EDICIÓ ESPECIAL COVID-19

DIRECTOR: JOSEP MARIA CASTELLS BENABARRE
EL PERIODISME OPTIMISTA DE CATALUNYA ®
Dimecres, 13 abril 2016 11:36

Reivindicant la República

Escrit per Rosa Mas, Vicepresidenta 1a de la Federació Regional de Lleida d’Esquerra Republicana de Catalunya

Una de les definicions de la paraula “república” que es poden trobar als diccionaris, és la que defineix aquest estat com aquell que està dirigit per persones que basen el seu poder polític en la voluntat democràtica del poble, en què els ciutadans tenen el dret al vot, atorgant al govern el fonament de legitimitat i sobirania. Ara, 85 anys després de la proclamació de la Segona República, i amb el bagatge que el pas del temps deixa sobre la civilització i les grans lliçons que la història ha escrit durant els darrers segles, encara estem davant d’un escenari que sorprèn i que, en moltes ocasions, dol.

I és que tot i semblar impossible en ple segle XXI, la divisió de poders i el seu control, l’ús de la llei i del deure dels governs vers la ciutadania, estan molt allunyats dels principis que fa dos mil·lennis establia Aristòtil i que segles enllà, la il·lustració incorporava a la ciència política. Teories que es materialitzen quan la constitució, les lleis i altres instruments teòricament garants del sistema com ara el tribunal constitucional, eines que han de protegir la ciutadania, s’utilitzen com a armes contra la democràcia, la llibertat d’expressió, els drets fonamentals, la justícia social o l’estat del benestar. La política al servei de les oligarquies o els interessos concrets de pocs. Així ens trobem amb casos com el Castor, els rescats milionaris a bancs, o sentències absurdes i roïns que anul·len qualsevol espurna de dignitat vers la lluita contra les desigualtats socials com és la sentència del TC sobre la pobresa energètica.  No calen gaires indicadors per valorar la qualitat democràtica i la maduresa de l’estament que ho permet i ho tutela.

Avui recordem la Segona República, que entre d’altres coses, va introduir avenços en el camp de l’ensenyament i el dret de sufragi a les dones que es va aplicar per primera vegada el 1932. Certament, som lluny d’aquella primavera del 1931, però cada cop més a prop d’aquells anhels de llibertat i d’igualtat i de la realització de la justícia i del bé comú. Caminem, orgullosos, endavant, amb un únic objectiu que és aconseguir aquest futur col·lectiu millor per a tothom.  Diem prou davant d’un estat espanyol retrògrad i encarcarat en estructures obsoletes, incapaç de donar resposta a les necessitats i inquietuds de bona part dels seus habitants. No volem continuar observant com es vulneren els pilars bàsics d’una societat, els seus drets i les seves llibertats fonamentals. Per això, avui, 14 d’abril de 2016, des d’Esquerra Republicana de Catalunya reivindiquem més que mai la nova República Catalana, una república en el sentit més aproximat a democràcia real, per la justícia social, la dignitat i el respecte del poble, perquè volem un país més lliure i més just. Per la nova República Catalana!

Darrera modificació el Dimecres, 13 abril 2016 11:37

 

El temps a Balaguer

 

 

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre

@OFICIALCASTELLS

 Resultat d'imatges de TWITTER