EDICIÓ ESPECIAL COVID-19

DIRECTOR: JOSEP MARIA CASTELLS BENABARRE
EL PERIODISME OPTIMISTA DE CATALUNYA ®
Diumenge, 13 Agost 2017 18:51

De misses i festes majors

Escrit per Jordi Ninot Cid

El més d’agost és ple de Festes Majors a molts pobles de les nostres comarques. I, tot revisant els programes d’actes de cada poble, hi ha una constant si més no, curiosa. A tots ells hi ha, un dia o altre, una missa com a acte inclòs en el programari de la Festa Major.

No em sorprén pas que se cel•lebrin actes religiosos, n’hi ha gairebé a diari en una població o altra. El que trobo fora de tota lògica és una cel•lebració religiosa, d’una religió en concret, com a acte –a cops molt rellevant- de la Festa Major, en una societat que es manifesta obertament laica..

Algú podrá dir que no és cert això que dic, que som una societat molt religiosa, que venim d’on venim, que el pes de la religió catòlica és molt significatiu entre els nostres conciutadans.

Res millor que mirar les dades que tothom te a la seva disposició, com ara l’Instituto Nacional de Estadística o l’Agència Tributària per a sortir de dubtes.

Solament el 51 % dels catalans es declara creient. D’entre tots aquests, es declara practicant de la religió católica un percentatge molt inferior al 5 % entre els més joves, i tot just el 5 % entre les persones de 18 a 45 anys.

Matrimonis. Al conjunt d’España la mitjana de matrimonis catòlics sobre el total, és d’un 21 %. A Lleida, la mitjana de matrimonis catòlics és del 17,20 %.

I un altra dada bastant significativa (jo diría que molt). El percentatge de contribuents catalans que han marcat la famosa casella de la declaració de la Renda a benefici de l’esglèsia catòlica és solament d’un minoritari 19,8 %.

Amb aquestes dades a la ma, que reflecteixen una laicitat social aclaparadora, em demano pel sentit que te continuar incloent la “missa” entre els actes de les Festes Majors. Per no assenyalar la incoherència que suposa que molts d'aquests actes religiosos comptin amb la presència institucional de les autoritats locals com a representants del poble.

Darrera modificació el Diumenge, 13 Agost 2017 18:54

 

El temps a Balaguer

 

 

 

 

 

 

Director i fundador:
Josep Maria Castells i Benabarre

@OFICIALCASTELLS

 Resultat d'imatges de TWITTER