EDICIÓ ESPECIAL COVID-19

DIRECTOR: JOSEP MARIA CASTELLS BENABARRE
EL PERIODISME OPTIMISTA DE CATALUNYA ®
Diumenge, 20 Març 2016 10:44

Estimulació primerenca

Escrit per

Les activitats o exercicis d'estimulació primerenca ajuden a desenvolupar la psicomotricitat infantil, així com les habilitats cognitives, independència i altres aspectes de la vida del nen (a) o nadó. Aquestes activitats són molt útils per a nens en edats compreses entre 0 i 6 anys, perquè és l'etapa en la qual el nen forma la seva personalitat; d'allí rau la importància de l'estimulació o atenció primerenca.

Recordem que les àrees que treballem a través d'aquestes rutines són les següents:

Motricitat gruixuda i fina, llenguatge, cognició, personal i emocional, social.

L'estimulació primerenca o atenció primerenca, fomenta principalment el desenvolupament psicomotor del nadó, així com el seu desenvolupament cognitiu; a través d'activitats on ells es diverteixen per facilitar els seus aprenentatges futurs. Aquesta tècnica es realitza des del naixement del nadó fins als 6-7 anys, perquè és en aquest període on es va desenvolupant l'estructura del pensament i la personalitat del nen.

La intenció és que a través d'aquestes activitats estimulants, el nadó o el nen vagi desenvolupant autonomia i independència; així com la seva psicomotricitat, habilitats cognitives, sensorials i de llenguatge. Aquí neix la importància de l'estimulació primerenca.

Com funciona?

Es dissenya un programa per al nadó o el nen tenint en compte les seves necessitats i entorn familiar, ubicant els objectius que es volen treballar per intervenir-los, i al mateix ritme es va avaluant el procés. Encara s'estableixi prioritat en una àrea especialment, s'han de treballar totes.

No hi ha un temps definit per aconseguir un objectiu, el més important que cada nen no té el seu propi ritme de desenvolupament i no s'ha de pressionar ni comparar amb un altre. La intenció és oferir activitats que el nen estigui preparat per superar i així poder elevar la seva autoestima.

Els objectius del programa aniran canviant d'acord al desenvolupament i èxits del nen, per tal d'estimular el seu desenvolupament motriu, cognitiu, emocional i social.

Al començament, el primer que es busca reforçar és el vincle emocional del nadó, sempre respectant el seu espai. Posteriorment es treballen àrees com:

Motricitat gruixuda i fina: el seu objectiu és que el nen (a) aconsegueixi el control dels seus músculs perquè pugui coordinar els seus moviments lliurement.

Llenguatge: ajuda a la comprensió del seu llenguatge per poder expressar-se a través d'ell.

Cognició: treballa l'intel·lecte del nadó.

Personal i emocional: treballa la independència del nen en activitats quotidianes com alimentar-se i vestir-se.

Social: li facilita al nen els elements necessaris per a desenvolupar-se en el seu entorn.

Els pares juguen un paper molt important en el procés, el que més necessiten els nens és l'afecte i la part motivacional encara que el nen no hagi aconseguit l'aprenentatge. En conseqüència, motivi'l a continuar felicitant quan observi que ha realitzat un gran esforç. Obtenin aixì un vicle familiar.

Sara Millas

34 anys. Directora de Lleure, Comunicadora. Mediadora familiar. Emprenedora i dinàmica. 

Fundadora de diverses entitats educatives, familiars i socials relacionades en el món de l'educació no formal, per l'aprenentatge de tothom (gent gran,infants, adults i joves).

Organitzadora d'events.  Administrativa i Educadora. Col·laoradadora amb mitjans de comunicació realitzant els meus articles d'opinió i punts de vista. Participadora en seminaris educatius. Aposto per una expressió lliure i plena d' iniciativa. El món educatiu i familiar són el motor que mouen la meva feina. 

 

"Sigues tu mateix"

 

El temps a Balaguer

 

 

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre

@OFICIALCASTELLS

 Resultat d'imatges de TWITTER