EDICIÓ ESPECIAL COVID-19

DIRECTOR: JOSEP MARIA CASTELLS BENABARRE
EL PERIODISME OPTIMISTA DE CATALUNYA ®
Dilluns, 19 Juny 2017 15:53

Un circ ple d'horrors

Escrit per Obertament

COMUNICAT D'OBERTAMENT A MITJANS DE COMUNICACIÓ

 

Des d’Obertament, volem expressar públicament el nostre rebuig a l’espectacle ‘Manicomio’ de la companyia El Circo de los Horrores ja que presenta les persones amb problemes de salut mental com a éssers perillosos i marginals que han d’estar tancats i aïllats de la resta de la societat. El show s’instal·larà al Port Vell de Barcelona entre el 21 de juny i 2 de juliol.


Obertament denuncia que ‘El Circo de los Horrores: Manicomio’ suposa un retrat estigmatizant de la salut mental per les següents raons:

  • Caricaturitza de forma grotesca a les persones amb un trastorn mental com degenerats, excèntrics i violents, presentant els personatges com a diabòlics, estúpids, malvats o sanguinaris.
  • Frivolitza amb el patiment de les persones amb un trastorn mental a través de burles, càstigs i vexacions, fent referències a maltractaments, descàrregues elèctriques o contencions físiques.
  • Fa servir de manera banal i ofensiva la terminologia psiquiàtrica per anomenar espais de la instal·lació.


El perill dels continguts estigmatitzants en la ficció és que retro alimenten uns prejudicis ja existents que es reflecteixen en els estereotips que projectem sobre la idea que tenim de la salut mental i que acaba per materialitzar-se en comportaments discriminatoris reals que afecten directament la qualitat de vida de moltes persones.


Preguntem-nos si a dia d’avui podríem veure espectacles d’aquesta mena sobre altres col·lectius vulnerables sense que hi hagués un debat públic. La societat es pot permetre l’insult i la vexació com a forma d’oci?


Els problemes de salut mental no són terrorífics, els prejudicis i estereotips, en canvi, sí que són molt preocupants. Cal recordar que 1 de cada 4 persones tenim o tindrem un trastorn de salut mental al llarg de la nostra vida. Tot i així, les persones amb problemes de salut mental han estat, segurament, les més maltractades al llarg de la història.


Des del màxim respecte a la llibertat d’expressió i de creació artística de tot producte cultural, la visió que transmet ‘Manicomio’ perjudica greument la imatge de la salut mental i per tant, la integració de les persones que han passat o passaran per algun tipus de trastorn.


Val a dir que l’any 2013 Obertament ja va poder tenir contacte amb la companyia quan va presentar el mateix espectacle per tal d’oferir-los assessorament, entenent llavors que el contingut s’havia creat des del desconeixement. Lamentablement al 2017 s’ignoren totes les recomanacions per evitar l’estigma presentant un contingut igualment inacceptable i, aquest cop, amb coneixement de causa.


Obertament se suma així a la indignació expressada per vàries entitats de la resta de l’Estat per on ha passat el circ itinerant amb una recollida de signatures a la nostra web per posar en coneixement de les administracions i la societat aquesta realitat. Per què lluitem?

• 17% dels catalans no donaria cap responsabilitat a les persones amb problemes de salut mental i un 34% no ho sap o no respon
• El 21% dels catalans considera que no es pot confiar per la cura d'altres en persones que han estat pacients en hospitals de salut mental.
(ESCA, 2014)

Darrera modificació el Dilluns, 19 Juny 2017 15:57

 

El temps a Balaguer

 

 

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre

@OFICIALCASTELLS

 Resultat d'imatges de TWITTER