EDICIÓ ESPECIAL COVID-19

DIRECTOR: JOSEP MARIA CASTELLS BENABARRE
EL PERIODISME OPTIMISTA DE CATALUNYA ®
Dimarts, 03 Mai 2016 11:52

Bona Festa Major de Lleida!

Escrit per Àngel Ros i Domingo, Paer en cap a La Paeria de Lleida

La Festa Major de Lleida és un dels grans orgulls de la ciutat. Demostra la capacitat de moltes generacions de lleidatans i de lleidatanes per crear una gran celebració col·lectiva i mantenir-la al llarg de gairebé 390 anys. Avui vivim una Festa Major molt diferent a la de les primeres edicions, organitzades des del 9 de maig del 1627, el dia que els paers van proclamar el vot de la festa de Sant Anastasi. L’evolució que ha viscut des de llavors reflecteix la profunda simbiosi ciutadana amb la Festa Major i el seu compromís històric per preservar-la i adaptar-la a la transformació de la ciutat.

Lleida es defineix amb tot el que és la seva Festa Major: sensibilitat cívica i cultural, empenta social, creativitat, participació, solidaritat i voluntat de compartir, amor per les tradicions representades, en bona mesura, per les figures mítiques que ens identifiquen com lo Marraco o els gegants... El programa que teniu a les mans és la suma de l’esforç de moltes ciutadanes i ciutadans, d’entitats i associacions així com de les empreses que, com a patrocinadores, donen suport a l’organització al costat de l’Ajuntament de Lleida.

La tronada i la sortida del Pregó assenyalaran l’inici d’una festa plena de músiques, d’esports, d’actes infantils, de cultura popular i també d’agraïment a la tasca de persones i institucions que rebran les Plaques i les Medalles de la Paeria. El pregó anirà a càrrec d’Àngels Santa, doctora en Filosofia i Lletres i la primera catedràtica –dona- de la UdL. Vinculada des de sempre a la Universitat de Lleida en els àmbits de docència, recerca i gestió, és una gran coneixedora de la cultura francesa. El cartell és obra d’Àngel Jové, un dels grans artistes plàstics lleidatans. Fou pioner de l’art conceptual català, integrant del Grup Cogul i la seva trajectòria també abraçà el món del cinema, on influí en l’obra de Bigas Luna, i l’art dels vitralls, que podem contemplar al Rectorat de la UdL i a la Capella de Jesús de la Seu Vella.

Tradició i modernitat per a una festa on no hi faltaran sardanes, castells, el correfoc, el Parc de Somriures als Camps Elisis, la Batalla de les Flors, la Missa a la Catedral, la Processó i l’Ofrena a Sant Anastasi, castells de foc, i infinitat de cites de tota mena entre les que figuren les propostes de la Sirollada, una trobada de drons al Magical Media del Parc Científic i jornades de portes obertes als principals museus i monuments.

La varietat musical és un dels trets distintius de la Festa Major. El cartell d’enguany inclou un clàssic, l’actuació de la Banda Municipal de Lleida. També, un dels grups més representatius de la història del rock català, Sopa de Cabra i una de les formacions de major èxit recent i projecció, els Blaumut, que actuaran amb la Banda Simfònica Unió Musical de Lleida. La cantant lleidatana Lorena, Xoel López, Los Deltonos, La Raíz, el tribut del periodista i cantant Manuel Fuentes a Bruce Sringsteen, Banda Bassoti, The Toasters i les formacions locals Möndo Loco, Imprudentes, L’home Llop & The Astramats o Lauzeta, entre altres, són presents en un programa de revetlles, de balls i de concerts on també hi haurà una important representació del món coral -Veus-kat, el Cor Collegium Canticum de Weimar i l’Schola Cantorum de Lleida- i dels musicals, amb Mamma- Mia a La Llotja.

Us animo a viure amb entusiasme i emoció la nostra Festa Major de Maig, la celebració que hem creat entre tots i totes i que hem de continuar construint i gaudint plegats en el gran espai de convivència que és Lleida. Molt bona Festa Major a tothom!

Darrera modificació el Dimarts, 03 Mai 2016 11:58

 

El temps a Balaguer

 

 

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre

@OFICIALCASTELLS

 Resultat d'imatges de TWITTER