EDICIÓ ESPECIAL COVID-19

DIRECTOR: JOSEP MARIA CASTELLS BENABARRE
EL PERIODISME OPTIMISTA DE CATALUNYA ®
Divendres, 12 abril 2019 18:27

Ángeles Ribes Duarte (Ciutadans): "Lleida necessita prendre un nou rumb"

Escrit per

Nascuda el 27 de gener de 1968 al municipi d'Osca de Jaca , va estudiar BUP i COU en un institut de Lleida ( Catalunya ) i va fer un curs tècnic de Disseny de Moda a l'Escola Goymar de Barcelona. Posteriorment va treballar com a venedora, administradora d'empresa i dissenyadora gràfica en diverses empreses. En les eleccions municipals de 2015 va ser candidata de Ciutadans a l'alcaldia de Lleida i va aconseguir entrar al consistori com a tercera força, amb quatre regidors.

 

 1. Com es defineix?

Sóc una dona treballadora, que ha estat autònoma la major part de la seva vida laboral, i per tant coneix perfectament els problemes que comporten pujar la persiana d’un negoci cada dia. Sóc liberal en el sentit original de la paraula, que implica lluitar pels drets individuals de cadascuna de les persones, i no tolero les injustícies. I sóc optimista. Molt optimista.

 1. És vostè dels que veuen el got mig ple o mig buit? 

Mig ple, òbviament. Això no vol dir que em conformi sols amb la meitat del vas!

 1. Per tant podríem dir que és optimista...

Sí, tal com he dit, crec que és una de les meves qualitats.

 1. Quin és el seu tresor més preuat? 

La llibertat individual. Penso que l’esfera dels drets fonamentals de cadascú és el més preuat que tenim. I aquí hem aconseguit garantir drets com la igualtat davant la llei, la llibertat d’expressió, de circulació, de pensament... Tot i que ara veiem com hi ha determinades persones i partits que posen en dubte totes aquestes llibertats per tal de vendre’ns certes idees que amaguen la seva incapacitat per governar.

 1. Admira a algú? 

Mira, ara podria parlar-te de Churchill, de Kennedy, de Clara Campoamor... Però prefereixo parlar-te de Yoli, d’en Rafa, d’en Ramón... Persones que s’aixequen cada dia per fer la seva feina el millor possible i tirar la seva família endavant. No perquè no tingui referents, sinó perquè aspiro a viure en un país que no necessiti herois, sinó gent normal que no ha de fer més que la seva vida normal perquè tot vagi bé. Amb tot, sóc conscient que aquest dia encara no ha arribat.  

 1. Què és el que més valora en una persona?

L’honestedat.

     7.Es penedeix d'alguna cosa a la vida?

Tots tenim coses que ens agradaria canviar en les nostres vides, però també és cert que som el que som pels nostres encerts i les ensopegades i errors que hem tingut. I estic satisfeta de ser qui sóc ara mateix.

 1. Per quin motiu aspira a ser alcalde de Lleida?

Lleida és una ciutat meravellosa, tot que poques vegades ha cregut en si mateixa. Nosaltres creiem en la capacitat de les persones per millorar-la i donar-li l’impuls que necessita, perquè hi han molts reptes que s’hauran d’afrontar en un futur immediat. Quina qualitat de vida volem pels nostres veïns? Què fem amb els nostres joves? Com actuem davant els avenços tecnològics? I no defugim la pregunta: som capaços de garantir la convivència, real, pacífica i harmoniosa davant un procés que ha obert ferides profundes en la nostra societat? Tenim resposta i projecte per totes aquestes qüestions, però et puc avançar la resposta de l’última: Sí, nosaltres garantirem aquesta convivència pacífica entre els veïns de Lleida, com a punt indispensable per construir la Lleida del futur.

 1. A què es dedica professionalment?

Sóc dissenyadora gràfica. De fet he treballat com a tal per diferents empreses i he tingut la meva pròpia. Després he treballat de comercial en diferents empreses, fins que el 2015 vaig ser escollida pels veïns per ser regidora de Lleida, càrrec que ocupo actualment.

 1. Com és Lleida i com serà si vostè és elegit alcalde el proper mes de maig?

Lleida és una ciutat amb unes potencialitats enormes. És una ciutat mitjana que està a prop de tot arreu: a 2 hores de Madrid i a una de Barcelona amb tren. A 100 quilòmetres de la platja i de la muntanya, incloses pistes d’esquí. Amb l’al·licient que aquí podem anar caminant a la feina o a portar els fills al col·legi, amb un clima continental que ja voldrien la majoria de ciutats europees. Tenim una universitat puntera en diferents aspectes entre els quals hi destaca la medicina, per no parlar d’agrònoms o INEF, que a més té centres d’investigació potents com són el CREBA, l’Institut d’Estudis Porcins, l’IRB i ara el nou hospital veterinari. Però és que a més tenim el Parc Científic i Tecnològic. Tot això fa d’aquesta ciutat un lloc ideal en el qual fonamentar un nou projecte de futur, tant per una persona com per una empresa.

És cert, però, que encara té deures per fer. La falta d’estratègia n’és un d’ells, perquè en mans dels últims governs socialistes sembla que s’hagi posat el pilot automàtic. No estem parats, no anem enrere, però tampoc sabem on anem. I això es nota amb els últims grans projectes socialistes que s’han volgut fer en aquesta ciutat: què se n’ha fet de les Basses? En què ha quedat el Museu del Clima? Què vol ser la casa del dibuix? De què serveixen aquests projectes per Lleida?

Des de Ciutadans tenim un projecte basat en un principi bàsic: la persona com a mesura de totes les coses. Qualsevol de les nostres mesures té com a objectiu la persona, i en concret la millora de la seva qualitat de vida. Així, la Lleida del futur serà una ciutat més amable amb les persones, molt més verda i propera. Una ciutat on la gent estigui orgullosa de viure-hi, no sols per la qualitat de vida, sinó també pel seu oci, la seva cultura, el seu ensenyament... La Lleida del futur serà una ciutat de la qual ens sentirem orgullosos.

 

 1. Què n’opina de la gestió de l’actual govern a La Paeria de Lleida?

Crec que ja ho he respost a la pregunta anterior, però vaja. Com diem, no creiem que el dia a dia sigui cap desastre, però sí que creiem que aquest govern s’ha quedat sense idees en un moment en què Lleida ha d’agafar nou impuls. No ens podem conformar amb gestionar més o menys bé la ciutat, sinó que hem de repensar-la en tots els escenaris possibles. Què farem davant l’envelliment de la nostra població? Com afrontarem el comerç electrònic? Continuarem trampejant sense resoldre el problema de la manca d’allotjament de molts temporers cada estiu? Ens quedarem de braços plegats davant la falta cada vegada més greu de personal sanitari? Sincerament no veiem que aquest govern estigui molt preocupat en aquestes qüestions, sinó més aviat en com guanyar-se la simpatia d’aquelles forces que fins ara li han donat l’esquena en la seva gestió. Com dic, és un govern que trampeja el dia a dia, però amb idees poc clares, i quan un vaixell navega sense un objectiu, cap vent li és favorable.

 1. Pot avançar-nos quin serà l’eslògan de la seva campanya?

No, però de ben segur que us agradarà.

 1. Quina és la filosofia i valors de la formació política que vostè lidera?

Ciutadans és un partit liberal que, com he explicat abans, defensa la llibertat individual. I aquesta llibertat individual queda perfectament regulada i protegida dins el marc de la Constitució espanyola, que també és la de tots els catalans. Si ara tenim els conflictes ideològics que tenim és perquè la Constitució que ens hem donat entre tots empara una sèrie de drets fonamentals entre els quals trobem la llibertat ideològica i d’expressió. Compte que no és poc! A països com Alemanya no poden crear-se partits que busquin destruir la unitat del país. Aquí sí! I és bo que sigui així, perquè és senyal que som un dels països amb un reconeixement de drets més gran que existeix.

El problema és que hi ha gent que s’ha volgut aprofitar d’aquestes llibertats tan garantistes i ha volgut forçar el sistema fins a un punt inconcebible. És per això que Ciutadans defensa emprar la democràcia tal com ens l’hem donada entre tots: en base a unes lleis que hem de complir i que podem canviar si no ens agraden, però usant les vies legals i no la força, com han intentat fer alguns.

Un altre tema pel qual se’ns ataca és perquè diuen que volem acabar amb el català. Res més lluny de la realitat: com he dit, defensem les llibertats individuals, i no hi ha pitjor imposició que t’obliguin a utilitzar una sola llengua, ja sigui el castellà o el català. Això passava en l’administració de la Paeria, fins que nosaltres vam impulsar que tots els procediments s’oferissin amb les dues llengües oficials de la ciutat.

I en aquest mateix sentit, defensem que les assignatures als col·legis i institut es donin un 20% en anglès, un 40% en castellà i un 40% en català, precisament per aconseguir una societat trilingüe de veritat.

 

 1. Està a favor del POUM i de les grans superfícies que es volen instal·lar a la capital?

Són dos debats completament diferents. Volem mitjanes i grans superfícies comercials a Lleida? Sí, per descomptat. No entenem per què els lleidatans i els ciutadans de la resta de la província han d’anar a Tarragona, Barcelona o Saragossa a comprar segons quins  productes. Què potser tenim menys importància que un veí d’aquestes ciutats o províncies? A més és que s’ha venut la idea falsa de que una mitjana o gran superfície es carrega al petit comerç. Què se l’ha carregat a Barcelona, Tarragona o Saragossa? No, el principal problema del petit comerç es diu Amazon o comerç electrònic en general. I el que hem de fer és ajudar als nostres emprenedors i autònoms a formar-se i ajudar-los perquè siguin més competitius i la seva vida sigui més fàcil. En aquest sentit, aquest mandat Ciutadans ha impulsat unes ajudes a fons perdut de fins a 3.000 € per tots aquells autònoms i petits empresaris que tinguessin un negoci o el volguessin començar.

Pel que fa al POUM, és un tema molt complex que encara està generant documentació nova que hem d’estudiar. No és un mal projecte, però encara té massa punts a tractar abans que puguem donar una resposta definitiva.

 1. Podria dir-nos breument en quins àmbits aprova l’actual govern i en quins suspèn?

Aprovat en la gestió del dia a dia. Suspès en les idees de futur. Necessita millorar en matèria de lleialtat institucional.

 

 1. Quants nous llocs de treball té previst de contractar si guanya les eleccions d’aquest maig?

No és una qüestió de quants si no de quins i quina funció hauran de tenir. Sí que t’avanço que tots els llocs de treball que contractem es triaran pel seu currículum i la seva capacitat de treball, no per les simpaties o per si tenen carnet. Així ho hem fet amb els assessors que tenim actualment, cap dels quals milita a Ciutadans, però que han realitzat una feina excel·lent durant aquest mandat. Podem dir orgullosos que som l’únic partit que ha funcionat així.

 1. Lleida té un bon teixit associatiu. Que pensa fer de nou perquè les entitats que no hagi fet cap govern?

Escoltar-les i sobretot ser honesta amb ells. Les associacions són una part fonamental del teixit social de la ciutat, però com a la resta de ciutadans no els prometrem res que després no anem a complir. El que sí que els garanteixo és una cosa: treball, treball i treball, per tal d’aconseguir que aquesta ciutat esdevingui un lloc millor.

 1. Quins canvis pensa fer en matèria de mobilitat?

A Lleida hi ha massa cotxes. Hem de donar una alternativa a tots aquests conductors que es veuen obligats a agafar el vehicle privat per desplaçar-se. Però tampoc posarem cap pistola al pit de ningú per dir-li com ha de moure’s d’un lloc a l’altre. L’aposta pel transport públic i altres formes de transport menys invasives per la resta de veïns i el medi ambient ha de passar per una competició virtuosa, no per la prohibició d’un mitjà de transport.

 1. I que farà pels empresaris i els emprenedors?

Com ja t’he dit, Ciutadans ja ha fet una aposta decidida pel petit empresari i emprenedor: les ajudes a fons perdut de fins a 3.000 € ja han ajudat a més de 150 persones, dels quals la meitat són dones. A més són ajudes concedides a comerços d’arreu de la ciutat, cosa que també fomenta el comerç de barri. El nostre objectiu en el proper mandat és augmentar aquesta partida que tan bé ha funcionat, però també simplificar-ne el procediment per concedir-les i fer-ne un major seguiment, perquè detectem que els autònoms tenen molts dubtes sobre com portar el seu negoci. Perquè tu pots ser un pastisser boníssim, però també t’obliguen a saber com es paga una nòmina o a pagar l’IVA trimestralment.

És per això que cal ajudar al nostre petit comerç amb tallers de formació no sols purament empresarial, sinó també de marketing, comerç digital, aplicacions mòbils, etc. Per tal de fomentar i crear un teixit empresarial cada vegada més ben preparat i adaptat al món en el qual vivim. Perquè com he dit al principi, ens mou el principi de “la persona com a mesura de totes les coses”.

Finalment en aquest tema, cal dir que el grup de Ciutadans garantirà una seguretat jurídica a l’hora de fer negocis a aquesta ciutat. Som partidaris de complir amb els acords i els contractes que signem, i per tant no ens desdirem de la paraula donada, com sembla ser, que busquen altres formacions. Amb Ciutadans al capdavant, la Paeria serà un soci fiable que no dependrà de les decisions de cap assemblea muntada a correcuita.

 

 1. Vostè és partidari d’intensificar la campanya “Més bon tracte” impulsada per l’actual govern?

Sincerament? Ens sembla una mesura amb poc recorregut. El que cal fer és garantir una seguretat tant en els espais d’oci com en els carrers i la resta d’espais públics. I si hi ha qualsevol problema de caràcter sexista o agressió acudir a una Guàrdia Urbana, a la que per cert, hem lluitat per dotar-la de major personal i materials, de manera que estigui el millor equipada possible. També per afrontar aquests casos.

Cal ser justos, però: ens sembla molt positiu que dins la campanya hi participi l’associació antisida de Lleida, que fan una tasca impressionant de prevenció.

 1. Demani el vot a la ciutadania...

El proper 26 de maig es torna a decidir el govern de la ciutat de Lleida. Hi han partits que volen governar sols per una meitat molt clara, com estem veient a la Generalitat de Catalunya. Uns altres han estat partícips de què arribéssim fins aquesta situació, i no tenen cap idea que fer si manen. Des de Ciutadans hem garantit la convivència pacífica a la ciutat tot i els temps tan convulsos que hem viscut. A Ciutadans tenim molt clar que cal governar per tots els veïns, precisament perquè tots som iguals davant la llei. No sols tenim clar què hem de fer, sinó també com ho hem de fer: és per això que en 4 anys hem presentat més de 400 propostes que han millorat aquesta ciutat.

No és suficient: Lleida necessita prendre un nou rumb. Per això et demano que el proper 26 de maig apostis pel futur. Que apostis per la convivència. Que apostis per Ciutadans. Perquè des de Ciutadans volem seguir complint amb tu.

 


AUTOR DE L'ENTREVISTA: JOSEP MARIA CASTELLS BENABARRE @OficialCastells

 

Direcció web: http://lleida.ciudadanos-cs.org/

 

Twitter: https://twitter.com/AngelesRibes_68

https://twitter.com/Cs_Lleida

 

Facebook: https://www.facebook.com/angeles.ribesduarte

https://www.facebook.com/CsLleidaCiudad/

 

Instagram: https://www.instagram.com/angelesribesduarte/

https://www.instagram.com/cs_lleida/

 

 

Llegir 1723 vegades Darrera modificació el Divendres, 12 abril 2019 18:48
Josep Maria Castells

Tinc 30 anys. Lleidatà d'arrels balaguerines. Sóc persona de solucions, urbanita, entusiasta i amb ambició. La meva passió és el periodisme, la sociologia, la filosofia i les ciències polítiques. Sóc emprenedor i activista sociocultural. M'interessaria poder participar en esdeveniments i mitjans de comunicació.

M'agrada la informàtica, el màrqueting, la política, el personal branding, les relacions públiques i les empreses. Els meus hobbies són tenir cura meves amistats, la ràdio, els restaurants, les tecnologies i la moda.

✅Tinc aspiracions en la meva vida i els meus valors o aptituds principals en el treball són la persistència després de l'objectiu, la capacitat d'automotivar, l'empatia, el treball en equip, entusiasme, creativitat i el #optimisme

✅El meu lema a la vida és OPTIMISME. Sí, sóc optimista. No sembla útil ser qualsevol altra cosa.
Tinc una actitud positiva davant la vida que m'omple de valor al meu i als altres.

✅Compto amb el títol de "Digital Màrqueting i Community Manager". Em considero una persona creativa, sincera, sana, esportista, persistent, ambiciosa, empàtica, perfeccionista i filantròpica.

✅He participat en "Espejo Público" d'Antena3, a Onda Cero a "Nits de ràdio", a la taula rodona de «Els mitjans locals en l'era global» l'any 2016 a Lleida. Finalista VII edició de Premis Lleidatans de la Jove Cambra Internacional.
M'agradaria poder treballar en empreses audiovisuals i de periodisme com ara CCMA, Onda Cero, Grup Godó, CADENA SER, Grup Flaix, RTVE, Atresmedia, Mediaset, Grup Prisa i altres companyies d'humor, com El Terrat i Minoria Absoluta.

✅Em sento molt identificat amb multinacionals com Mediamarkt, Google, Facebook, Samsung, IBM, Amazon i Microsoft.

He estat vinculat en política però m'he adonat que el millor és la diversitat. És a dir: sé recollir la part bona de cada ideologia. He col·laborat amb entitats locals i ONG.

✅Las persones que més admiro són Bill Gates, Andreu Buenafuente, Pedro Sánchez, Sandra Golpe, Matías Prats, Marta Flich, Susanna Griso, Xavi Gabriel, Andreu Buenafuente, Sergi Domene, Marta López, Leo Garriga, Elon Musk i José Luis Cordeiro.
He publicat més de 500 articles en premsa de paper. Tinc 4 recomanacions professionals.


No ho dubti i contacti amb mi via MD o @oficialcastells des de Facebook, Twitter i Instagram. Acredito 4 recomanacions de professionals al meu perfil.
?WhatsApp de treball ➡️ 657.675.525
Estic actiu a Facebook, Twitter, Instagram i WhatsApp.

M' ajudes a fer realitat els meus somnis
Segueix-me @oficialcastells o contacta amb mi ara mateix!

www.elmercadal.cat

 

El temps a Balaguer

 

 

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre

@OFICIALCASTELLS

 Resultat d'imatges de TWITTER