EDICIÓ ESPECIAL COVID-19

DIRECTOR: JOSEP MARIA CASTELLS BENABARRE
EL PERIODISME OPTIMISTA DE CATALUNYA ®
Dimecres, 12 Febrer 2014 11:02

Josep Maria Roigé: ¨Balaguer necessita un pàrquing proper al centre històric``

Escrit per

Va néixer l'any 1960 a Balaguer. Està casat i té tres filles. Va estudiar a l'Escola Pia fins als 14 anys, quan va començar a treballar. Al mateix temps que treballava com a empleat de banca, cursava estudis de batxillerat, COU i ciències empresarials. S’ha dedicat al llarg de 35 anys a la banca, assumint responsabilitats directives els darrers 25.

Des de 1974 ha estat vinculat als cercles polítics de Balaguer, inicialment amb fundadors de Convergència Democràtica de Catalunya, partit en què milita oficialment des de 1977. Activista en el món sardanista, participa en l’organització del Congrés de Cultura Catalana, de la Marxa de la Llibertat, de concerts de la Nova Cançó, de “La sardana més gran de la història” i de les manifestacions de l’11 de setembre a Sant Boi i Barcelona (1976 i 1977) així com a la de juliol de 2010 (“Som una nació. Nosaltres decidim”). Membre de Balaguer decideix, la plataforma organitzadora de la consulta sobre la independència del 25 d’abril de 2010.

Regidor de Convergència i Unió a l’Ajuntament durant dotze anys (1987-1991, 1999-2003 com a portaveu i 2007-2011 essent el president del grup) i amb diferents càrrecs vinculats al món municipal a CDC. És conseller nacional de Convergència.

El dia 11 de juny de 2011 va ser investit alcalde de la ciutat i l'11 de juliol va prendre possessió com a diputat a la Diputació de Lleida.

 

 

Com valora la seva gestió fins al moment com alcalde del govern municipal a Balaguer?

 Durant aquests gairebé tres anys de govern, hem treballat intensament en millorar les finances municipals. Vam arribar al govern en plena crisi, i hem hagut de gestionar una estructura municipal complexa sense gaires recursos i amb un elevat endeutament. Per això, hem hagut de ser valents per prendre decisions que han afectat als serveis i l’estructura municipal, sempre, però, sense que se n’hagi vist afectada la qualitat o l’atenció al ciutadà. Crec, sincerament, que deixarem les arques municipals més sanejades, la ciutat més ordenada i uns serveis i equipaments municipals de qualitat, al dia i menys deficitaris.


La situació econòmica del consistori ha millorat des que governen?
Com t’he comentat en l’anterior pregunta, vam heretar un consistori amb una situació econòmica molt complicada, agreujada per la crisi econòmica. Durant aquests anys, hem treballat per ordenar aquesta situació, és a dir, pagar els proveïdors al dia; reduir el dèficit dels serveis municipals, sense restar qualitat, i rebaixar la despesa corrent, d’una banda, mirant d’estalviar consums, i de l’altra, renegociant a la baixa contractes de subministrament i serveis, i amortitzar crèdit bancari.

Per quin motiu creu que a Balaguer no hi ha suficients llocs de treball?

Des del tancament d’Inpacsa, a Balaguer no hi ha hagut cap altra indústria capaç de generar tants llocs de treball. A això hi hem de sumar el fet que durant els anys de bonança econòmica, molts ciutadans de Balaguer es van ocupar en el sector de la construcció i immobiliari, en alça degut a la bombolla immobiliària, que un cop ha esclatat, igual que a la resta de ciutats de Catalunya, ha deixat molta gent a l’atur. Aquests dos factors, crec que expliquen l’índex d’atur que hi ha a la ciutat.

L’Ajuntament està donant facilitats a les empreses a Balaguer? Si és que sí, digui’ns amb quines empreses han negociat fins al moment.
Aquesta és una feina que requereix de constància i discreció. Ara bé, et puc donar un exemple d’un cas que finalment ha arribat a bon port: Artenius Green. Aquesta fàbrica de plàstic PET reciclat estava amenaçada de mort a causa de la suspensió de pagaments de l’empresa matriu, La Seda Barcelona. No obstant, gràcies a la voluntat, perseverança i flexibilitat de les parts implicades: comitè d’empresa, Ajuntament, departament d’Empresa i Ocupació de la Generalitat, empresa i administrador concursal, s’ha aconseguit adjudicar la fàbrica a una empresa de Girona, Marketing Mix 2011, que mantindrà la plantilla i la producció, com a mínim, durant 10 anys.

Com és que a Balaguer no tenim cinema com va avançar en alguns mitjans de comunicació?
La qüestió no és tant tenir o no cinema, sinó si els ciutadans de Balaguer poden gaudir de les pel·lícules comercials d’estrena com en altres poblacions de Lleida. A Balaguer, hem fet un pas endavant amb la utilització del teatre municipal, quan no acull espectacles teatrals o concerts, per oferir una programació de cinema comercial estable. D’altra banda, puc avançar que s’està treballant en un projecte per tal de donar més continuïtat a aquest servei.

El seu govern ha creat la junta local de seguretat, expliqui’ns una mica del seu funcionament.
La Junta Local de Seguretat, integrada pels Mossos d’Esquadra, Guàrdia Urbana i altres serveis de seguretat que actuen al municipi, s’ha creat per coordinar actuacions i oferir una major seguretat a la ciutadania. Es reuneix periòdicament per analitzar el nivell de seguretat del municipi i orientar les accions i l’activitat policial.

També s’ha creat la Fira Q…
Bé, en aquest cas, s’ha creat un nou concepte de fira. Fins ara teníem una fira multisectorial sense massa perspectives, que vam optar per transformar en un certamen innovador i amb possibilitats de recorregut. Hem apostat per la Qualitat perquè aquest concepte pot englobar qualsevol producte o servei que es faci a Balaguer i comarca i que respongui al criteri de qualitat, és a dir, que sigui atractiu i satisfactori pel client o consumidor. Creiem que és una fira que té molt recorregut, de fet tant expositors com públic han aplaudit la nova orientació de la fira, i esperem ampliar-la any rere any.

 

A Balaguer li fan falta més fires?

En relació amb l’anterior pregunta, no és qüestió de quantitat, sinó de qualitat. Això no vol dir que estiguem tancats a noves propostes, però cal, i davant de la multitud de fires que hi ha actualment a les Terres de Lleida, que aquestes siguin innovadores i amb potencial de creixement. No té sentit crear una fira alimentària, cal que aquesta aporti un plus al consumidor, que es desmarqui de certàmens existents i que li ofereixi noves experiències.

Els pressupostos d’aquest any que ve com s’estructuren les partides per cada àmbit?
Actualment, estem treballant en l’elaboració dels pressupostos de 2014, que m’he compromès a tenir llestos abans del 31 de març. Fins que no els haguem perfilat, no et podré dir com quedarà cada partida.

L’Ajuntament donarà suport a nous mitjans de comunicació com ara El Mercadal els mesos vinents?
Des de l’Ajuntament donem suport a qualsevol iniciativa local que suposi un benefici per la Ciutat i els balaguerins i balaguerines. Malgrat la delicada situació econòmica en què ens trobem immersos, intentem buscar mecanismes per fer efectius aquests suports.

Vostè té previst acomiadar personal de l’Ajuntament?
No. Aquest és un extrem al qual no volem arribar, entenem que qualsevol modificació en la plantilla de personal passa primer per la negociació amb el comitè d’empresa.

Té previst crear un IMO a Balaguer?
A Balaguer, tenim altres instruments per gestionar la formació ocupacional i la inserció laboral. No és necessari crear una estructura específica per gestionar plans d’ocupació i formació, ja que és una tasca que assumeixen els diferents serveis municipals. La mostra és que la Generalitat ens segueix concedint ajudes per donar feina a persones desocupades a través dels plans d’ocupació. 

Veu necessària la col·laboració de nous agents cívics a la ciutat?
Qualsevol col·laboració sempre és ben rebuda. No obstant, en els nous plans d’ocupació hem prioritzat projectes de millora de la ciutat. No són grans obres, però sí actuacions que ajuden a endreçar, mantenir i arreglar els espais públics.

Que farà l’Ajuntament o que està fent per suprimir les barreres arquitectòniques que impedeixen circular als discapacitats?
Com t’he comentat, estem impulsant obres de millora urbana, com per exemple la supressió de barreres arquitectòniques al Passeig de l’Estació. Aquest és un dels eixos més importants de la ciutat i considerem que feia falta eliminar les barres per tal de facilitar l’accés de cotxes, carrets i persones amb mobilitat reduïda. A banda, els serveis tècnics municipals han redactat un pla de supressió de barreres arquitectòniques a tot l’eixample de Balaguer, per tal d’anar-ho executant a través dels diversos plans d’ocupació i aprofitar arranjaments de voreres per adaptar-les amb una rampa.

Quines ajudes donarà l’ajuntament al petit comerç de Balaguer? Es planteja ubicar un nou edifici de Mercat, on les empreses puguin instal·lar-se sense gaires dificultats?
L’Ajuntament de Balaguer està al costat del petit comerç: una de les primeres mesures que vam prendre, per exemple, va ser rebaixar la taxa d’escombraries als comerços, ja que era de les més elevades de Lleida per aquest sector. Així mateix, tenim acords de col·laboració amb el departament d’Empresa i Ocupació pel finançament de projectes de promoció de les associacions de comerciants.

Pel que fa a la instal·lació d’empreses, tenim el viver o CEI Balaguer on qualsevol emprenedor pot ubicar el negoci amb unes condicions molt assequibles. Precisament, estem ampliant aquest espai.

Que farà l’Ajuntament per generar riquesa i treball durant els anys vinents?
Seguir treballant, estar al costat de les empreses i emprenedors. Aquesta és una feina que requereix discreció i paciència, però que, finalment, tal com ha succeït amb Artenius Green, acaba donant bons resultats. Potser no podrem fer grans inversions, però sí donar facilitats i preparar el terreny per quan l’economia torni a funcionar a ple rendiment.

Finalment creu que es farà l’autovia?
Sí. Evidentment que no a curt termini, però sí quan la situació econòmica millori. Per aquest motiu, és molt important que seguim insistint, tant des de l’Ajuntament com des de la societat civil, perquè avanci la redacció del projecte. Hem d’aprofitar aquestes èpoques per preparar el terreny per quan vinguin millors temps.

Com a vicepresident de l’AMI quina impressió té del procés que ha engegat Catalunya?
És un procés engrescador i que no té aturador perquè ha sorgit de la societat civil, i la història ha demostrat que quan aquesta és mou, hi ha canvis socials, econòmics i culturals. Hem arribat a un punt del camí en què la convivència amb Espanya resulta cada vegada més difícil, ens ofeguen econòmicament, nacionalment i culturalment, i ara hem dit prou. Davant la incapacitat de resposta de l’Estat espanyol a les demandes de la societat catalana, aquesta ha fet un pas endavant, obrint la porta de l’Estat propi i Espanya, un cop més, s’ha quedat sense altre argument que el ‘no’ per resposta.

Li faria il·lusió poder ser diputat del Parlament en una Catalunya independent?
Per descomptat, tot i que aquesta decisió no està en les meves mans.

Creu que s’està fent una oposició neta,o al contrari?
L’oposició fa la seva feina amb els arguments que més li convé. Cadascú és responsable de les seves paraules, i, per descomptat, no em posaré a casa dels altres.

Que s’ha de fer a Balaguer per potenciar el turisme? Preveuen ampliar el Museu Comarcal de la Noguera?
Estem elaborant un pla de promoció turística, que passa, entre altres coses, per una millora de la senyalització turística, crear noves rutes i paquets turístiques i implicar diversos agents de la ciutat: restaurants, comerciants o empreses de serveis.

Considerem que tenim un bon Museu amb capacitat per rebre i acollir exposicions importants. Abans que abordar-ne l’ampliació, cal millorar altres espais museístics de la ciutat, com ara el Castell Formós o el Pla d’Almatà.

Creu que seria positiu per la imatge de Balaguer que una productora cinematogràfica hi gravés una pel·lícula?
Qualsevol iniciativa audiovisual que ajudi a la promoció de la ciutat és altament positiva. Per ara, tenim un projecte en aquest sentit, una de les escenes de la pel·lícula ‘Barcelona 1714’ es rodarà a Balaguer, concretament al safareig de la Reguereta, emplaçament que es va escollir per votació popular.

Quan es convertirà la Plaça del Mercadal en una plaça peatonal lliure de vehicles?

Quan tinguem una bona zona d’estacionament propera al centre històric, com per exemple, un pàrquing soterrat a la plaça del Mercadal. Serà llavors quan la peatonalització de la plaça també tindrà el quòrum suficient entre veïns i comerciants.

 

 JOSEP MARIA CASTELLS BENABARRE

Llegir 5762 vegades
Josep Maria Castells

Tinc 30 anys. Lleidatà d'arrels balaguerines. Sóc persona de solucions, urbanita, entusiasta i amb ambició. La meva passió és el periodisme, la sociologia, la filosofia i les ciències polítiques. Sóc emprenedor i activista sociocultural. M'interessaria poder participar en esdeveniments i mitjans de comunicació.

M'agrada la informàtica, el màrqueting, la política, el personal branding, les relacions públiques i les empreses. Els meus hobbies són tenir cura meves amistats, la ràdio, els restaurants, les tecnologies i la moda.

✅Tinc aspiracions en la meva vida i els meus valors o aptituds principals en el treball són la persistència després de l'objectiu, la capacitat d'automotivar, l'empatia, el treball en equip, entusiasme, creativitat i el #optimisme

✅El meu lema a la vida és OPTIMISME. Sí, sóc optimista. No sembla útil ser qualsevol altra cosa.
Tinc una actitud positiva davant la vida que m'omple de valor al meu i als altres.

✅Compto amb el títol de "Digital Màrqueting i Community Manager". Em considero una persona creativa, sincera, sana, esportista, persistent, ambiciosa, empàtica, perfeccionista i filantròpica.

✅He participat en "Espejo Público" d'Antena3, a Onda Cero a "Nits de ràdio", a la taula rodona de «Els mitjans locals en l'era global» l'any 2016 a Lleida. Finalista VII edició de Premis Lleidatans de la Jove Cambra Internacional.
M'agradaria poder treballar en empreses audiovisuals i de periodisme com ara CCMA, Onda Cero, Grup Godó, CADENA SER, Grup Flaix, RTVE, Atresmedia, Mediaset, Grup Prisa i altres companyies d'humor, com El Terrat i Minoria Absoluta.

✅Em sento molt identificat amb multinacionals com Mediamarkt, Google, Facebook, Samsung, IBM, Amazon i Microsoft.

He estat vinculat en política però m'he adonat que el millor és la diversitat. És a dir: sé recollir la part bona de cada ideologia. He col·laborat amb entitats locals i ONG.

✅Las persones que més admiro són Bill Gates, Andreu Buenafuente, Pedro Sánchez, Sandra Golpe, Matías Prats, Marta Flich, Susanna Griso, Xavi Gabriel, Andreu Buenafuente, Sergi Domene, Marta López, Leo Garriga, Elon Musk i José Luis Cordeiro.
He publicat més de 500 articles en premsa de paper. Tinc 4 recomanacions professionals.


No ho dubti i contacti amb mi via MD o @oficialcastells des de Facebook, Twitter i Instagram. Acredito 4 recomanacions de professionals al meu perfil.
?WhatsApp de treball ➡️ 657.675.525
Estic actiu a Facebook, Twitter, Instagram i WhatsApp.

M' ajudes a fer realitat els meus somnis
Segueix-me @oficialcastells o contacta amb mi ara mateix!

www.elmercadal.cat

 

El temps a Balaguer

 

 

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre

@OFICIALCASTELLS

 Resultat d'imatges de TWITTER