EDICIÓ ESPECIAL COVID-19

DIRECTOR: JOSEP MARIA CASTELLS BENABARRE
EL PERIODISME OPTIMISTA DE CATALUNYA ®
Dijous, 09 Març 2017 14:33

‘Re-catalanitzar’ Espanya?

Escrit per Toni Yus Piazuelo

A alguns cercles es parla de ‘despujolitzar’ Catalunya per motius diversos (amb tot, al meu parer, el panorama actual fa enyorar l’època del sr. Pujol, sense compartir les seves idees, però allò obeïa al procés natural del capitalisme, en aquell temps més ‘contingut’ per l’Estat de benestar gràcies al contrapès soviètic, sense saber com governaria avui el sr. Pujol). I si el falangista José Antonio Primo de Rivera proposà la senyera catalana com a bandera espanyola en ser la més antiga de la península, ara es parla encertadament de ‘catalanitzar’ Espanya, expressada per l’expresidenta de Madrid, Esperanza Aguirre, i ja exposada a un escrit al diari ABC a l’any 1978 del periodista José María Carrascal (el de les ‘corbates de colors’).

I és que segons ell, no són ànims imperialistes catalans sobre la resta d’Espanya ni substituir l’hegemonia madrilenya per la barcelonina en dedicar-se el poble català al seu propi creixement enlloc de malgastar energia en subjugar els altres, suggerint que el fet català fos part de l’ànima espanyola, no contra el de cada terra, sinó per engrandir i enriquir.

El sr. Carrascal veia virtuts a Catalunya respecte la resta d’Espanya en fets com la laboriositat, el sentit organitzatiu i empresarial, la iniciativa, l’esperit cooperatiu, el respecte a la intimitat aliena, el sentit comú (‘seny’), el seu pragmatisme, la seva responsabilitat individual i col·lectiva, la indústria, l’art, la barreja entre tradició i modernitat etc. Però a banda de formes imperialistes d’alguns sectors sobre altres terres de parla catalana com València i les Illes Balears, encara que aquests no vulguin), també cal destacar a Catalunya com a capdavantera en legislació mediambiental, contra el maltractament animal, lleis contra la pobresa energètica, d’habitatge, igualtat de gènere, etc. així com la major antiguitat de l’Estat i institucions a Catalunya que a Espanya: la bandera (de l’any 1050), les primeres Corts (l’any 1192), el primer president (l’any 1359), i la primera Constitució (l’any 1283), mentre que a Espanya la bandera actual és de l’any 1785, les Corts de l’any 1834; el primer president l’any 1823; i la primera constitució l’any 1812.

A més també de l’aportació catalana al món del cinema, en artistes o director/es i en doblatges al català i al castellà, amb veus reconegudes com Ricard Solans (doblant sovint als actors Silvester Stallone o Robert de Niro); Felipe Peña (a Anthony Quinn o Lawrence Olivier); Josep Maria Angelat (a Louis de Funes o Marty Fieldman); Jordi Estadella (presentador i doblador de dibuixos animats com l’Inspector Gadget); Marta Martorell (doblant sovint a Angela Landsbury); Joaquim Díaz (doblant a Jack Lemmon o Peter Ustinov), o d’altres com Glòria Roig, Claudi Garcia, o actors i dobladors com Joan Crosas, Joan Pera i sobretot, Elvira Jofre (coneguda als doblatges d’Elizabeth Taylor i altres pel·lícules clàssiques), etc. Intentem re-catalanitzar de nou Espanya?. O, com cantava Gerard Quintana a la sèrie ‘Ventdelplà’, començar de nou?

 

El temps a Balaguer

 

 

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre

@OFICIALCASTELLS

 Resultat d'imatges de TWITTER