EDICIÓ ESPECIAL COVID-19

DIRECTOR: JOSEP MARIA CASTELLS BENABARRE
EL PERIODISME OPTIMISTA DE CATALUNYA ®
Dijous, 03 Març 2016 18:36

Prou desigualtats, bretxes i pobresa

Escrit per Raquel Collado

RAQUEL COLLADO RUIZ. Responsable de l'Àrea d'Igualtat de Gènere.

Al voltant del 8 de Març, comencen a aflorar dades estadístiques que fan mal com a dona. L'ocupació creix massa tímidament i és de pitjor qualitat, dia rere dia es destrueixen llocs de treball que, poc a poc, se substitueixen per altres de precaris: sous baixos, contractes temporals, a temps parcial, amb distribució irregular de la jornada, amb especial impacte en la qualitat de vida i la salut de les dones…

No podem més que indignar-nos quan veiem que a Catalunya creix la inactivitat de les dones respecte de l'any anterior. Però el què veritablement sorprèn, és que molts cops això passa perquè han d'atendre necessitats de cura, criança i dependència, activitats abans cobertes pel sistema públic, que ara tornen a l'àmbit privat no remunerat i tot el seu pes cau sobre les dones.

També hem de parlar de la doble presència, que és la situació en què sobre la mateixa persona recau la necessitat de respondre a les demandes del treball domèstic i familiar i del treball remunerat. Segons l’Enquesta de l’ús del temps (estadística de l'Idescat de la qual s'han fet dues edicions, la darrera entre els anys 2010 i 2011), el temps mitjà diari que una dona dedica a la llar i a la família és de 2 hores i 47 minuts, mentre que els homes hi dediquen 1 hora i 10 minuts. Aquest fet ens demostra, un cop més, la manca de coresponsabilitat i la desigualtat.

Partint d'aquesta condició desigual, el resultat que obtenim és que a les dones cada cop ens és més difícil ocupar posicions de lideratge i responsabilitat a les empreses, tenim menys temps per guanyar temps, tenim menys ingressos salarials, més impediments per ascendir laboralment. Segons les darreres dades publicades a l'Idescat, l'any 2013, la diferència entre la mitjana salarial anual a Catalunya entre els homes i les dones, el que anomenem bretxa salarial, era d'un 19,9%, 1 punt per sobre de la mitjana estatal.

Aquesta discriminació salarial, que cada cop es fa més crònica, tindrà unes conseqüències futures de les quals ara no ens adonem, ja que com més baixa sigui la cotització de les dones, les pensions que percebran i la prestació d’atur també seran més baixes.

Si ens basem en l'Informe del 8 de Març, que un any més ha elaborat la Secretaria de la Dona de CCOO de Catalunya, es veu clarament que la situació de les dones a Catalunya es troba lluny d’un canvi de tendència cap a millor. Pel que fa a Lleida, la taxa d'activitat de les dones està 13 punts per sota de la dels homes, la taxa d'atur femenina continua alta i són, majoritàriament, les dones les titulars de les prestacions socials més baixes pel tipus d'ocupacions a les quals accedeixen.

Davant d’aquest panorama desolador, CCOO té el compromís de continuar incidint en la importància de la negociació col·lectiva per eliminar les discriminacions i aconseguir millors condicions laborals. Estem fent un gran esforç prioritzant, en les taules de negociació, l'eradicació de la bretxa salarial i combatent la violència masclista, l'assetjament sexual i l'assetjament per raó de sexe.

Des de CCOO treballem cada dia per la igualtat real. El 8 de Març és un dia de celebració perquè les dones hem aconseguit alguns dels drets dels quals gaudim avui en dia, però, sobretot, és un dia de lluita i reivindicació perquè encara tenim molts drets per conquerir.

Darrera modificació el Dijous, 03 Març 2016 18:51

 

El temps a Balaguer

 

 

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre

@OFICIALCASTELLS

 Resultat d'imatges de TWITTER