL PERIODISME OPTIMISTA DE CATALUNYA ®
Dimarts, 26 Febrer 2019 10:32

Xavier Palau Altarriba(PP):" Sóc lleidatà i estimo la meva ciutat, estimo Lleida"

Escrit per

El meu nom és Xavier Palau Altarriba, tinc 33 anys i vaig néixer un 24 de novembre.

Vaig realitzar els meus estudis d'educació primària i secundària en el Col·legi dels Germans Maristes de Lleida, on a més em vaig formar tant a nivell humà com a cristià. Posteriorment, em vaig llicenciar en Dret a la Universitat de Lleida, encara que un curs el vaig estudiar a la Universitat Autònoma de Madrid, gràcies a una beca.

Als 21 anys, quan vaig finalitzar els meus estudis universitaris, vaig començar pràctiques com a passant en un despatx d'advocats de Lleida. En aquell moment, compaginava aquesta feina de matins, amb el Màster de l'Advocacia, a les tardes. Al cap de dos anys, vaig començar a gestionar el meu propi despatx d'advocats a Lleida, convertint-me en autònom i professional per compte propi. En aquest mateix any, vaig començar la meva tesi doctoral a la Universitat de Lleida i als 28 anys em van nomenar doctor.

Ja han transcorregut 10 anys des de llavors. Ara, a més, imparteixo classes en diferents matèries a la universitat i sóc formador d'opositors de justícia. Així mateix, sóc l'advocat del Col·legi d'Agents Comercials de Lleida i de l'Associació de Veïns del barri de la Bordeta de Lleida, entre d'altres. Simultàniament sóc conseller del Departament de Ciències Jurídiques de l'Institut d'Estudis Ilerdencs de Lleida, on organitzo i imparteixo cursos i conferències.

Quin és el seu nom complet? Xavier Palau Altarriba

 1. Com es defineix? Entusiasta, emprenedor, senzill i LLEIDATÀ.
 2. És vostè dels que veuen el got mig ple o mig buit? Mig ple
 3. Per tant podríem dir que és optimista... Cal precisar que tampoc es tracta d’un optimisme ingenu, sinó realista. Hi ha persones que pensen que mai els hi pot passar res, que estan exemptes del perill, per exemple, no fer cas de les recomanacions del trànsit, conduir sota els efectes de l’alcohol, no respectar els límits de velocitat... Fins que, per desgràcia, després passen coses que poden tenir un tràgic desenllaç. Per això, jo sóc del parer que cal ser optimista, però també conscient que hi ha coses que no funcionen bé i cal millorar-les. Una de les meves premisses és tolerància zero front les actituds incíviques i delictives. S’ha de vetllar per la integritat i seguretat de tots els lleidatans i lleidatanes 
 4. Quin és el seu tresor més preuat? La família 
 5. Admira a algú? Abraham Lincoln. Un polític amb vocació, defensor de la llibertat i de la igualtat entre persones que va aconseguir abolir l’esclavitud. Reconegut com una persona honrada. Fruït del seu entrenament com advocat també fou reconegut com un gran orador. Va canviar la mentalitat de milers i milers de persones. Admirable. 
 6. Què és el que més valora en una persona? La sinceritat, senzillesa, ajuda i servei als altres, responsabilitat i honestedat.
 7. Es penedeix d'alguna cosa a la vida? Penedir-se és una paraula massa feixuga. Si pogués tornar enrere en el temps, molt probament faria algunes coses d’una altra manera, però és clar, això se sap una vegada ja han passat. Les experiències ajuden a avançar i créixer. Penedir-se tampoc ens aporta cap solució perquè allò ja ha succeït, per bé o per malament, i els éssers humans no tenim el poder de manipular el temps. M’agrada el concepte de la resiliència, crec fermament en la idea que hem de sortir enfortits de les adversitats. Jo desitjo un futur millor per Lleida i per tots els lleidatans i lleidatanes. Deixi’m dir, que els qui confiïn en mi, no se’n penediran.
 8. Per quin motiu aspira a ser alcalde de Lleida? Perquè desprès de 40 anys de socialisme a l’Ajuntament de Lleida se’ls hi han acabat les idees, tenen un projecte acabat i esgotador. Necessitem reivindicar-nos i reinventar-nos com a ciutat emprenedora, plena de vida i llibertat empresarial. Tenim que posar la Paeria al servei de les persones i no al revés. 
 9. A que es dedica professionalment? Sóc doctor en dret i advocat amb despatx propi. També sóc docent en diferents àmbits del dret i del comerç internacional. Sóc advocat en diverses entitats associatives i professionals
 10. Com és Lleida i com serà si vostè és elegit alcalde el proper mes de maig? Lleida ara és una ciutat gris durant el dia i que impera la foscor durant la nit. Com vosaltres mateixos podeu deduir, la combinació d’ambdós colors denoten una ciutat trista i deprimida en molts aspectes. Cada vegada hi ha més ciment, menys parcs i menys zones verdes. Ara més que mai “Protegim el Camps Elisis”. Vull una Lleida verda i sostenible. Desitjo una Lleida emprenedora, que ofereixi oportunitats laborals, amb ocupació, que protegeixi als col·lectius amb risc d’exclusió social, que tingui com a pilars fonamentals la protecció dels infants i adolescents.

Una Lleida accessible, sense barreres arquitectòniques. Una Lleida plena de cultura, la qual sigui accessible a tothom.

Lleida ara és una ciutat amb mancances en seguretat ciutadana. Prioritari : una Lleida segura, que no generi temença passejar pels seus carrers. Vull carrers, parcs i jardins amb llum.  Una Lleida que vetlli per tots els barris i que doni resposta a les seves necessitats. Tots som coneixedors de les mancances existents en molts barris de la nostra ciutat, els quals tot i que els seus habitants traslladen als seus representants polítics les seves propostes, demandes i queixes, un gran nombre d’aquestes no obtenen resposta.

 Desitjo una Lleida viva i activa, que tingui com a nucli central de la seva política i actuació: els lleidatans i les lleidatanes i donar resposta a les seves necessitats reals.

 1. Que n’opina de la gestió de l’actual govern a La Paeria de Lleida? Dir que res es fa bé no seria correcte ni tampoc real, però evidentment hi ha dèficits i mancances en moltes de les polítiques i en la gestió realitzada fins a l’actualitat per part de l’actual govern. L’elevat endeutament és un clar exemple. Altres evidencies són: és necessària una major escolta activa dels ciutadans, saber allò que necessiten, identificar problemàtiques i posar-hi solució. En definitiva, donar respostes satisfactòries i pràctiques. Crec que, en termes generals, la política que s’ha dut a terme fins a l’actualitat ha estat la política de les bones paraules i de les maques imatges, que malauradament sovint es tradueixen en pocs fets. Sense anar més lluny, a la revista La Paeria es visualitzen les idees i projectes més innovadors traient la “millor cara” de l’actual govern, però s’evidencia una manca clara d’ autocrítica, sense reflex d’allò que no acaba de rutllar bé. Per trobar les mancances i deficiències cal trepitjar carrer i llegir premsa. Jo sóc partidari que la política es fa al carrer, no darrera d’una  taula de despatx o únicament a la sala de plens. Vull per Lleida una política de proximitat. L’actual govern és percebut com a distant amb les persones, de gestió excessivament burocràtica i que no incorpora suficientment el lleidatanisme com a tret d’identitat.
 2. Pot avançar-nos quin serà l’eslògan de la seva campanya ? Li puc dir el lema de precampanya:Som, Sóc, ets Lleida”. Té a veure amb que  Sóc lleidatà i estimo la meva ciutat, estimo Lleida. Tinc el convenciment que una Lleida millor és possible. Des del PP estic segur que anem pel bon camí i podem aconseguir-ho.
 3. Quina és la filosofia i valors de la formació política que vostè lidera? El valor principal és la família, protecció als infants i adolescents, a la gent gran com transmissors del saber, d’experiència i de la cultura popular. Altres valors importants són el respecte i cura a la natura i tot allò que és bellesa, motiu pel qual reclamem, entre d’altres, La Seu Vella com a Patrimoni de la Humanitat. I poso de relleu com a valor la igualtat entre les persones, la convivència i la cohesió. Amb això vull dir que rebutgem qualsevol altra ideologia que defensi una supremacia; quelcom és una visió etnocèntrica que no accepto com a tal. Tanmateix, apostem per reconèixer els mèrits de qui s’esforça en el dia a dia, l’emprenedoria, el talent i la llibertat empresarial.

Quant a la filosofia, m’agrada la disciplina de la psicologia positiva que destaca la premissa que s’ha de dur a la pràctica allò en el que realment un creu i desitja. La política ha de ser això: servei als ciutadans per damunt de qualsevol interès particular. I, per fer-ho, s’ha de tenir els coneixements necessaris, professionalitat i treball, milloria continua acompanyada d’autocrítica, així com fer ús de la raó però també del sentit comú amb conjunció de la intel·ligència emocional.  I aquesta personalment és la meva filosofia i guia per l’alcaldia: servei a les persones i donar resposta a les seves necessitats reals. Eficàcia i eficiència. Una política per Lleida i al servei dels lleidatans i lleidatanes.

 1. Està a favor del POUM i de les grans superfícies que es volen instal·lar a la capital?

El POUM és el projecte de la ciutat què volem pels pròxims 15 anys, almenys. I un projecte de tanta envergadura no es pot aprovar de pressa i corrents el darrer mes de la legislatura. El POUM és el resultat de l’esforç i la feina de moltes persones i, per tant, la seva tasca no pot quedar envà, però cal millorar el POUM perquè és un assumpte rellevant pel futur de Lleida. Qüestions relatives a l’alçada dels edificis, replantejament urbanístic del Centre Històric, millores efectives i reals a l’Horta de Lleida, són alguns exemples d’assumptes concrets a millorar. Per tant, el POUM requereix de consensos amplis i no de presses, com pretén l’actual equip de govern. No passarà res perquè s’ajorni uns mesos perquè resultarà en benefici de les persones.

Estic preocupat pel comerç de proximitat, pel comerç del barri de tota la vida. Els tenim que donar un cop de mà i acabar amb el cementiri de persianes baixades de molts locals d’arreu de la ciutat. No obstant, la instal·lació de grans superfícies com he dit no té perquè anar renyida i ser un conflicte pel mitjà i petit comerç. Però és clar a aquests se’ls ha de promoure i ajudar-los. Grans superfícies també generen riquesa econòmica per la nostra ciutat i hem de tenir en compte que també generen llocs de treball, per tant afavoreixen l’ocupació i redueixen la taxa d’aturats.

 1. Podria dir-nos breument en quins àmbits aprova l’actual govern i en quins suspèn? Suspèn en existència d’endeutament, en seguretat ciutadana com queixes comuns i compartides per la majoria de barris, partides i Horta de Lleida, manca suficient d’enllumenat, en matèria de gestió de Recursos Humans, caracteritzat per una “ditocràcia” o comunament conegut com “ endollisme” i destaco; el projecte de l’actual alcalde de voler construir Pisos que diguin adéu a un dels símbols identitaris i pulmons de Lleida com són Els Camps Elisis de Lleida. Diria més... però m’estendria massa. Des del PP donem suport a la iniciativa social amb recollida de signatures “Protegim Els Camps Elisis”.

I en quin àmbit aprova? Porten una vida governant, ningú a Lleida ha vist més polítiques que les seves, per tant, en el seu dia van tenir un projecte de Lleida que la ciutadania els hi va aprovar perquè era el que necessitava en aquell moment Lleida, per tant, els hi reconec. Ara bé, 40 anys desprès el seu és un projecte obsolet, amb manca d’idees i de lideratge. On abans tenien un projecte ara tenen un “continuisme” en forma d’espiral que ja no ens serveix. Hem de recuperar el lleidatanisme com a instrument polític, social, cultural i econòmic, el nostre orgull com a ciutat i deixar enrere vetlles formes de fer política. És el que se’ns reclama.

 1. Quants nous llocs de treball té previst de contractar si guanya les eleccions d’aquest maig? Convocatòria de places d’agents de la GUB de Lleida. En els darrers anys, les places convocades han estat xifres irrisòries. Demanem un augment notable de places d’agent de la GUB per una millor seguretat ciutadans de la nostra ciutat, en cooperació amb altres cossos de seguretat de l’ Estat. A l’augmentar la base de la plantilla, implica consegüentment fer convocatòries de promocions verticals dins la GUB. Totes les convocatòries s’han de fer en transparència i seguint els principis de mèrits i capacitats. Les promocions verticals hauran de vetllar per respectar en el temps d’antiguitat en el propi cos policial de la GUB de Lleida. Altrament, professionalitzar com a llocs de treball fixes i permanents les figures dels agents cívics.

Destaco que, des del PP de Lleida i com a alcaldable, no permetrem que persones amb una discapacitat reconeguda que ocupen un lloc de treball adscrit a Centres Ocupacionals de Treball, Centres Especials de Treball... Perdin el seu lloc de treball degut al fet que aquestes entitats, fundacions i centres que atenen a persones amb discapacitat no poden pagar-los el sou arran de la pujada del SMI. Amb la qual cosa, a Lleida poden estar perillant actualment entorn a 700 llocs de treball que corresponen a persones amb discapacitat i, per tant, quedar en situació d’exclusió social, així com llurs famílies.

Pels adolescents i joves volem implementar tallers de prevenció i tractaments referents les addiccions a les noves tecnologies, a partir de diferents disciplines des d’on es pugui fer un adequat abordatge: psicòlegs, terapeutes, treballadors/es socials, educadors/es socials, pedagogs, es..

 1. Lleida té un bon teixit associatiu. Que pensa fer de de nou per a que les entitats que no hagi fet cap govern?

És bàsic fer un treball transversal, coordinar-se. Les associacions de veïns, entitats culturals,.. són un pilar bàsic i és un requisit per nosaltres comptar amb el seu treball i la seva veu. L’Ajuntament no pot actuar de forma aïllada i de forma unilateral, sense comptar amb el teixit associatiu des de la transversalitat i l’establiment de canals de comunicació. Hem de parlar amb totes i cadascuna de les entitats de la nostra ciutat, asseure’ns i, a partir d’aquí, dissenyar línies de treball conjuntes.

Quins canvis pensa fer en matèria de mobilitat?

En matèria de mobilitat, apostem per la supressió de la totalitat barreres arquitectòniques a la ciutat de Lleida. No es pot permetre al segle que estem que encara hagi obstacles que dificultin la mobilitat de les persones amb algun tipus de discapacitat física i/o mobilitat reduïda.  Altres propostes són: línies de bus urbà nocturn, millorar les freqüències d’autobusos dels barri, i aquelles més rellevants, com per exemple, les de parada a l’ HUAV, Hospital Sta. Maria, Cementiri, Complex Caparrella, Universitats... Alguna línia nova per exemple, pel barri de Ciutat Jardí. Respecte aquest darrer, ja sabem que la majoria de residents disposen de vehicle propi, però és una zona amb expansió i, a la llarga, molt probament també hi hagi activitat comercial i, per tant, necessàriament hi ha d’haver transport públic. Una nova línia seria de “bus shopping” amb connexió tipus transfers i parades úniques i de trajectes directes amb l’eix comercial, amb el comerç de zona alta i altres punts. I pel que fa al bus turístic de Lleida, ha de tenir sostre, encara que movible, però no pot ser un bus exclusiu d’estiu. Finalment, la posta en marxa de la línia ferroviària de “low cost” anomenada “Eva” de Madrid-Barcelona hauria de tenir necessàriament parada a Lleida Pirineus.  Així, com Lleida ha d’emergir com a ciutat clau per no quedar-se al marge del futur Corredor del Mediterrani o de connexions amb altres ciutats per mitjà de trens de mitjana i alta velocitat com Valencia. També lluitarem per l’ ampliació de línies i freqüències de rodalies a la nostra ciutat amb connexió amb altres poblacions de la província de Lleida i de connexió amb Tarragona ciutat i zones de platja, així com a la Franja.

 1. I que farà per els empresaris i els emprenedors? Apostem per llibertat empresarial. Per la mitjana i petita empresa, que no té perquè anar renyida amb altres superfícies comercials. Incentivar el comerç autòcton. Dinamitzar els mercats municipals.  Volem impulsar la Fira del “Talent” des  de diferents àmbits i disciplines, com una fórmula de foment per ocupació com activitat d’emprenedoria, que obri portes i ofreni oportunitats. Evitar la fugida de bons i futurs professionals de la nostra ciutat. Respecte aquest darrer punt és especialment significatiu la inversió envers els joves amb concessió d’incentius i ajuts que els permeti l’accés al món laboral.

Crearem l’oficina d’Atenció i Recolzament per als Emprenedors. Quan una persona inicia un projecte professional i empresarial necessita un cop de mà, algú que l’assessori, algú que l’ajudi a realitzar i agilitzar tràmits burocràtics i administratius. Apostarem i posarem la Paeria al servei de les persones. A Lleida, qui vulgui muntar un negoci ho ha de poder fer amb un màxim de 24 hores i, per això, crearem “l’Oficina Única” per a la tramitació administrativa.

Apostem per uns Polígons Industrials a l’alçada del nostre teixit empresarial i productiu. Fan falta millores urgents en el manteniment de carrers, voreres, il·luminació, neteja, senyalització i seguretat dels Polígons.

 1. Vostè es partidari d’intensificar la campanya “Més bon tracte” impulsada per l’actual govern? Sí, però no és suficient.

Amb violència masclista també cal treballar des de l’àmbit de la prevenció i, això, ja s’ha de fer des de la infància, també des de les escoles on s’inclogui laiIgualtat en els seus projectes curriculars de centre i valors.  Hem d’apostar per la Igualtat. Per exemple, des del PP volem impulsar: tallers de prevenció als centres cívics. Incidir en les perjudicis dels estereotips. Per exemple, l’anomenat “Més bon Tacte” també es podria treballar de forma pràctica des de l’àmbit Esportiu com a inclusiu i no diferenciador de gènere i això ja des de petits. És un tema complex i que cal fer un abordatge des de diferents punts.

La família és l’eix principal, nucli de vinculació i de socialització primària, alhora model educatiu i patró d’aprenentatge de conductes. Per aquest motiu, també des del PP perseguim una Regidoria exclusiva de Família i Benestar Social, on estiguin incloses totes les realitats familiars i en la qual també s’inclogui una Àrea Educativa, des d’on també es puguin treballar aquests aspectes.

Paral·lelament s’hauria de reforçar l’Àrea d’Informació i Atenció a la Dona de l’Ajuntament de Lleida, amb més recursos, pel que fa l’assistència jurídica, i l’atenció psicosocial. Així com recursos relatius a l’allotjament per aquelles víctimes amb els seus fills a càrrec, des d’on s’ofereixi un treball interdisciplinari amb objectius com la recuperació personal i accés a un treball a fi de disposar d’ingressos propis.

Vull remarcar que un dels meus principals objectius es la Seguretat Ciutadana, i això significa també vetllar perquè el fet d’una major presència policial també és una mesura dissuasiva per aquests tipus de conductes, com són les agressions sexistes a la via pública.

Demani el vot a la ciutadania... Crec en una Lleida emprenedora, plena de vida i llibertat empresarial. Una Lleida que generi oportunitats per als joves i que s’ocupi de la gent gran. Una Lleida que construeixi ponts amb el nostre teixit associatiu, empresarial i veïnal de Lleida. Crec amb els barris, tots els barris, des de el centre fins a l’Horta de Lleida què és el pulmó de la ciutat. Crec en el Lleidatanisme polític, social, cultural i econòmic com a segell de la nostrat identitat perquè Lleida sigui la Capital de la Catalunya interior, al servei de les persones.

Llegir 2787 vegades Darrera modificació el Dimarts, 26 Febrer 2019 11:30
Josep Maria Castells

Tinc 30 anys. Lleidatà d'arrels balaguerines. Sóc persona de solucions, urbanita, entusiasta i amb ambició. La meva passió és el periodisme, la sociologia, la filosofia i les ciències polítiques. Sóc emprenedor i activista sociocultural. M'interessaria poder participar en esdeveniments i mitjans de comunicació.

M'agrada la informàtica, el màrqueting, la política, el personal branding, les relacions públiques i les empreses. Els meus hobbies són tenir cura meves amistats, la ràdio, els restaurants, les tecnologies i la moda.

✅Tinc aspiracions en la meva vida i els meus valors o aptituds principals en el treball són la persistència després de l'objectiu, la capacitat d'automotivar, l'empatia, el treball en equip, entusiasme, creativitat i el #optimisme

✅El meu lema a la vida és OPTIMISME. Sí, sóc optimista. No sembla útil ser qualsevol altra cosa.
Tinc una actitud positiva davant la vida que m'omple de valor al meu i als altres.

✅Compto amb el títol de "Digital Màrqueting i Community Manager". Em considero una persona creativa, sincera, sana, esportista, persistent, ambiciosa, empàtica, perfeccionista i filantròpica.

✅He participat en "Espejo Público" d'Antena3, a Onda Cero a "Nits de ràdio", a la taula rodona de «Els mitjans locals en l'era global» l'any 2016 a Lleida. Finalista VII edició de Premis Lleidatans de la Jove Cambra Internacional.
M'agradaria poder treballar en empreses audiovisuals i de periodisme com ara CCMA, Onda Cero, Grup Godó, CADENA SER, Grup Flaix, RTVE, Atresmedia, Mediaset, Grup Prisa i altres companyies d'humor, com El Terrat i Minoria Absoluta.

✅Em sento molt identificat amb multinacionals com Mediamarkt, Google, Facebook, Samsung, IBM, Amazon i Microsoft.

He estat vinculat en política però m'he adonat que el millor és la diversitat. És a dir: sé recollir la part bona de cada ideologia. He col·laborat amb entitats locals i ONG.

✅Las persones que més admiro són Bill Gates, Andreu Buenafuente, Pedro Sánchez, Sandra Golpe, Matías Prats, Marta Flich, Susanna Griso, Xavi Gabriel, Andreu Buenafuente, Sergi Domene, Marta López, Leo Garriga, Elon Musk i José Luis Cordeiro.
He publicat més de 500 articles en premsa de paper. Tinc 4 recomanacions professionals.


No ho dubti i contacti amb mi via MD o @oficialcastells des de Facebook, Twitter i Instagram. Acredito 4 recomanacions de professionals al meu perfil.
?WhatsApp de treball ➡️ 657.675.525
Estic actiu a Facebook, Twitter, Instagram i WhatsApp.

M' ajudes a fer realitat els meus somnis
Segueix-me @oficialcastells o contacta amb mi ara mateix!

www.elmercadal.cat

 

El temps a Balaguer

 

 

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre

@OFICIALCASTELLS

 Resultat d'imatges de TWITTER